Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Němcovi ustáli velkou manželskou krizi a život v maloměstských Domažlicích je spojuje. Píše se rok 1847. Josef se stal příkladným uznávaným finančním komisařem a Božena (A. Geislerová) obávanou „zpravodajkou“ z českého venkova do Havlíčkových novin. Oba manželé žijí politikou a nadějí, že císař konečně uzná práva Čechů. Mají stejné cíle, jsou silný pár. Dokud do jejich životů a snů nezasáhne revoluce a nerozmetá je na kusy. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

topi80 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dopadlo to přesně tak, jak se dalo při oznámení obsazení čekat. A ne, není to žádná pomsta za to, jaká trousí Geislerová politická "moudra" (ona mladá Asterka na tom není v tomto směru o moc lépe, ale tu Boženu prostě zahrála dobře a vdechla jí duši). Po výměně herečky v hlavní roli tedy mohl divák místo Boženy Němcové sledovat n.sr.nou afektovanou p.ču, z jejíhož způsobu řeči sálala pouze tupost a hloupost, stejně jako ve všech ostatních rolích, kterými Aňa obnažila (pardon, oblažila) náš film. Po dvou ucházejících dílech, kde jsem dal nadprůměrné hodnocení, naprosto nekoukatelné. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Měla jsem pochybnost ohledně přeobsazení Ani Geislerové do role spisovatelky. Nemám ji moc ráda, protože hraje pořád stejně, nebo dostává role, kde se to tak žádá. Tentokrát mi ale její ustaraná tvář tolik nevadila, i když souhlasím s názorem, že je herečkou současnosti a role z historie jsou mimo její herecký rejstřík. Vadí mi ale celý příběh čerpající z nějakých starých dokumentů, které si převyprávěly do stávající podoby autorky scénáře. Dneska spolu žijí lidé volně bez sňatku, mají spolu děti, střídají partnery, mají různé psychology a ústavy pro týrané ženy, ale před 200 lety to bylo jinak. Božena, nahlížena pohledem 21. století, to je krok vedle. Představte si učitele, až budou probírat v literatuře Boženu Němcovou a její dílo, co si budou muset od svých žáků vyslechnout. ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí díl Boženy začíná v roce 1847 a táhne se přes Jaro národů až do roku 1853, kdy Němcová přišla o syna Hynka a krátce poté napsala svůj nejslavnější román Babička. Tomuto dílu se daří několik věcí- Boženu Němcovou zde konečně prodává jako milující matku, skutečně emancipovanou ženu a silnou spisovatelku a přitom všem se jí i daří nadále shrnout i její slabší aspekty. Tato epizoda přitom dokáže držet funkčně balanc mezi osobním životem a literárním životem a teprve téhle epizodě se podařilo nalézt ten správný balanc. Jenomže pořád je přitom vidět, že se zpracováním života Němcové nezachází nejideálněji, na některé věci se nebere větší důraz. Aspoň ten počet sexuálních je ovšem (víceméně) omezen. 3. díl Boženy dokazuje, že délka epizody kolem 90 minut není nejrozumnější a to nejen díky vleku, ale i díky tomu, že by možná seriálu prospělo rozdělit se na více dílů, přičemž by jeden díl mohl trvat zhruba 45 minut. Nejenom, že by to možná prospělo tempu, ale zároveň by se s větším počtem dílů mohl brát důraz na ty do pozadí pohozené věci. Dávalo by to o mnoho větší smysl, než v případě většiny českých seriálů, kteří jsou zbytečně natahované. V této epizodě se definitivně se předvádí problém, který pramení z faktu, že je Němcová jako jediná dospělá postava ztvárněna dvěma vedlejšími herečkami- Ve chvíli, kdy Geislerová interaguje s Evou Josefíkovou, kterou jsme naposledy jako Antonií Reissovou/Bohuslavu Rajskou viděli s Němcovou v podání Kameníkové, působí to vyloženě podivně. Co se týče Aňy Geislerové v roli Boženy.... Nedá se ve finále úplně říct, že by byla do role ideální. Přitom mi do role seděla více než Kameníková, o to větší překvapením pro mě je to, že Kameníková v této roli působila mnohem lepším dojmem. Překvapilo mě, ovšem jak posledních 15 minut fungovalo. Němcová přijde o svého syna a v kvalitně sestříhané montáži v závěru definitivně vidíme základ, kterým vznikla Babička. Přes to, že nejsem z dosavadních tří dílů kdovíjak nadšený, čtvrtý díl si ujít nenechám. I kdyby byl sebelepší, pachuť z předchozích dílů po něm úplně neztratím. Život tak významné spisovatelky šlo určitě zpracovat lepším způsobem. V mnoha ohledech. ()

Sebastianek1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsazení Geislerové krok vedle, do role je stará, typově mimo, je to herečka "moderní" doby, ne do rolí historických, navíc nevládne hlasem dlouho je stejná. Politický názory s ní sdílím, ale je to štěkna, která těžko vzbuzuje svým projevem sympatie. BN se nepřibližuje ani omylem. A k Němcové? Tak snad jen, že pokud to bylo takto, tak mohla být ráda, že si ji vzal Němec. Jiný chlap by ji zabil. Dana Morávková a její part- perfektní! ..jo a jakože druhý brácha nenapsal šest týdnů domů, že je nejstarší nemocen? Fakt jo? Hm. Tak asi měl taky v paži. kde to asi viděl? ()

SmisekPA 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně mohu zvednout své lehce nadprůměrné ohodnocení v tomto díle na 4****! Aňa Geislerová dle mého očekávání rozsvítila trojicí scénáristek a režisérky nepříliš podařeně zpracovaných výjevů ze života Betty. Snad každé televizní zpracování životopisu je jen jistou inspirací a v tomto díle je již naše vlastenka a spisovatelka cca 10 let vdaná, je zkušená a je z ni grafomanka, která píše všem a o všem. Dostává se zde ke své 4.životní ráně (v podobě úmrtí prvorozeného synka Hynka) a jen za tu strastiplně sehranou scénu dávám o hvězdu více. Líbí se mi ubrání na naturalistických scénách spolu s přidáním vášnivosti a svobodomyslnosti Boženy. Dostalo se tak prostoru i okolí Němcových, jak je nechápalo a odsuzovalo. Přivírám oko, co vše ještě uniká pozornosti tohoto dílu, vždyť je to nakonec jen minisérie... Těším se na finále a zda budu moci sáhnout k 5*****. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)

Reklama

Reklama