Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Prichádza k výbuchu reaktora. Pracovníci sa snažia zistiť, čo sa skutočne stalo. Na miesto prichádzajú záchranné zložky, ktoré sa snažia uhasiť výbuch. Ľudia z okolia sledujú požiar. Rádioaktívny spád sa blíži k prvému mestu. (Aktuality.sk)

Recenze (206)

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Místy jsem si připadala jako při sledování dokumentu o katastrofě, kterých je hodně. Ale byl tam rozdíl. Uvěřila jsem emoce postavám, a prožívala to s nimi, takže to bylo prostě jiné. Prostě minisérie, ne dokument. Protože vy si při sledování říkáte: "Ty k@e, nevolej denní směnu.", protože jste lidské bytosti. Ale víte, že to nic neznamená a nic nezmění, protože se to stalo. Víte, jak to dopadne. Každý z nás o "té věci" něco věděl. Teď toho víme víc. Zajímalo by mě, zda koukají i ti, kdo neví, že se něco takového stalo jenom proto, že na koukají všichni ostatní. Ale stále...pravda je tam někde venku. Tohle celé natočit muselo být hodně náročné, strašně plánování a ještě víc peněz. Při tanci dětí v popílku jsem myslela, že hodim šavli. Do toho score a máte zaděláno...prej chtějí rusové natočit svou verze. Já jsem pro. Předělají to na komedii, aby ta pravda nebyla americká propaganda. Ha ha ha. No, rusové jsou ve lhaní dobří, tak si můžou potrénovat... ()

Kinofil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

|| TV-MA || HBO || "You didn't see graphite! YOU DIDN'T!" Jak nejlépe vtáhnou diváka do děje než skočit rovnou do akce. Hasiči vyráží k hořící jaderné elektrárně, aniž by tušili, co za sebevražednou misi je čeká. Zaměstnanci elektrárny bloudí zničenými, a hlavně zamořenými chodbami, aniž by tušili, co za peklo způsobili. A když mluvím o peklu, mám na mysli skutečnou bránu do pekla, kterou sovětská ruka otevřela v bloku č. 4. Každý pohled do této díry je pak neskutečně fyzicky nepříjemný, ale zároveň vzrušující. Efekty jsou na nadstandardní úrovni, včetně hudby, režie a herců, což platí i o zbývajících dílech. A ani zdaleka nevadí, že se 1. epizoda hlavní postavám téměř nevěnuje. Tím hlavním je tu totiž stále Černobyl. Ze závěrečného proslovu sovětských vůdců jaderného průmysl neskutečně mrazí i dnes. Stejně jako z popírání či upravování reality, jak se jim hodilo (měření radiace) a také posílání svý podřízených na smrt. Zkrátka hotová válka proti lidskosti. Datum 26. dubna, 1986, 1h 23min 45sec si zapamatuju navždy. 100%. ()

Reklama

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ohromující. Asi nejlepší slovo, které dokonale popisuje zážitek, který z této úvodní epizody dostanete. Autentičnost a přesnost je strhující, člověk ani nemůže uvěřit, že je to pravda a to více bolestivé je to zjištění, že to pravda je. Neskonale dokonalá dokonalost v podobě atmosféry socialismu jak z hlediska vizuálního (paneláky, honosnost, marně schovávající bídu, interiéry budov, oblečení lidí), tak z hlediska sociálního (první náznaky politiky tutlání, schované za vyšší a heroické zájmy lidu, ukázka lidské nátury). Líbí se mi, jak nám tvůrci dávají možnost prožívat to se samotným osazenstvem, katastrofa se stane, my známé ty velké následky, které se stanou, ale v rámci okamžiku cítíme tu stejnou nejistotu, co se stalo, jak se to stalo, jak moc je to vážné, to jsou otázky, které si pokládáme. A o to zajímavější je sledovat ten mix pocitů, kde na jedné straně je nejistota, strach a neschopnost přiznání chyby ze strany zaměstnanců elektrárny a výše postavených kravaťáků a prostého nevědomého lidu, ve kterých panika ještě nevzrostla a na samotné proudění škodlivin do ovzduší se dívají jako na krásné představení. Z hlediska filmařského je to po všech stránkách vymazlenost sama, šedý odstín byl vždy definicí tohoto režimu a zde je perfektně využit. To jde ruku v ruce s kamerou, která díky přesné režii ví co snímat. Hudební stránka vedle těchto aspektů nepolevuje a famózně buduje napětí, čemuž by mohl závidět každý druhý plytký horor, který plní kasy světových kin. 9,5/10 ()

Likan7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neskutečně hutný, o to více, že jde o realitu, nebo realitě velmi se přibližující. Neosobní styl se mi sice v prvních minutách nezdál, ale o to větší dopad to na konci je. Jestli se Černobyl drží takové kvality, tak tu máme klenot, který tak moc dobře popisuje události, které mě nikdy nepřestanou fascinovat a šokovat v jednom. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čistá apokalypsa. Pokiaľ máte radi katastrofické záležitosti, tak zrejme si najviac vychutnáte práve tento prvý diel. A úplne k tomu stačí, aby sme výbuch reaktora sledovali z nedalekého mesta, konkrétne z okna paneláku jednej domácnosti. Možno práve preto pôsobí ešte hrozivejšie. Niektoré veci som príliš nepobral, zatiaľ nechápem, prečo sa istá časť vedenia snaží celú vec bagatelizovať, snáď na to odpovie celý seriál, alebo možno ani nie. Tvorcovia by ale boli skutoční frajeri, ak by celá epizóda trvala 1 hodinu, 23 minút a 45 sekúnd. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (4)

  • Název epizody odkazuje na čas, kdy došlo k výbuchu. (Duoscop)
  • V jednom zábere si môžeme všimnúť les pri elektrárni, ktorý sa zdá byť červený. Jedná sa o tzv. Červený les z borovíc, ktorý je dlhý 10 kilometrov. Stromy boli tmavo červené počas toho, ako hynuli na následky ožiarenia. (chesterko)
  • Podle šéfky českého Úřadu pro jadernou bezpečnost by se radiační popáleniny hasiče při doteku s grafitem projevily za několik desítek hodin nebo dokonce dnů. (Malda26)

Reklama

Reklama