Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Zivot na vidieku, jedno strazenie lietadla odohravajuce sa v komunistickom Rusku nedisponovalo komedialnymi scenkami, ale skor dobre zapasovanymi dialogmi, ktore film spestrili do adekvatnej zabavnosti pocas celeho plynutia deja filmu. Najvacsi podivin vo filme bol typek, ktory mal doma zbierku roznych hovien od roznych zvierat. Dokonca aj vedel z nich urobit napoj, ktory Conkinovi chutil:) ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Jednou tak cestou z Volgogradu se pustil tento film, o kterém jsem neměl ani páru. Ač unavený cestou jsem dokázal tu stopáž bez problému vydržet. Čonkin mě totiž uchvátil řízným socialistickým humorem, který místami přetékal v záchvaty smíchu a slzení. Pro někoho sračka na téma jak nejlépe vést válku po komunisticku, pro mě oddechová komedie, která stojí za vidění. Humorných scén je tam totiž hafo. ()

Reklama

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Pane Svěráku, co jste to vytvořil? Alkohol z exkrementů a žárlivost kvůli praseti? Rusko je opravdu velká země, ve které je možno celkem cokoli, ale pochybuji, že tamní obyvatelé produkují takovouhle pálenku. Tohle ani solidní Menzelova režie a dobré výkony ruských herců prostě zachránit nemůžou. Raději si přečtu předlohu, uvidím tak, co si Svěrák domyslel a co se v ní doopravdy píše. 60% ()

Pražák 

všechny recenze uživatele

"A holčičko, máš radši tatínka nebo maminku? - Já mám nejradši Stalina!" Zřejmě tenhle film skvěle odráží ruskou povahu, absurditu doby a vše tak trošku zlehčuje, ale na mě to osobně teda vůbec nepůsobilo. První dvě třetiny se kroutím nudou, aby to alespoň v části "otce Stalina" nabralo teprve finále a pak zase nic. Oceňuju Menzlův koncept s ruskými herci, který jsou opravdu správně vesničtí a neherečtí. Neoceňuju dabing, který teda opravdu tahal za uši. Zejména Abrhám, poprvé jsem si uvědomil, že jeho hlas vůbec v dabingu nefunguje, stejně tak i někteří další. Troufám si říct, že Svěrákův scénář do filmu vkládá "český" smysl pro humor a trošku filmu ubližuje. Tvaří se to kolikrát více jako český pohled na ruský. Myslím, že ruský humor je drsnější a daleko černější. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* tentokrát půjdu proti proudu u mých nejoblíbenějších uživatelů a musím tento Menzelův film pochválit. Viděl jsem ho už dvakrát a pokaždé na mě z něho dýchla příjemná atmosféra a typická ruská poetika. Taková směsice budovatelského nadšení, absurdního švejkovství a venkovské bezstarostnosti. Herecké obsazení i výprava je slušná. Asi poslední Menzelův film co stojí za to. Za sebe doporučuji a určitě si současných 61% nezaslouží. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] A zase nutné BLÁBOLENÍ u kratších komentářů nakonec, kvůli zdejšímu omezujícímu pravidlu pro recenze (vysvětlení najdete v mém deníčku) ... BLA BLA BLA BLA BLA BLA ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Film sa svojím rozpočtom 35 miliónov Kč stal na svoju dobu najdrahším českým filmom. (Raccoon.city)
  • Keďže režisér Jiří Menzel mal pocit, že doslovné spracovanie podľa knižnej predlohy sa stretne z nepochopením ruských hercov (zosmiešňoval ruský národ), poprosil o napísanie scenára Zdeňka Svěráka. (andykovac)
  • Snímek získal roku 1994 Zlatou medaili předsednictva italského senátu na 51. MFF v Benátkách. (Terva)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama