Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

bartias 

všechny recenze uživatele

Válečná fikce, ve které SSSR společně s Kubou napadne Ameriku, načež se parta dospívajících zachrání útěkem do hor, má své kouzlo nejen proto, že si „malí partyzáni“ začnou říkat Wolverines. Poměrně hutná atmosféra se ale v druhé polovině ztrácí a skoro rambovský konec ji nakonec definitivně zabíjí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Něco jako hra Freedom Fighters, ale v horách. Začne to teda šmahem. Rusáci tam střílej bazukama do školy už asi po dvou minutách a já byl nadšen. Bohužel v pozdějších fázích filmu si Rusáci skoro neškrtaj a ta malá partyzánská skupinka jich zabíjí absurdní množství strašně snadno a fakt dlouho. Prostě ten film nemá téměř žádný vývoj, i když na druhou stranu obsahuje pár moc pěkných scén. Například Rusáci fotící se v národním parku, nebo když Patrick Swayze popraví neozbrojenýho rukojmí. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"JÁ VÁM UKÁŽU, JAK UMÍRÁ SOVĚT!" - "TO UŽ JSEM VIDĚL." Už dlouho jsem nebyl z žádného filmu tak nadšený. Minulý týden jsem si půjčil jiný klasický studenoválečnický invazivní titul 80. let a sice INVASION U.S.A. s Chuckem, ale ten RUDÉMU ÚSVITU nesahá ani po kotníky. Zatímco INVASION U.S.A. je jen typická tupá béčková cannonovská akce, kde se není s kým ztotožnit a nad čím přemýšlet, u ÚSVITU plyne podstatná část diváckého zážitku z divákova ztotožnění se s jeho hrdiny, obyčejnými lidmi a jejich neobyčejnou situací. Tvůrci se ale zároveň nechali unést patriotismem a spíš než válečné drama taky točili akční film, takže autenticita dostala na frak, ale já jsem ten poslední komu by to vadilo, obzvlášť když to jako akční film šlape jako hodinky. Reynoldsovi se navíc podařilo napsat pár solidně působivých scén (úvodní invaze, setkání s otcem v koncentráku, zabití zrádce aj.) a co se mi obzvlášť líbilo byla postava Roberta, ze kterého se poté, co se dozví, že byl jeho otec zabit a sám zabije jednoho ruského vojáka, stává nelítostný stroj na zabíjení (mluvíme tu o teenagerovi). A ve svém chvalozpěvu nesmím zapomenout na skvělé obsazení slibnými, mladými a tehdy ještě neznámými herci jako je Patrick Swayze, Charlie Sheen, Thomas C. Howell, Lea Thompson či Jennifer Grey, plus starochy Powersem Boothem, Harry Dean Stantonem či Lane Smithem. Všem fanouškům HŘÍŠNÉHO TANCE speciálně doporučuji scénu, v níž Jennifer Grey žádá Patricka Swayze, aby ji zastřelil. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, ač je ve valné většině své minutáže nechutně kýčovitý, stupidní, patetický a hloupý (jak jen americké hrdinské vlastenecké filmy umí být – proti třem plně vyzbrojeným bitevním vrtulníkům se s pouhým samopalem postaví jen idiot, nebo John Rambo a ten v tom filmu nehraje), mám docela rád (ač tomu mé hodnocení odporuje), protože ve mně vyvolává několik asociací. Představa vojenské invaze na území Spojených států je docela zajímavá a z toho škodolibého hlediska i zábavná – jen ať si taky vyzkouší jaké to je :-). Na druhou stranu to hodně ukazuje o Amících samotných – kdyby se tento příběh odehrával (a že se určitě odehrává) svého času např. v Iráku nebo Afghanistánu, zdejší hrdinská skupinka neohrožených partyzánských usmrkanců by byla těmi nejhoršími krvežíznivými teroristy. Inu, dějiny holt píší vítězové. Ale zpět k filmu – je to akční, svižné, zábavné a jak už jsem řekl, tak nechutně vlastenecky vylízané, že je radost jednou za čas na to kouknout. Oddechnout si a pobavit se. Jednou ze závažných chyb toho filmu je, že v něm hlavní roli nehraje Sly, Arnold nebo Dolph, s nimi by to bylo mnohem stravitelnější a „přirozenější“. Navíc, hodně možností k setkání s Jennifer Grey zase tak moc není. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

John Milius moc dobře věděl že jenom mrtvý komunista může být dobrý komunista, a tak je tady nechal ve velkém pobíjet... partou teenagerů? Proboha proč teenagerů? Guerillovou válku proti invazi Rusáků (a z nějakého důvodu i Španělů) natočit jako young adult odlehčený popcorn bez velkých hran... no mám pocit že k tomuhle museli Miliuse donutit producenti, jinak by si tam jistě radši dal nějakého Ramba. Ale tak jako relativně zábavný popcorn to funguje, hlavně díky vycházejícím hvezdičkám v hlavních rolích... a faktu že se tady s Rusáky opravdu moc nepářou, a tak je film sice naivně přihlouplý, ale pořád docela slušně akční. 6/10 ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Pri natáčaní scény s inváziou parašutistov boli piati parašutisti, prezlečený za ruských vojakov, odviati vetrom o viac ako míľu ďalej od miesta dopadu. (matt6)
  • Při natáčení si Patrick Swayze a Jennifer Grey absolutně nesedli. Později však vytvořili nezapomenutelný pár ve snímku Hříšný tanec (1987). (Redyx111)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama