Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Celým problémom filmu je to, že je príliž nereálny. Nie som schopný uveriť, že by partia piatich tak 18-ročných chalanov a dvoch dievčat v tom istom veku bolo schopné úspešne partizánsky prepadávať ruské armádne konvoje, páliť po tankoch a vrtulníkoch a oslobodzovať rukojemníkov v plne stráženom zajateckom lágri. Film je občas až nechcene vtipný a skĺzavajúci k typizácií postáv (ruskí generáli sa hrdo promenádujú po uliciach za zvukov internacionály, partizáni zas akčne strieľajú z kalašnikovov a bazuky po dezorientovane pobehujúcich rusákoch atď. Od Johna Miliusa (Barbar Conan) som čakal viac... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Po tomhle intelektuálnim nesmyslu jsem dostal chuť na nějakej výplach mozku a zvolil jsem pro změnu tenhle nesmysl. Rudý úsvit jsem měl rád asi tak před dvaceti lety a v mojí alkoholem a drogama poznamenaný paměti mi to utkvělo jako klasický 80´s akční béčko s hromadou mrtvol. A těch mrtvol je tam opravdu dost. Od začátku filmu neuběhlo snad ani 5 minut a hned palba ze samopalů na nebohý študenty ve škole. Bohužel tady moje chvála bude končit, protože postupně to začne bejt tak strašně naivní a hloupý, že se na to nedá koukat ani s vypnutym mozkem. Trochu mi to přišlo jako ta historka o ruskym vojákovi, co přeběhnul zamrzlej Dněpr a pak se schoval v lánu obilí. Parta sedmi statečných puberťáků pod velenim Patricka Swayzeho drtí nepřátelskou armádu takovym stylem, že generál Patton by zblednul závistí. A v podstatě to podle filmu vypadalo, že tyhle puberťáci vyhráli 3. světovou válku. To by byl námět spíš na nějakou parodii. Jenže ono se to tváří celou dobu smrtelně vážně. Jinak za zmínku stojí, jak si kvůli natáčení vyhráli s úpravou nejrůznější bojový techniky, aby vypadala jako sovětská. Na první pohled to vypadá opravdu docela reálně a nedivim se, že jim to plno lidí sežralo (třeba i tady na čsfd). Nicméně na druhej pohled je to prostě lacinej fejk a třeba Hind je ve skutečnosti nějakej francouzskej vrtulník olepenej papundeklem. Mimochodem nejvíc jsem se zasmál, když jsem si tu přečet komentář nějakýho jelita, že kdo dá tomuto filmu nízký hodnocení, je levicovej intelektuál. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Chybělo tak málo. Stačilo jen zamakat na detailech, hovnocucem odstranit hromady patriotismu a byla by to jedna z nejlepších crazy komedií osmdesátých let. Jenže komunistický útok na pacifistické USA je, bohužel, míněn naprosto vážně, stejně jako parta študáků neomylně zasahujících cíle z neznámé techniky. Nemohu dát odpad, protože na to jsem se moc nasmál, ale stejně mám pocit, že hodně nadhodnocuji. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $38,376,497Tržby Celosvetovo $-Tržby za predaj DVD v USA $13,804,626 //počet predaných kusov 1,015,403║ V dobe vzniku mohol byť tento film slušný strašiak pre občanov USA, akčná stránka ide Miliusovi omnoho lepšie než tá dramatická a aj preto film skôr spadá k takému Rambovskému štýlu, kde ide skôr o akčnú zábavku než vážnosť témy či výpoveď nenaplneného studeného posolstva. Zahrievacie hriešne akčné kolo pre Patricka Swayze a Jennifer Grey. /55%/ ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Už dávno je jasné, že největší ikonou Johna Miliuse vždycky byl a zůstane prezident Theodore "Rough Rider" Roosevelt...Navíc tenhle film obsahuje jednu napínavou scénu téměř hitchcockovských kvalit, kdy divák tuší, že v kanceláři sovětsko- amerického přátelství je umístěna bomba, a přitom sleduje dlouhý rozhovor okupantů na ulici před vchodem. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Speciální jednotka, která dopadla Saddáma Husajna používala kódové označení právě z tohoto snímku, včetně partyzánské přezdívky Wolverines. (Pradlík)
  • V PC hře "Call of Duty: Modern warfare 2", kde Rusové taktéž provedou invazi do USA, se nachází mise s názvem "Wolverines". Jde o odkaz na tento film. (Guilemot)
  • Při natáčení si Patrick Swayze a Jennifer Grey absolutně nesedli. Později však vytvořili nezapomenutelný pár ve snímku Hříšný tanec (1987). (Redyx111)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama