Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (S13E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Labours of Hercules (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

I geniální detektiv se může jednou zmýlit, podruhé však ne. Poirot ve spolupráci s policií připraví na večírku společenské smetánky past na proslulého lupiče Marascauda. Jako návnada slouží obraz Zabití hydry, jeden z celého cyklu maleb, zobrazujících jednotlivé Herkulovy úkoly, na něž se Marascaud v posledních měsících zaměřil. Celá akce však končí fiaskem. Nejenže je dotyčný obraz ukraden, během loupeže je navíc surově zavražděna hostitelka. Geniální detektiv upadá do vleklé deprese, z níž mu může pomoci jen další případ. Příležitost nabídne náhodné setkání s nešťastným řidičem, který oplakává ztrátu své milé, komorné slavné ruské baleríny, již její paní odvezla kamsi do Švýcarska. Poirot mladíkovi nabídne, že dívku vyhledá a přivede zpátky, aniž by tušil, že díky tomu dostane možnost vykoupit svou vinu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (73)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Poirota mám rád i nasucho, čili bez jakýchkoli citů a pouze přísně logického, ale tohle oživení silnou atakou rekurentní deprese jsem uvítal. I tu šťavnatou třešničku na jindy suchopárném vyšetřovacím dortu. Tři lidé, tři namířené zbraně. Mexická plichta! :-) Kdo by to čekal, takhle akční scénu, v jindy krotkých příbězích distingovaného francouzského čmuchala Hercule Poirota? Pardon, belgického čmuchala. Mon ami, takové faux pas! "Odhoďte zbraň!" "To není zbraň, to je objektivní korelativ." "Tak odhoďte objektivní korelativ!" A nebo, taky dobrá hláška: "Je v tomhle domě vůbec někdo, kdo není zločinec?!"   Navíc ty hory, ty hory... Po pleši velikána deduktivního vyšetřování Hercule Poirota tančí paprsky zlatavě modrého světla, odrážejícího se od zasněžených štítů horských velikánů. Scéna k nezaplacení. Zamáčknu nostalgickou slzu. Za pět. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle mám Poirota rád! Vtipného i vtipkujícího, lehce egomaniálního, ale přesto vážného (začátek s lékařem), snad jediné co zde chybí je přítomnost někoho ze starých známých, který by do tohohle případu zapadl s přehledem, už jen kvůli přítomnosti padoucha, který je o řád zajímavější, než většina ostatních. A to nemluvím o přítomnosti Femme fatale v podobě ruské šlechtičny. Oproti jiným ze série má tahle část nadprůměrnou ´hudbu a hlavně závěrečné dějství v zapadlém horském hotelu. A ano, jednotlivým úkolům by víc slušeli jednotlivé hodinové díly ze začátků vysílání, ale producentské rozhodnutí zcela chápu. A samotný, zcela nedetektivní konec je tak skvělý, že na jeho počest ani nebudu psát žádné pitomé a nevtipné vtipy, jak jsem měl původně v plánu. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Orient Express z roku 2010 byl jedinečný hlavně proto, že představil Hercula z nového úhlu a byl v tom totálně důsledný - všechno podřídil temnému psychologickému obrazu pátrání zlomeného muže. Tato epizoda se pokouší o něco podobného (návrat Hercula-milovníka zmítaného vinou), ale je zoufale nedůsledná, když se potácí mezi kulisovou švýcarskou operetou a sentimentem šestákového románu. Herculova femme fatale tentokrát působí jako levná a vulgární ruská štětule, rozuzlení je vysloveně dementní a alpský hotel působí jako špatně nasvícené jeviště pochybného kusu. Jen ten Suchet tím zase propluje s enormní grácií. Jinak ale slabý článek 13. série. [55%] ()

Dzonysek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z dílu je celkem patrno, že seriál směřuje k závěru a Poirot se tak trochu vypořádává se svou minulostí. Po 20 letech potkává svou dávnou lásku hraběnku Rosakoffovou a škoda, že nebyl více využit potenciál tohohle momentu, naopak tam dialogy trochu váznou, stejně jako zápletka. Každopádně atmosféra opět temná a syrová a stárnoucí David Suchet strhující a jako předposlední díl velmi důstojné loučení. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot si tentoraz v nádhernom prostredí Švajčiarskych Álp zmeria sily so svojim náprotivkom - nebezpečne inteligentným zločincom, ktorý kradne umelecké diela a pritom si vždy stihne ešte aj uspokojiť svoje vraždiace chúťky. Samotná záhada okolo identity tajomného vraha a krimi vyšetrovanie síce neprekročili mierne nadpriemerný štandard, no nudiť som sa nemal kedy. Vždy keď prišla nejaká slabšia chvíľka tak sa kamera uprela na nejakú prírodnú scenériu a ja som bol potom z toho ešte dlho paf. Koniec so sebou priniesol grandiózne finále v podobe prekvapivého odhalenia páchateľa. 80/100 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Z finančných dôvodov, ako aj kvôli tomu, že David Suchet (Poirot) mal už čoskoro odísť do dôchodku, sa rozhodli tvorcovia natočiť namiesto všetkých pôvodných 12 poviedok knihy Agathy Christie - "Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota" iba jeden film na ich motívy. (kalnel)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno