Reklama

Reklama

V kriminálním dramatu se představuje Bradley Cooper jako mladý ambiciózní umělec s nadáním zmanipulovat lidi díky vhodně zvolených slov, který se spojí s psychiatričkou (Cate Blanchett), která je však mnohem nebezpečnější než on sám. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (264)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když si tak prohlížím filmografii Guillerma del Tora, tak bych snad i řekl, že právě Ulička přízraků je jeho nejkomplexnějším filmem. V době 40. let 20. století to tu totiž začíná jako okultistické drama z prostředí cirkusu, aby se film ve druhé polovině proměnil v regulérní noir. Výborná kamera a perfektně houstnoucí atmosféra nabádá k nadpřirozeným motivům, které má režisér obecně hodně rád, aby je postupem času překvapivě potlačil čirým pragmatismem. Trošku překvapující, ale díky výborným hereckým výkonům se jedná o jeden z nejzajímavějších filmů poslední doby. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro umí každý ze svých snímků zahalit do hávu magie, mysterióznosti a opulentní magičnosti, resp. magického vizuálu. Nejinak je tomu v tomto hereckými hvězdami nabitému filmu. Já jsem měl ale pocit, že mu obsahově celou dobu něco schází, že místní přesun se úplně nepovedl. Napjatý jsem byl snad až v samotném závěru a netrpělivě vyhlížel rozuzlení, které by mi nevadilo, kdyby bylo aspoň trochu šokující. ()

Reklama

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní. Přišlo mi, že se tam do poloviny filmu nic moc nestalo, jen se to dějově hledalo a set upovalo se to pro tu druhou polovinu a u obrazovky mě drželi jen hereci jako somatné postavy (např Dafoe je ginální jako vždy). V polovině se to ale láme a od příchodu Cate se to mění v solidní thriller plný her s psychikou a vrcholící trpkým závěrem. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Rešpekt voči Del Torovi, že sa mu toto podarilo priniesť. Myslím si, že ide o kvalitne natočený, dobre spracovaný a solídne napísaný film, ktorý si určite svojich divákov nájde. Na druhú stranu ale mám pocit, že niektoré veci mohol dotiahnuť trošku lepšie. Poviem pravdu, že koniec "Nightmare Alley" ma vôbec neprekvapil (hoci sa snaží byť šokujúci). Pravdou je, že s tou myšlienkou som v jednom bode odrazu prišiel sám asi pred tým, ako film postupuje do finále. Treba si uvedomiť jednu vec. Keď sa nám do filmu dostanú nejaké informácie, tak rozhodne nebudú nepodstatné. A postupne si začnete spájať 2 a 2 dokopy a pochopíte kam to všetko bude postupne smerovať. Na jednej strane je to síce škoda, lebo film sa to snaží robiť čo najtajomnejšie ako len vie. Bradley Cooper podal podľa mňa vynikajúci výkon vo veľmi elegantnej role, ktorá mu sedela všetkými desiatimi. Najlepšími aspektami sú tu pre mňa ale Rooney Mara a Toni Collette. Dámy to proste zvládli úplne skvele a ich postavy som si veľmi obľúbil. No ani ostatní veľmi nezaostali. Willem Dafoe ponúka to, čo mu ide absolútne najlepšie a Cate Blanchet si túto rolu takisto veľmi užila. Ale to, čo sa v nej na koni ukáže sme mohli cítiť už od začiatku. Tempo je možno trošku pomalšie a časti v cirkuse sú rozhodne pomalšie ako to čo bude nasledovať potom... no výsledok je viac než uspokojivý. Vyzerá to super, má to tú eleganciu a šarm čo si to zasluhuje a vo výsledku funguje. Atmosféru hold tomu filmu nevezmem. Hodnotenie: A- ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zase skvělá výprava, kostýmy, kamera či spousta hereckých jistot. Ale jinak hra plná špatných rozhodnutí a neúměrné utahanosti. Poslední dekádu zoufale přeceňovaný Mexičan udělal další chybný krok. Kousky Purpurový vrch a Pacific Rim hodně neukočíroval, zajímavý rozhodně nebyl ani se scénáristickým snažením u Hobita nebo roztříštěné Čarodějnice. Tváří vody sice potěšil svou typickou stylizací, kdy znovu předložil řadu milých detailů, ale celkově toho bylo hrozně málo a emoce šly evidentně na túru na opačnou stranu než divák. I k tomuhle svéráznému příběhu přistupuje zpočátku osobitě, znovu nejede po prvoplánových kolejích, ale ani nemíjí nějaké zajímavé zastávky. Jeho manipulativní antihrdina opouští v předválečné Americe domovinu, přidá se k pojízdnému cirkusu, aby nakonec vycítil příležitost ve „čtení myšlenek“ druhých lidí. Spolu s nevinným děvčetem zamíří do velkého světa New Yorku, kde začne solidně vydělávat. Dokud nepotká vychytralou psycholožku. Jenže jak minuty přibývají, tím divákova pozornost v téhle obří porci minut klesá. Přešlapování na místě v prostřední části (asi mě víc bavil cirkus než velkoměsto) vynahradí závěrečné ostřejší pojetí. Guillermova inklinace k mysterióznímu světu tentokrát chybí, což je možná dobře. Emoce nicméně zase (skoro) na nule. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (14)

  • Většina úvodních scén byla natočena poté, co natáčení bylo přerušeno kvůli pandemii covid-19. Bradley Cooper během přerušení stačil zhubnout 7 kilo, díky čemuž působí v první polovině filmu o něco mladší. (NiWi)
  • Bradley Cooper se na přání Guillerma del Tora naučil pro roli Stantona Carlisla boxovat. Režisér chtěl tímto skrze řeč těla hlavní postavy vyjádřit její násilnou minulost. (NiWi)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Reklama

Reklama