Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bombardovací skupina útočí na německé ponorkové základny v Norsku. S pomocí navigace poručíka Crosbyho se poškozená B-17 snaží vrátit zpět do Británie. (Apple TV+)

Recenze (14)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Beru to tak, že krom té ústřední - známější herecké trojice bude dostávat více prostoru ještě ten navigátor - zmatkař, kterému se dělá ve vzduchu špatně, protože jinak se zatím v ostatních postavách moc orientovat nedá, čemuž nepomáhá ani to, že v tomto díle stráví postavy dobrou polovinu v maskách, takže rozlišovací schopnosti se o to zmenšují. Ty prvni dva díly tak budu brát jako takové seznamování se - s postavama a prostředím. Dle upoutávka na třetí díl očekávám, že tam už se to rozjede ve velkém a dostane se na očekávané scény z trailerů a intra, které lákali na gigantické bitvy, propojené s osobními příběhy. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karty jsou rozdány a začíná fungovat chemie mezi hlavními hrdiny a divákem. Kluci si zvykají na Anglii, kde kupodivu vůbec neprší. Zato s tím ježděním na opačné straně silnice to chvilku trvá. Teď už se ví, že mise nad území okupované nepřítelem nejsou žádný vyhlídkový výlet proskleným autobusem, ale že jde sakra o kejhák. Úvaha velení, že si těžké bombardéry mohutně vyzbrojené v sevřených combat boxech vzájemně poskytnou dostatečnou ochranu aniž by bylo nutno s nimi posílat stíhací doprovody se ukazuje jak hodně velký omyl. Jenže stíhačku Mustang mají inženýři teprve na prknech (Déčko) a ještě se netuší, že nepřekonatelným strojem se stane až s britským motorem Rolls Royce Merlin.  Lightningy - dvojocasé ďábly jak je  Skopčáci nazývali a mohutné Thunderbolty zase neměly ani s přídavnými nádržemi dostatečný dolet, aby pomohly s ochranou těžkých bombardérů po celou cestu tam a zpět. A tak Luftwaffe dál skóruje a po stíhačích Luftwaffe si daň vybírá i neúprosný a vražedně přesný flak. Opět tu máme napadení B-17 stíhačkami a tentokráte jsou to prý Ju-88. Ale i slepý pozná púodle dvojitého ocasu a táhlého trupu Me-110. Tak nevím, buď jsou osádky stále natvrdlé a nebo tu už filmaři i s divizí poradců měly možná trochu s názvy německých letadel problém. Blbost, řeknete si, ale mně to otráví. U takovýchto filmů, by se to stávat nemělo. Prostě ne. Jedna ze scének tohoto dílu je i havárie nějaké nezkušené osádky.  Hrdinové o čemsi klábosí a a za nimi v dálce se stuhou kouře tuším u čtyřky jde do vývrtky B-17 a pak následuje výbuch a oblak kouře. Hrdinové se tam sjedou jeepem a od důstojníka se dozví, že to byl nováček. Udělal ostrou zatáčku, zpomalil moc, ztratil vztlak a dostal se do pádu. Ok. To se stávalo. B-17 když nenese vzduch je docela sakra dost těžkej pták. Ale proč jim tedy zcela jasně kouřil motor? Ale víc se k tomu nedozvíte. Divák tak něco jiného vidí a něco jiného slyší. Tohle mi tam vážně nesedí. Jinak nic proti, jsem děsně rád, že zase někdo těmhle mladejm klukům vysekl poctu. Umírali nad bojující Evropou za nás a mohlo by jim to bejt všem docela jedno tam za vodou. Řada z nich narukovala dokonce dobrovolně. Jak padlo v úvodu, většina z nich byla z farem. Nikdy nikam necestovali, natož aby seděli v letadle. A teď tvořili bojové osádky nesmírně složitého bombardéru. Byli ozubeným kolečkem v soukolí, které nakonec nacistickému Německu zlomilo vaz ve formě intenzivního těžkého strategického bombardování. Jsem si jist, že i přes těch pár škobrtnutí se nejen já, ale i generálové Hap Arnold, Jimmy Doolittle a Carl Andrew Spaatz spokojeně  usmívají tam nahoře i s těmi svými kluky a čekají na další díly. * * * * ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl byl o poznání lepší. Začíná se vykreslovat víc postav (i když ty tři, které jsem jmenoval u předchozího dílu, ulpí nejvíc), vykreslují se kamarádství (to divák ocení, až začnou umírat), v bojích je vyzdvihnuta role navigátora, počasí, mrštnosti nepřítele i diametrálně odlišných taktik Spojenců. Pokud bude vzestupná tendence zachována, už příští díl by mohl být za 5. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zlepšení. Vyprávění bylo ucelenější, míň roztěkané, stravitelnější. Postavy již měly nějaký prostor se více odlišit. Samotné akce bych pojal jinak. Chtěl bych více vědět o taktice, očekávaní, přípravě. Možná i pohled na lokace a vliv na obyvatelstvo. V dalších epizodách musí přijít nějaká změna v tomto ohledu, pač jinak dojde k nepříjemnému zacyklení. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Někteří berou epizodu za lepší než minule, já tedy rozhodně ne. Kde první měla příjemné dávkování “země vs vzduch” v krátkých intervalech. Tady se prvních 20 minut v kuse jen žvaní. Dalśich 20 minut (konečně) přijde na řadu nálet na ponorkovou základnu Trondheim (24.7.1943). Zbytek času (10 minut) je zase jen “seznamování se s postavami” konverzací. Imkdyž epizoda působí nudnější, stále je to nejlepší co jsem za dlouhou dobu viděl. ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hraniční 4 hvězdy, tempo tohoto dílu je snad ještě pomalejší, než v tom prvním, přitom není čas ztrácet čas, série má pouze 9 epizod a tak bych fakt klidně oželel dlouhé dialogy v hospodě či pěstní souboje mezi americkými a britskými letci atp... Mise do Norska byla bez debat vrcholem této epizody a já jen nechápu, jak onen hlavní navigátor prošel výcvikem, když v jednom kuse blije a nebo si není tak úplně jist, kudy že to mají letět apod. Ale alespoň jsem si zapamatoval zase o něco víc postav a zatím mi nejvíc sedí onen pilot, co v tomto díle musel nouzově přistát ve Skotsku, tak snad se tento můj "černý kůň" dožije konce války:) 70% ()

molcan2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nálety Spojencov na nemecké kotvištia ponorkových lodí boli, ako už informovala miestna rozviedka, márne, pretože boli postavené z kvalitnejšieho betónu, výstuží a konštrukcie. NIKDY v celej západnej Európe, od Nórska po Francúzsko, neboli vážne poškodené spojeneckým bombardovaním, pretože charakter cieľa. Väčšina dostala sotva škrabanec. Toto sa ignorovalo a nálety za náletmi zámerne poškodzovali a zabíjali domorodých civilistov v bludnej nádeji "urobiť škrabanec". Jeden z mála prípadov, keď okupovanú krajinu (Nórsko) Nemci nazvali Spojencami: "terorista" A mimochodom: Dora je stále nažive a používa sa dodnes v Trondheime, ale nie pre ponorky... ()

Ahsoka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahovo a štýlovo veľmi podobná epizóda tej prvej. Takže môj komentár z predchádzajúceho dielu CTRL+C a CTRL+V. Dej sa príliš neposunul, vrcholom bola letecká misia do Nórska. Snáď sa v ďalších epizódach dočkáme toho, že tá nezmyselná sklenená snehová guľa v lietadle sa celkom logicky rozbije. ()

Jozka7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc pěkně udělaná mise nad Trondheim v Norsku, ukázána velká zodpovědnost navigátora vedoucího letounu. A řádění posádek na zemi, vždyť každý den téhle dlouhé války mohl být poslední. Došlo i na pochvalu pozemního personálu a určitou řevnivost mezi Američany a Brity. Škoda, že tento seriál už nevidí nikdo z našich letců, co v Británii také válčili. ()

liebgott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tady se Vládcové rozjeli na plno , atmosféra zhoustla jak palba Flaku nad Norském pobřeží a postavy se začínají vykreslovat . Díl se teď věnuje navigátoru Crosbymu ale ani postavy Egana a Clevena nejsou za nedbané . Lepší jak Bratrstvo určitě ne ale pomalu to začíná trumfovat Pacifik . Za mě je druhý díl Bomba ( 500 Librová) ()

Hugho 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý diel je už ucelenejší a nastolil aj jasný smer rozprávania. Šľape to veľmi dobre, mám však slabý  pocit, že tvorcovia nemajú celkom jasno, pre koho vlastne tvoria tento príbeh. Zdá sa mi trochu neprístojne roztiahnutý cez všetky žánre a pre všetky skupiny divákov. Uvidíme čo bude ďalej - ako bude stupňované napätie a ako si tvorcovia poradia s dnes modernými prvkami (napr so zakomponovaním 332. FG). Každopádne to nie je taký průser ako som očakával po trajleri, teším sa na ďalšie diely. ()

Reklama

Reklama