Reklama

Reklama

Když se objeví tělo místního teenagera, městečko Twin Peaks je otřeseno. (SkyShowtime)

Recenze (213)

LeoH 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komentář obsahuje zdánlivé spoilery, které ale čtenáři věci neznalému mnoho neřeknou, ostatně jako celý komentář. O samotném prvním dílu TP by se nemělo smysl bavit odděleně od seriálu, kdyby neexistovala věc zvaná International Pilot – o dvacet minut delší verze s uzavřeným koncem (no, uzavřeným…), vytvořená pro případ, že ABC další natáčení neschválí, a později kvůli autorskoprávním šmodrchancům dlouho jako jediná dostupná na VHS a laserdiscích, což muselo nové diváky dokonale mást. Právě pro tenhle samostatný televizní film vznikla sekvence z červeného pokoje, se kterou byl Lynch tak spokojený, že ji později zakomponoval do dalších dílů jako Cooperův sen a vystavěl na ní celou mystickou rovinu seriálu; objeví se tu kruh dvanácti svíček, který zasvěcencům nemůže nepřipomenout kruh dvanácti platanů; skalnímu fanouškovi spolehlivě přivodí extázi mimořádně trhlá scéna s Lucy v růžovém negližé, organizující z domova policejní manévry, zatímco dva metry od ní se Andy snaží naučit na trumpetu. Jak by se ale prodloužený pilot vyjímal v Lynchově filmografii jako jediná položka ze světa Twin Peaks, kdyby bylo ze seriálu opravdu sešlo? Troufám si říct, že skvěle – strhující filmařina by zůstala (ta začíná nejpozději ve chvíli, kdy si Leland Palmer bere v hale telefon a za oknem v druhém plánu zastavuje šerifovo auto) a mimózní závěr by vytvořil plynulý přechod od dějově jednoznačných Modrých sametů a Zběsilostí v srdci k pozdějším rébusům typu Lost Highway a Mulholland Drive. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po šesti letech jsem dal tomuto počinu druhou šanci a zkouknul opět pilotní díl. Za 6 let se mi poněkud pozměnil a vylepšil vkus a já si Lynche neskutečně užil. Opravdu luxusní pilot, kde dochází především na seznámení s postavami a jejich rolemi v městečku. Lynchovi se podařilo vybudovat nesmírně zajímavou a nekonečně tajemnou atmosféru. Za 94 minut se mi v mysli nastřádalo asi 8 podezřelých, což je z malé populace městečka téměř každá třetí osoba s celkového počtu osob divákům představených. A to se nemusím omezovat pouze na podezřelé z vraždy, ale skoro každý na mě působí dojmem, že má ve skříni poschovávaných několik kostlivců, kteří se budou postupně vytahovat. Nesmírně sympatická je mi zejména postava agenta FBI, který nás případem provází. Luxusní je i hudba, která úžasně dokáže naladit náladu a atmosféru jednotlivých scén. Trošku se bojím, aby se ze seriálu nevyklubala jakási trapná telenovela, kde bude každý šukat s každým a veškeré zápletky budou navázány na čistě sexuální motivace postav v rytmu Freuda. To by mi ovšem Lynch určitě neudělal. Spíše očekávám hru na kočku a myš, kde mě bude Lynch krásně vláčet celým filmem a já budu jako divák vždy tam, kde mě bude chtít režisér mít. Vždy mě nechá si myslet, že už mám jasno a následně mě donutí, abych svůj názor zpochybnil - na tohle jsem u něj zvyklý. Značím si tedy menší restík a píšu si k seriálu své opáčko, které si rozhodně zaslouží! Jsem si takřka jistý, že u něj výrazně pozměním své hodnocení, které má na této databázi tu nejvyšší možnou cenu a mělo by být pro všechny potenciální diváky tím vůbec nejsměrodatnějším. Vskutku vynikající záležitost. Jeden z nejlepších pilotních dílů, jaký jsem v rámci seriálů mohl vidět. ()

Reklama

Drirr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Plné příšerně patetických scén a hereckého přehrávání. Plné rádobyuměleckých kamerových záběrů na...nic. Plné pro mě tedy naprosto nevkusné a nehodící se hudby, která hraje když by měla mlčet a nehraje když by měla hrát. A sem tam se bohužel objeví i scéna, při které mě zamrazí...trapností. (štěkání v base??? Závěrečná vize měla být asi jako strašidelná že jo?) Nicméně neházím to do koše a na seriál se kouknu. Důvody jsou dva: Dale Cooper a občasné záblesky velmi zajímavé atmosféry. Snad z těch občasných záblesků bude pořádná bouřka, jinak vážně nechápu ten nekritický přístup... ()

Radim 

všechny recenze uživatele

"Zřejmě nejlepší Lynchův film, který nás zavede hloub do jeho duše." Jak hluboko musím jít, abych té jeho duši rozumněl? Kolik toho musím přečíst, kolik vidět? Musím znát americké reálie? Musím mít o 10 nebo 20 let více? Nevím. V každém případě mě film vůbec, ale vůbec neoslovil, v podstatě jsem ho protrpěl a vnímal jsem jen skvělou hudbu, kameru a vynikající Sheryl Lee. ()

defagoo 

všechny recenze uživatele

Lynch velmi jednoduše, pomalu a polehounku vytváří hutnou, neproniknutelnou atmosféru z opravdu velmi jednoduchých, slabých prostředků. Pro mě, je toto jeho nejvyšší atribut, v tom je jeho mistrovství. Směs žánrů je pak už mojí oblíbenou záležitostí. Naopak nečekal bych jak dlouho se mi bude ještě v hlavě promítat obrázek fotky zavražděné ze školní nástěnky a další výjevy, například úvodní znělka mi napoprvé nic neřekne ale po shlédnutí filmu se při znělce už moje tělo vaří v napjatém očekávání... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (8)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama