Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh o lidské touze, lásce a odpovědnosti k bližnímu na pozadí konce 2. světové války, kdy zemi osvobozovali Američané... V květnových dnech roku 1945 končí druhá světová válka. Pro Annu Zofovou (B. Munzarová), žijící s matkou (J. Hlaváčová), manželem (J. Schmitzer) a nevlastními dětmi na statku kdesi u Kašperských Hor v západních Čechách, nastává chvíle těžkého rozhodnutí. Přivdala se sem po návratu z Anglie, kde se učila cukrářkou, aby po smrti své sestry spolu s jejím manželem převzala zodpovědnost za statek i děti. Venkovské prostředí je ale Anně cizí, vztah s mužem je nenaplněný. Když na statek přijíždějí američtí vojáci, kteří osvobozují kraj, silně prožitý vztah k jednomu z nich jí nabízí novou životní šanci. Má Anna právo všechno opustit a odejít se Stanleym (J. Dvořák) do Plzně a možná i do Ameriky? (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

argenson 

všechny recenze uživatele

Cesta televizních filmů k divákovi je na první pohled jednoduchá, ale často vám uniknou lahůdky proto, že o těch televizních se nemluví tolik jako o těch filmových. A tenhle příběh rozhodně za pozornost stojí. Děj nabitý emocemi, pečlivě realizovaný příběh a herecké výkony skvělé (v jedné z těch vedlejších exceluje Jana Hlaváčová coby zapšklá tchýně). ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Rodinné drama mladé cukrářky, kterou po smrti sestry tak trochu nuceně provdali za švagra se třemi dětmi.. Hledání vlastní cesty životem a touha po osobním štěstí ji přivede na životní křižovatku.. Za zmínku nepochybně stojí obdivuhodný výkon Jiřího Schmitzera, klobouk dolů, pak ve vedlejší roli výborná Jana Hlaváčová a zajímavá je i Barbora Munzarová jako Anna.. Vojáky komentovat nebudu, nenapadají mě vhodná a slušná slůvka.. Celkově u mě vládne spokojenost, stejná jako před dvaceti lety a drobné připomínky si nechám od cesty.. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na americké vojáky osvobozující naši zem. Jiří Schmitzer skvěle zvládl dramatické napětí chvíle, Barbora Munzarová včas rozpoznala, kde je její místo a její filmová i životní maminka Jana Hlaváčová příjemně zapadla do tohoto velice zdařilého snímku ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

O Jiřího Schmitzera jsem v několika scénách měla strach. Šlo o scény, kde se v podstatě rozpálil do běla a vypadal, že ho každou chvíli asi klepne. Šel z něho strach. Ten despota se mu opravdu povedl. Nechtěla bych být v tu chvíli v kůži Anny Zofové. Ona se mu ale dokázala postavit. Já jsem měla za to, že Jana Hlaváčová byla matkou Jiřího Schmitzera a tedy tchýní Barbory Munzarové. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Strach patří dlouhodobě mezi moje nejoblíbenější české režiséry a třeba jeho televizní „Silver A“ si opravdu zasloužila velké plátno, tak byla nadprůměrná. Na „Vůni vanilky“ se teprve rozjížděl, je to také méně výpravný, komorní příběh, ale rozhodně má své kvality. Všichni herci jsou vedeni k výborným výkonům, vzhledem k mým zálibám jsem kvitovala také fakt, že hlavní hrdinka je cukrářka, ale výprava je opravdu chudinká a navíc jsem se úplně nesrovnala s hrdinčinými motivacemi (tedy proč žila tak, jak žila). Skoro 4*. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a pravdivý televizní film který se opravdu na televizní produkci vyšvihl do špičky....geniálně zpracovaný námět, dobrá hudba a skvělé dějové zvraty..prostě dokonalá mozaika atmosféry tehdejších válečných let!!! ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ve všech ohledech naprosto průměrný film. Jak zpracováním, tak scénářem, režií, hereckými výkony... vším. K tomu byla velmi úsměvná (ne že bych to dokázal líp) czenglish Aleše Hámy. Ať už je to ale jakkoli nevýrazné, tak je to bohužel pořád ještě na běžnou českou produkci nadprůměr, což je hodně smutný fakt. 55% ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Začátek jsem nechytla, takže nevím jestli mi něco neuteklo, i když silně pochybuji že něco tak důležitého, abych zvýšila hodnocení.Film mi přišel vcelku dobrý, úžasné herecké výkony, děj byl slabší celý v poklidu a v podstatě se vůbec nic nestalo Anna si prostě vyjela na "výlet" a nakonec se zase vrátila k manželovi :D) ..Hudba byla také pěkná...Zato angličtina mi přišla opravdu velice směšná...3* ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Opravdu příjemný film s příjemnými herci. Zejména Jiří Schmitzer předvedl vynikající výkon, ale i režie Jiřího Stracha, který je podle mě momentálně náš nejlepší režisér televizního formátu (ač je ho pro něj škoda), byla skvělá. I ostatní herci jako Bára Munzarová či Jiří Dvořák byli velmi dobří. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Božínku ! Šmankote ! Kulisa konce války pro dramatické řádění Strachova smyslu pro humor a pokusu o nadhled. Schmitzer (ve své polistopadové škatulce) s Hlaváčovou sami všechno nezachrání a ostatní nemají prostor se vzepřít. Sexy kukuč Dvořáka, schematická Munzarová, záblesk Kříže, circus Háma from Alabama. ♫ Hudba Zb.Matějů si žije vlastním životem. No, oukéj, ale nuda. Nevyužitý potenciál námětu, místo opakování si dám klidně znovu Zbraně pro Prahu. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Ta školská angličtina amerických hrdinů tahá za uši i mě. Divím se, že Anna nepoznala, že ti američtí vojáci vlastně nejsou američtí vojáci, protože jestli fakt uměla jazyk perfektně, nemohlo jí uniknout, že kluci hovoří, jak když předčítají ze slabikáře.:-)) Ale jinak celkem dobrý. Na české poměry určitě.:-) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nuž, co dělat, v těle se duše rozpíná a chtěla by víc, mnohem víc, než má teď. Touhy, sny a i vzpomínky kalí každé ráno a den se stává nocí. Těžko se pak radovat z dnů příštích, když život smyslu nemá a lásky kolem dokola široko daleko člověk nenajde. A když přijedou Američané ve dnech květnového vítězství, přivezou ducha svobody a vítr do už unavených plachet. Jenže odejít není tak snadné, hrouda nohu víže, a vzhůru k nebesům letět zkrátka není tak snadné. A tak Anna nakonec musí najít své místo a přestat utíkat sama před sebou. Smitzer jako stálice českého filmu spolu s ostatními zmákli povedený film, který jako jeden z mála svědčí o tom, že nás ti Američané přece jen osvobodili taky....70% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Další z televizních snímků Jiřího Stracha, které jsou postaveny na námětu, v němž hrají skvělí herci (hodně zajímavá je kombinace Jany Hlaváčové a její dcery Báry Munzarové též v rolích matky s dcerou). Konec možná trošku předvídatelnej (přišlo mi od začátku nemožný, že by Anna dala přednost americkému vojákovi před rodinou), co už ale tolik předvídatelné není je závěrečná reakce jejího manžela v podání vynikajícího Jiřího Schmitzera (byť v typické své poloze), který se k Anne nakonec zachová lépe než její vlastní matka. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Vcelku hezký příběh, jak vzácné mezi českými novodobými kravinami. Naprosto exceluje Jiří Smitzer a Barbora Munzarová si myslím, že to zvládla průměrně až nadprůměrně. Do role posledního padlého amíka v Plzni nemusel Strach obsadit pitomce Hámu, působí to jak estráda ve Slaném. Stavba příběhu je mi sympatická i proto, že ač z venkova, vždy se mi hnusil a zejména myšlení lidí. Takže jsem taková Anna Zofová s koulema. Ještě zmíním polokanaďana Kříže, kdyby si tu žvejkačku sem tam vyndal z držky, nebylo by to tak americky strojené. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Emotivní cukrářská záležitost, kde B.Munzarová představuje krásu ženskosti a J.Schmitzer protikladně drsnost mužství...kde "ušaté torpédo" Háma speakuje tak,že v dramatu pobaví ne-jednoho diváka...kde líbivá hudba Z.Matějů pohladí na duši-ne jednoho melancholika...kde závěr je bohužel tak předvídavě slabý, že niči do té chvíle kvalitní dílko...70% ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

žena,která se může zdát,že neví,co chce....muži,kteří vědí,co chtějí - kdyby se to dalo říct,tak poklidné drama z prostředí venkovského naturelu,prostředí posledních válečných dní,okořeněné angličtinou....líbilo se mi to už poprvé,podruhé možná ještě o chlup víc ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dráma o vojne, ktorá sa o vojnu obtrela iba pár guľkami, skôr by som ju zaradil k červenej knižnici. Ale takej prijateľnej, keď nevyteká med z televízora, len občas kvapká. Zároveň si je možné film pustiť ako cvičenie z angličtiny pre mierne pokročilých a pokúšať sa priraďovať cudzie anglické hlasy známym českým tváram. Film na jedno pozretie, výkony hercov nesklamali, ale zároveň scenár nenadchol. ()

Reklama

Reklama