Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sofistikovaná akční komedie z dílny scenáristy a režiséra Guye Ritchieho Gentlemani sleduje příběh britského drogového krále Mickeyho Pearsona (Matthew McConaughey), který se snaží prodat svoje impozantní drogové impérium dynastii oklahomských miliardářů. (Vertical Entertainment)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (946)

Nin 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie se vrací ke svým kořenům a předvádí tu cool gangsterku. Možná bych si měl jeho první kousky zopáknout, ale Gentlemani jsou podle mě dost jiní než například Podfu(c)k či Sbal prachy a vypadni. Kupříkladu podle mě tenhle film mnohem více tlačí na komedii... a mnohem více kašle na nějakou logiku a realističnost, nejhlavnějším cílem je být cool. Máme tu spoustu skvělých herců, ale ty tu slouží jen k tomu, aby měl film co největší frajery, případně aby byla sranda. Nemůžu si pomoct, Gentlemani mi připadají hrozně povrchní. Kdyby se jednalo pouze o komedii, tak by mně to nevadilo. Jenže oni jsou Gentlemani komedií jen občas. Jsou pasáže, kdy tenhle film je plný vtipů - a často velice dobrých - pak se ale Ritchie zase soustředí především na tu gangsterskou část, která se snaží být drsňácká a v lecčem realistická (společenské třídy, legalizace marihuany, ghetta...), a tam mi prostě dost vadí, když se autor filmu tváří, jaký vám ukazuje velkolepý příběh... A neukazuje. Je to scénář plný logických děr a přehnaných nesmyslů (Youtube videem by se zabývala policie, "důkazy" na konci jsou jen v kufřících - protože profesionální bulvární novinář asi nezná internet...), jen jsou v něm občas dobré vtipy a všechno to odehrávají velice charismatičtí herci. Slušný film, ale velmi slabý Ritchie. Rozhodně tohle u něho není návrat ke kvalitní filmařině. (7/10) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

S obrovským potěšením musím konstatovat, že Gay Ritchie už je zase Guy a se svou autorskou tvorbou není zdaleka tak v pitchie, jaxe zdálo po všech těch otřesných homokládovinách posledních let, od Šerloků přes Muže ze strýce až po vrchol žumpoidní filmařiny - obskurně odporného a přiblblého Aladina. Po jedenácti letech přitepleného čekání si to konečně přihasil s guydiózním cumbackem, kterým, nebojím se říct, dokonce překročil svůj stín, vržený tenkrát naprosto fantastickým Podfuckem. Tato totálně vymazlená, dialogově dokonalá, nápaditá, do posleního džojntu promyšlená a citlivě vycuntovaná taškařice ho vrhá zpět tam, kde má být a kde jej všichni tolik zbožňujeme, tedy mezi obskurní a bizarní figurky anglosaského podsvětí, poháněné kulometným střihem, skvělou hudbou, cynickým tumorem, třemi prdelemi originálních filmařských fines a neotřelou scénáristickou invencí. A samozřejmě vynikající práci s kašpary. A že jsou tu úžasní fuckt úplně všichni – od ležérně přirozeného Meťjů MekKvíra, přes sympatického Karlíka Huhňala až po s naprostou grácií exhumovaného Dotačního Hjůga! Ovšem to pořád není nic proti famózně napsané, ještě lépe zahrané a úchvatně oháklé postavičce Kouče. Naprostý kult, Kolín je extraklasa a svou kreací zastínil snad i Pitkova cigošského boxera, přičemž jeho finální mimické gesto mě uvrhlo do naprostého nadšení a okamžitého proškrtání mého hereckého žebříčku. Prostě dokonalost po všech stránkách, kterou si s chutí sjedu ještě mnohokrát, a samozřejmě snad ani nemusím dodávat, že kdo tomu dá méně než čtyři, je nevkusný, sebestředný a suchopárný pičus, co nenávidí filmy! ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Je to kurevsky coolovo natočené a napísané, je to návrat ku koreňom ale starý dobrý Guy Ritchie je preč. Je to šialene prekombinované, niektoré obrazové hrátky samoúčelné, až mám dojem že Guy chce s divákom až tak za každú cenu vyjebať, že finálna márovačka je tak trochu deus ex, na rozdiel od jeho predchádzajúcich filmov, kde bola skôr zhodou neuveriteľných náhod. Ale hlavne je to strašne uhladené a chýba tomu tá živelnosť a úžasný rozprávač z Lock, Stock a Snatch. Ešte jedna takáto ritchieovka a budem sa pri jeho filmoch nudiť a nezachráni to ani jeho samožerstvo v podobe odkazov na predchádzajúce filmy. Charlie Hunnam je v tomto filme excelentný psychopat snažiaci sa celú dobu držať svoj temperament na uzde. 102. najlepší film ani náhodou. 8/10 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Další Ritchieho bezchybný zářez. Je neuvěřitelně znát, že jako tvůrce vyzrál a promítá se to i do scénáře a především postav. Stylový posun je markantní, současně ale obsahuje všechny klasické ritchiovské propriety, pracuje s nimi ale zase trochu jinak a výsledkem je neskuteně zábavný, inteligentní a rafinovaný film. Nejplnohodnějtší divácký zážitek v kině za hodně dlouhou dobu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Smutný a nevítaný moment, kdy jeden z nejlepších režisérů s partou oblíbených (McConaughey, Farrell, Hunnam) nebo dokonce zbožňovaných (Grant, Dockery) lidí před kamerou stvoří nový příspěvek do jednoho z nejmilejších žánrů, veřejnost reaguje více než pozitivně - a já se nakonec nesměle ošívám nad výsledkem. Forma, tempo, to všechno tam je. Ale držet se po padesátce zase drog, pózy a dialogových soutěží o to, kdo dočurá dál, mi přijde přinejmenším nešťastné, v některých zvratech snad i zastydlé. V maličkostech je to pořád ten Snatchovský Ritchie, v celku ale vůbec poprvé ne. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (27)

  • Bugzy Malone, představitel Ernieho, je autorem hudebního výstupu a vedle herecké kariéry se věnuje britskému rapu. (Suhysen)

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Seriálových Gentlemanů se ujme Netflix

Seriálových Gentlemanů se ujme Netflix

13.03.2022

Málokdy se stává, aby britský režisér Guy Ritchie (Rozhněvaný muž, Sherlock Holmes) oznamoval spin-off některého ze svých snímků, natož pak aby ho oznamoval takřka ihned po premiéře. Jenže svět… (více)

Reklama

Reklama