Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bojuje s ním celý život. Tentokrát by se mu však rád pokusil zabránit. Ani Poirot není ze železa. Těžko si to sice připouští, nicméně omdlí-li člověk z ničeho nic po dobré večeři, zkonzumované v příjemné restauraci ve společnosti přátel, pak je to přinejmenším důvod k zamyšlení. Neřku-li přímo k nějaké radikální změně životosprávy, nebo alespoň k ozdravnému pobytu. Ostatně pobyt v přímořských lázních na devonském pobřeží nemůže, podle Poirotovy věrné slečny Lemonové, nikomu ublížit. Trocha cvičení, hodně odpočinku a promyšlená dieta – a za čtrnáct dní bude Poirot zase jako rybička. Ovšem společnost, která se sem za zdravím a odpočinkem sjela, rozhodně Poirotovi klidu nepřidá. Naopak. Jeho pronikavému vnímání nemůže uniknout latentní zlo, které jako mor otravuje ovzduší tohoto nádherného místa. Zlo, s nímž má celý život co do činění, jemuž by se ale tentokrát rád pokusil zabránit. Ani on však, bohužel, není všemocný. (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

orkadimenza 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zpočátku to moc dobře nevypadalo, úvodní dialogy mi přišly plytké a většina postav mi nebyla nijak sympatická. Ovšem postupně se rozjelo klasické skládání mozaiky, kterou u nás doma jako tradičně vyřešil jako jediný sám Hercule Poirot. Tentokrát ale musím opravdu mávnout kloboučkem a poklonit se a za geniální (hlavní i vedlejší) a překvapivou zápletku se nakonec přikláním k nadprůměrnému hodnocení. Díl patří rozhodně mezi ty lepší. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvě rozdílné části, ta první s nervózním Poirotem, která je plná vtipu a ta druhá, kde se může konečně ponořit do svého živlu, což mu, zmetkovi, evidentně vyhovuje, prý chtěl zločinu zabránit? To mu nevěřím, dokonce si myslím, že to celé zosnoval sám, aby se mohl dostat na ostrov za kusem pro něj vyhovujícího žvance, pche! ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud bychom srovnávali H. Poirota s jeho bájným jmenovcem, byl by tento případ ekvivalentem čištění Augiášových chlévů. Žel Diovi ani čerstvý mořský příliv nevymyl ze všech spár hnůj vynucovaného humoru a Peter Ustinov tentokrát vítězí ve své verzi nejen ve váhové kategorii. Málokteré klišé mi tak naleptává žaludeční sliznici jako když po vyřešení zapeklité situace stojí hrdinové v hloučku a sborem se hihňají nějaké kravině. Výkonnost šedých buněk pak poněkud zpochybňuje fakt, že si u takové scény pokaždé vzpomenu na tezi doktora Vlacha o hysterickém smíchu... ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh celkom netradične rozdelený na dve časti. Prvá funguje prevažne ako vtipné zoznamovanie sa s postavami, v ktorej sa dá tušiť akurát len tak budúca obeť. V tej druhej už divák sleduje zaujímavé pátranie, v ktorom aj samotný Poirot musel zapnúť mozgové závity na plné obrátky, aj keď mu v mnohom pomohla náhoda. A opäť raz jeden pôsobivý záver s prekvapivým rozuzlením. 85/100 ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice dobrý Poirot, který se vydává na ostrov do léčebny léčit se z obezity a setkává se s případem vraždy mladé ženy na pláži. Samozřejmě nic není tak, jak se na první pohled zdá, ale nebyl by to Poirot, aby se po vydatné a chutné večeři mimo léčebnu opět nedostal do formy a bravurně vyřešil tento zapeklitý případ. V tomto díle perlí i kapitán Hastings, kdy má velice dobré postřehy a tentokrát není za moulu, ale za dobrého rádce. Vysíláno v dabingu s Petrem Kostkou. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Burgh Island Hotel, v ktorom sa natáčala táto epizóda, patrí k najvzácnejším európskym architektonickým príkladom štýlu Art Deco. Zaujímavosťou je, že Agathu Christie inšpiroval pobyt v tomto luxusnom hoteli hneď k dvom knihám: okrem knihy "Zlo pod slnkom" tu vzniklo aj jedno z jej najdramatickejších diel "A neostal ani jeden". (lemonova)
  • Když v závěru filmu Poirot (David Suchet) shrnuje události a usvědčí vrahy, dochází k jedné nelogické a nesmyslné situaci: Poirot vysvětluje, jak madam Redfernová (Tamzin Malleson) přenastavila hodinky Lionela (Russell Tovey) na pláži o cca 15 minut dopředu, tedy z 11:30 na 11:45. Poté, až Lionel vylezl z vody, se ho zeptala, kolik je hodin a on správně odpověděl, že 11:45. Následně měla Redfernová vrátit čas na hodinkách zpět na původních 11:30. Toto ale není možné. Lionel spěchal, aby stihnul rozhlasový pořad, a čas, posunutý dopředu na 11:45, by logicky způsobil u Lionela ještě větší spěch – vždyť by se mu tím čas na doběhnutí do hotelu k rádiu hodně zkrátil a hrozilo by, že vysílání nestihne. Proto by nemohla „Redfernová vrátit čas na hodinkách zpět“, neměla by k tomu už příležitost. Logika věci říká, že Lionel by se lekl, že vysílání nestihne a už by nešel znovu do vody, jak bylo natočeno, a Redfernová by tak už neměla sebemenší šanci na přenastavení hodinek zpět. Navíc by Redfernová zanechala otisky na Lionelových náhradních brýlích, které by neuměla nijak vysvětlit, protože s nimi nikdy nemohla přijít do styku. (pjotri)
  • Natáčelo se na Burgh Island. Hotel Bigbury-on-Sea na témže ostrově je také místem, kde Agatha Christie napsala knihu "Evil Under the Sun". (ČSFD)

Reklama

Reklama