Reklama

Reklama

"Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným..." V poněkud zpustlých říčních lázních na břehu řeky Orše se denně setkávají tři postarší pánové: majitel lázní Antonín Důra, sečtělý abbé Roch a major ve výslužbě Hugo. Počasí je nestálé, většinou poprchává a tak má pan Důra nouzi o zákazníky. Většinu času tudíž tráví v rozmluvách a drobných půtkách se svými přáteli. Žádná hádka ovšem není tak vážná, aby ji nespravila sklenice vína a pár utopenců s cibulí. Rozruch do jejich života však přinese potulný kouzelník Arnoštek a především jeho půvabná schovanka Anna. Ta totiž hned při prvním večerním vystoupení okouzlí každého ze tří svérázných filosofů. A ti se o ni začnou každý po svém ucházet... Vladislav Vančura za své nejlepší dílo považoval právě útlou knížku rozprav tří přátel, v nichž se zabývali smyslem existence, krásou a věrností žen a nepostižitelností rozmarů letního počasí. Ovšem hlubokomyslná věta jednoho z nich "Tento způsob léta..." se stala známou až díky filmu, který v roce 1967 natočil režisér Jiří Menzel. S naprostou jistotou a velkou uměleckou erudicí zvládl problém adaptace Vančurovy prózy do řeči filmových obrazů. Vytěžil z ní obrazy plné krásy, poezie a životní moudrosti. A přesně věděl, kdo se do postav, promlouvajících krásným, ale přece jen literárním jazykem, převtělí - Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák. Půvabnou Annu ztvárnila Jana Preissová, tehdy ovšem pod svým dívčím jménem Drchalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (364)

maaan 

všechny recenze uživatele

"Který měsíc nám zbývá, jestliže ani červen není dost vhodný, abychom pěčovali o zdraví a tělesnou čistotu?!" ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Vražedná nuda Filozofické žvásty a důkaz,že ne všechny knižní předlohy se dají "natočit".Dvě hvězdy jen za herecké výkony,i když Menzela jako herce nesnáším. ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Tento způsob léta není pro každého a ne každý si tuto porci svérázné zábavy vychutná stejně tak, jako Arnoštek utopence. Předlohy si cením, v naší meziválečné próze svým poetistickým jazykem vyniká, a film je v podstatě věrným přepisem této novely. Menzel si s nelehkým úkolem poradil dobře a né, že ne, ovšem většina vtípků mě jaksi míjela a nedokázala mě přesvědčit, že dokáže být ekvivaletní náhradou výraznější dějové linie. ()

Plechpetr 

všechny recenze uživatele

K maturitě jsem šel v tomto ohledu připraven jen díky obsahů z těhletěch všech internetů, ale film jsem, jako správný patriot české kinematografie, raději vynechal. Možná to byla chyba. Nicméně rok po maturitě se vracím a koukám na léto rozmarné, které by bylo lepší, kldyby tam nehláholili ty jejich nesmysly nářečně. Jinak film hodnotím nadprůměrně. Jeden lepší, český, starý film ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Žil jsem dosti klidně a nesnáším vzruch." Poetika ala Menzel jak má být. A jedna hvězda je za ten skvostný jazyk! "Tak vidíte, vždyť jsem Vám to říkal!" ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Hezkých holek je šlakovitě málo, avšak jsou!" Menzelova poetická podívaná na jedné maloměstské plovárně.  Začátek je fajn ale zbytek už tak trochu nudí. Vančurova staročeština je po čase mírně otravná. Herecká esa v čele s Rudolfem Hrušínským  v ospalém příběhu. 6/10 ()

Solly 

všechny recenze uživatele

Úžasná poetika, která čiší ze všech Menzelových filmů je tady umocněna předlohou, kterou by snad ani nikdo jiný zfilmovat nedokázal. Jedná se jednoznačně o skvělý zážitek, který je třeba čas od času znovu vidět. ()

Zevon 

všechny recenze uživatele

Krása češtiny ve své plné parádě (ucho, visící toliko na kůžičce). Tři přátele, s naprosto odlišnými světovými názory, spojí v jeden šik naprosto jednoduchá, přímočará a vstřícná Anna, která se jim jen tak protáhne životem, anihiluje jejich životní názory a postoje, aby zase vyplula a nechala za sebou pro každého, co jeho jest. Holt ženské nás mají moc dobře zmapované a přečtené, vždy budou před námi o krok napřed, mají zkušenosti z tisíců let intrik a pletich a způsobů, jak si nás omotat kolem prstu třeba :-) a my jim zas a znova sednem na lep a rádi :-) ()

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Poklidnou atmosféru říční lázně a jejich tří (čtyř?) mudrců protíná příjezd kouzelníka-režiséra a jeho uhrančivě blonďatého křoví v podání Jany Preissové. Tato zdánlivě bezvýznamná událost rozruší líné vody Antonínova koupaliště nejen dešťovými přeháňkami, ale také trojím milostným vzplanutím, které v osazenstvu plovárny zanechá nedozírné (rozuměj tragické) následky. Neumím si představit, že ještě dnes by někdo byl schopen takto křehký, poetický a komediální film s roztodivnými replikami natočit, aniž by byl ve výsledku trapný a strojený. Je neuvěřitelné, že Menzelovi se to opravdu povedlo, ačkoliv dík zaslouží také nejvýraznějším představitelům hlavních rolí — Hrušínskému, Brodskému a Myslíkové. Možná, že v Hřebejkově U mně dobrý jsou náznaky lázeňské situační komiky, ale co naplat, když celý jeho film je vlastně strašně zbytečný. Abychom ovšem byli upřímní, ani Menzelův film v sobě nenese žádné výrazné poselství, a proto k pěti hvězdám nesáhnu asi jen pro tu téměř absolutní nedějovost celého snímku. ()

m4xp4yn3 

všechny recenze uživatele

V podstatě banální zápletka zde slouží coby ideální podklad pro famózní dialogy, které jsou interpretovány těmi nejpovolanějšími z herců. Všeobjímající poetika léta, které není létem vyvolává při každém shlédnutí neodbytně naléhavý pocit, násobící depresivní stavy z nesnesitelné lehkosti našeho bytí. Film, který nestárne. ()

Vladajsoucna 

všechny recenze uživatele

Vedle Skřivánků a Vlaků nejlepší Menzelův film. Skvostné herecké obsazení (Hrušínský, Řehák, Brodský, Myslíková, Preissová a režisérova maličkost) a působivá Šofrova práce s kamerou vyžívající se tu v optimistických, tu v pesimistických aspektech letní atmosféry ("Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný) - toť kongeniální způsob převedení krátké, leč mistrovské Vančurovy předlohy na filmové plátno. Pietní zachování typické Vančurovy intelektuálsky zašmodrchané řeči zpočátku i náročného diváka tahá za uši, postupně je však možné si na ní zvyknout, ba se její krásou přímo laskat jako samotní protagonisté. ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama