Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1970 se v Londýně konala soutěž Miss World. Ta byla ve své době nejsledovanější televizní show světa s více než 100 miliony diváků. Moderoval ji legendární britský komik Bob Hope (Greg Kinnear). Miss World 1970 ale rozhodně neprobíhala hladce a ze soutěže se stala doslova divoká jízda. Rozhodnutí organizátorů povolit účast dvěma ženám z Jihoafrické republiky vzbudilo kontroverzi a napětí již před začátkem. Ale skutečný rozruch měl teprve přijít. Jeho epicentrem se stala feministická aktivistka Sally Alexander (Keira Knightley), členka nově vzniklého Hnutí za práva žen. Emancipované dámy prohlašovaly, že soutěže krásy dehonestují a ponižují ženy. A to se rozhodly dát najevo v přímém přenosu. Na diváky celosvětového živého vysílání tehdy čekala víc než jen jedna senzace… (Bioscop)

(více)

Recenze (58)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Jsem čekal mega-skandál, napětí, tu hrůzu, co se odehrávala v 70 letech. A dočkal jsem se nudné hovadiny, filmu vlastně o ničem. Pár závistivých škaredých ženských zakřičelo na Miss World a to bylo vše! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Po traileru jsem čekal hodně komedii a trochu vloupačku, ale nedostalo se mi ani jednoho. Žánrově zůstane rodinně-přátelská atmosféra a tematicky pak pár správných společenských či rasových hodnot. S těmi sice plně souzním, ale přicházejí v době, kdy je podobných filmových sdělení na každém kroku plno. Tady se ničím neodlišují, nikam nevystupují a s ústřední missí linkou se většinu času i míjejí. Je to škoda, protože ve vedlejších rolích vznešených zralých dam se objevuje čiré britské zlato. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Na konci jsem se strašně rozbrečel, což se mi u filmu už dlouho nestalo. Teda tahle, u filmů pláču často, někdy i několikrát, ale většinou je to slzička, nebo zvlhlé oko. Jenže tentokrát jsem potřeboval hned tři kapesníky, a to je opravdu hodně. Jen doufám, že to nebylo těmi dojímavými záběry na konci, nýbrž uvědoměním si, že patriarchát už nikdy nebude, co býval. :( ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Dle názvu jsem si myslela, že to bude kravina. Nicméně to je celkem povedené, i když si myslím, že kdyby tam nebyla Keira, tak je to tak o dva levely horší. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to vidíte. V roku 1970 si obmedzené feministky mysleli, že oslavovanie ženskej krásy je ponižujúce. Našťastie neuspeli, lebo čo pri absencii missiek robil taký Jágr? Dnes sme už v boji za ženské práva pokročili a v roku 2020 sa začínajú ozývať hlasy z rovnakého prostredia, že vraj už aj slovo "matka" je neprimerane prisudzované len ženám, pretože dnes sa už aj muž môže preoperovať a rodiť deti a vraj by sme ho mali nahradiť pojmom "osoba s vaječníkmi", ako to na svojom blogu správne odsúdila Markéta Šichtařová: https://www.hlavnespravy.sk/podla-sichtarovej-sa-svet-zblaznil-tvrdi-ze-tlak-muzsku-rodicovsku-dovolenku-systemovo-zle-riesenie/2263426. Nechápem kam sa ako civilizácia posunieme, keď budeme tlačiť podobné kraviny do popredia, skrývať ich za vymyslené práva a údajnú diskrimináciu, a tých, ktorí sú za prirodzenosť nazveme rovno fašistami. Ženy sú rovné mužom, to je samozrejmé a osobne ani nepoznám mužov, ktorí by s tým mali problém. Takéto nudné filmové agitky sú úplnou zbytočnosťou. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Trošku film na zívání i když je zde příjemné retro. Přitom s hvězdou Keirou Knightley. Zapojí se do hnutí plánujícího protest při volbě Miss, jež podle radikálek snižuje hodnotu ženy na kus masa.Vzpoura proti vlastnímu pohlaví by však potřebovala více nadsázky a méně kazatelské korektnosti, sahající od rasismu k feminismu. Naštěstí se najde pár vtipných okamžiků, třeba pohrdání televizí, do níž se přitom rebelky potřebují dostat, či hledání přijatelných společenských úborů v šatnících založených na popírání ženskosti. Zajímavá je zákulisní příprava missek jako hláška „zatracená Jugoška, my vás píšeme na začátku s tvrdým Y, takže patříte až na konec řady“. Ženy jsou zde pouze uvědomělé a zneužívané a muži jen povýšení nadsamci, chlípně se třesoucí na promenádu v plavkách. Nejpřirozeněji působí matka hrdinky. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Problémissky disponují silným námětem - na jedné straně je soutěž krásy se všemi svými pozitivy a (především) negativy, na druhé straně je revoluční hnutí za ženská práva. Proto je opravdu škoda, že je samotné zpracování překvapivě jalové a plytké. Bylo zajímavé a poučné se vrátit padesát let dozadu do zákulisí Miss World a ženských hnutí, nicméně jsem vcelku postrádal jakýkoli silný a zapamatovatelný moment. Neříkám, že bych vyžadoval nějakou hru na city, vedle toho film nabídl spoustu materiálu k přemýšlení. Měl jsem však celou dobu pocit, že tomu prostě něco (podstatného) chybělo. Jako by se jednalo spíše o hraný dokument předávající historická fakta než o hrané historické drama. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Fajn dobové drama (komedie ani náhodou), které je řemeslně poctivé, nic zásadního však nepřináší. Jen vzpomínku, jak se přece jen postavení žen za pár desetiletí změnilo. A přece jen k lepšímu. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Film bol natočený pre priemerneho diváka. Myslím,  že je to preto, aby si ho pozreli aj taki, čo by ho inak ignorovali. Každopádne ma mrzí,  že taketo ženy sa už skoro nerodia. Inak by som ich vidala v ovela vacsom počte na demonstraciach za práva zvierat. Aj kráva je samice, ktorá trpí ked jej vezmu mlada. Záleží naozaj tak velmi na tom, že nie je z ludskeho rodu? ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Téma feminizmu je ok, ale spracovanie je totálne nudné. Proste banda báb si trochu zavrieska nejaké heslá pri súťaži Miss World 1970. A to je všetko? Bohužiaľ hej. 4/10. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

film od žen,o ženách,pro ženy,který je ovšem,navzdory tématu feminismu,ženského revolučního hnutí a kritiky (a následného skandálu) soutěže miss,překvapivě plochý a postrádá silnější a zapamatovatelné momenty.Přitom to mohlo být minimálně něco co diváka přivede k zamyšlení kam až se ženské hnutí za těch padesát let posunulo...60% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Toto je námet čisto hodný na drámu, no rozhodne tá snaha do toho za každú cenu tlačiť komédiu bola kontraproduktívna a zbytočná. Našťastie tam ten závan komédie bol len minimálny, a typicky britský (takže len suchý humor). Čo sa týka filmu, vôbec som netušil, kam to celé smeruje a že akurát Miss World 1970 bol takýto obrovský milník v boji za práva žien. Táto historická udalosť si určite zaslúžila filmové spracovanie, aj keď asi o kus lepšie! Toto mi prišlo v mnohých ohľadoch dejovo nevýrazné a viacmenej priemerné. Hoci tá línia zo zákulisia Miss ma bavila určite oveľa viac ako prípravy feministického odporu. No ako bolo vo filme povedané, londýnske feministky si nemohli vybrať lepší spôsob ako na seba upozorniť, keďže tento program sledovala obrovská masa ľudí po celom svete (dnes je už verejný záujem o takéto súťaže výrazne menší). A hodnotenie? 3* sú tak akurát. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Taková menší kopie filmu Slečna drsňák.Píše se rok 1970 a několik aktivistek založí hnutí za práva žen ke kterému se časem přidá mladá historička Sally Alexander kterou hraje Keira Knightley a ta se stane jejich mluvčí v médiích.Feministky bojující za rovnoprávnost si jako hlavní mediální cíl vyberou soutěž Miss World,protože podle nich prezentace krásy před očima mužů degraduje ženy na úroveň dobytka.Na poslední chvíli je i díky protestům novinářů na soutěž povolána černoška z Jižní Afriky,která soutěží po boku své bělošské krajanky.Na rasovou rovnoprávnost mám svůj názor,ale politických komentářů si užiju dost na Facebooku.Hlavní heslo aktivistek je:,,NEJSME KRÁSNÉ, NEJSME OŠKLIVÉ,JSME ROZHNĚVANÉ!Naprosto geniální poutavé heslo.Vzpurné holky se snaží vnitřně bojkotovat soutěž krásy v přímém přenosu a tak při proslovu moderátora večera vytáhnou v hledišti řehtačky,transparenty a naruší tak na pár minut televizní vysílání.Jsou mediálně známé,ale samotnou soutěž to nijak neohrozí.Ze sálu jsou odvedeny a dočasně zatčeny.Nemá to však pro ně žádný negativní dopad a dál si žijí svým životem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Komedie ? Ani bych neřekla - spíš odlehčené drama s několika úsměvnými momentkami, které možná spíš nežli o boji za ženská práva vyprávějí o střetu dvou světů, které mluví různými jazyky, byť se některé jejich problémy překrývají. P.S.: Je ironií osudu, že v dvaadvacátém roce osvíceného 21. století americké ženy zase o některá svá těžce vydobytá práva přicházejí, byť ve jménu vyššího dobra. Jenomže cesta do pekel bývá, jak známo, velice často dlážděna těmi nejlepšími úmysly. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Komedií bych tenhle film určitě nenazývala. K smíchu tady toho moc není, ba naopak, řeší se dost závažné otázky rovnoprávnosti mužů a žen nebo rasové diskriminace. Příběh založený na skutečných událostech je bohužel zpracovaný dost nezáživnou formou. V nejvypjatějších momentech citelně chybí napětí. Ke kladům snímku ovšem patří dobré herecké výkony většiny zúčastněných a přesně vystižená retro atmosféra doby sedmdesátých let minulého století. (60%) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Mentálne som pri tomto filme zomrel a som prekvapený, že v tom nemal prsty Netflix. To by sa im hodilo do tej aktuálnej vlny, ktorú produkujú. Mne ako mužovi, ktorý vidí aktuálnu situáciu to príde veľmi úsmevné. Celá ich snaha, nezmyselná. Proste feministická píčovina pre ženy, ktoré sa v tom nájdu, spália podprsenky a vyjdu do ulíc. Zase a zbytočne. 1 z 5 ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ten film má obrovskou výhodu v tom, že má Keiru Knightley....Jinak si myslím, že by bohužel upadl v zapomnění...Za mě hezky po anglicku natočeno, situace, která se odehrála přímo v UK a pokud budete opravdu "naslouchat" filmu, pochopíte, že je v tom ukryté nesmírně důležité téma, které je stále bohužel aktuální...a to nemluvím jen o kráse, ale třeba i o rozdílu ve mzdě muže a ženy.... ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Vlastně to mohl být fajn film, kdyby se toho ujal schopnější scenárista. Takhle jsem měla dojem, že žádné z načrtnutých témat nebylo dovyprávěno a film končí na půli cesty. 60% ()

strelenaL 

všechny recenze uživatele

Za mě velký špatný. Čekala jsem něco lepšího, místy  vtipného a ani Keira to nezachrání. Podle mě jeden z jejich nejhorších filmů za poslední dobu. :-( ()

Reklama

Reklama