Reklama

Reklama

Vládcové nebes

(seriál)
  • USA Masters of the Air (více)
Trailer 2
USA, 2024, 8 h 28 min (Minutáž: 48–77 min)

Tvůrci:

John Orloff

Předloha:

Donald L. Miller (kniha)

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Austin Butler, Callum Turner, Anthony Boyle, Nate Mann, Bel Powley, Barry Keoghan, Stephen Campbell Moore, Sam Hazeldine, Josiah Cross, Ncuti Gatwa (více)
(další profese)

Epizody(9)

Počas druhej svetovej vojny riskujú svoje životy letci 100. bombardovacej letky – bratstva ukutého z odvahy, straty a triumfu. (Apple TV+)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (10)

Vládcové nebes (2024) 

Bylo opravdu bláhové si myslet, že ještě někdo natočí takový klenot, jako Bratstvo nehrožených, zvláště, když vezmeme v úvahu, že natočit film o paragánech, pohybující se valnou část mise na zemi, neni tak technicky náročné, jako natáčet o letcích, takže bylo asi dopředu jasné, i vzhledem k časovému odstupu od konce války, že mnoho scén bude komplet digitálních, a vesměs to ani nijak nevadí, některé scény jsou fajnově odfiltrovány tak, že působí skoro jako dobové dokumenty. Jen škoda, že tomu pak chybí nějaké to větší emoční srdíčko skrze postavy, protože když máte prostě tlupu borců v kuklách, tak ty rozeznávající schopnosti se prostě zmenšují. Ale produkční skupina okolo Spielberga pořád ví, jak na to, a pořád dokáže správně vytáhnout ty nejdůležitiější momenty do úplného kvalitativního maxima. Tak co za dalších deset let? Tankisté? Ponorky? ()

Část první (2024) (E01) 

Bratrstvo v prvním díle ukázalo partu jakožto celek, stmelovací prvek v podobě výcvikového tábora. Pacifik na to šel jinak , dal přednost dvěma hlavním postavám a jejich vazbám v rodině a osobním pocitům. Vládcové na to jdou opět trochu jinak a rovnou nás vrhají do bitevní vřavy. Podobně jako v Bratrstvu, tak je na úvod těžké se orientovat v postavách. Pomáhá to, že pravděpodobné ústřední trio hrají už známí herci, takže se dá v základu orientovat na základě toho. Bitvy vypadají klasicky dle Spilebergových notiček značně pateticky, což ale zatím vůbec nevadí. Dalo se čekat, že vzhledem k monstróznosti a časové prodlevě od konce války se už značná část materiáu bude muset dotáčet digitálně, ale vizuálně je zatím vše ok, plus mi i  přišlo, že některé záběry jsou zajímavě upraveny tak, aby místy připomínali dobové  záběry. ()

Část druhá (2024) (E02) 

Beru to tak, že krom té ústřední - známější herecké trojice bude dostávat více prostoru ještě ten navigátor - zmatkař, kterému se dělá ve vzduchu špatně, protože jinak se zatím v ostatních postavách moc orientovat nedá, čemuž nepomáhá ani to, že v tomto díle stráví postavy dobrou polovinu v maskách, takže rozlišovací schopnosti se o to zmenšují. Ty prvni dva díly tak budu brát jako takové seznamování se - s postavama a prostředím. Dle upoutávka na třetí díl očekávám, že tam už se to rozjede ve velkém a dostane se na očekávané scény z trailerů a intra, které lákali na gigantické bitvy, propojené s osobními příběhy. ()

Část třetí (2024) (E03) 

Tak dostáváme první nařachanou epizodu a jede se opravdu ve velké vřavě. Tvůrci do toho jdou naplno, nebojí se oddělat jednu z hlavních postav, u které se určitě čekalo, že bude tahounem celé série. Konečně tak jedene naplno v rámci emocí i gradace napětí v jednotlivých scénách. Myslim, že přesně na něco takového jsme čekali. ()

Část čtvrtá (2024) (E04) 

Jak Bratrstvo, tak Pacifik měli takovýto odpočinkový, mimobojový díl.  V Bratrstvu to bylo fajn, protože se díl zaměřil na Winterse, což byla nejlepší postava. V Pacifiku to byla hrůza a jednoznačně nejhorší díl z obou tehdejších seriálů. U Vládců je to tak mezi. Vsuvka s Polskou milenkou asi nikam nepovede, a je to prostě jen klasická ukázka toho, jak důstojníci trávili volný čas. Fajnová je linka s piloty co spadli do Belgie a snaží se dostat domů, a vypadá to, že to nejspíše nějaký čas zabere. Taky se dá čekat, že mimo děj se odehrála spousta věcí, které se ukážou možná příště, či se na ně nějak naváže a postavy se zas spojí, protože nečekám, že by došlo k takovému exodu mimo obrazovku. ()

Část pátá (2024) (E05) 

Podobně laděný díl jako třetí. Pořád teda přetrvává to, že muže v kuklách je dost těžké rozeznat, ale tvůrci to vynahrazují atmosférickým pojetím bitev, tentokrát obohacené o skvělé dunivé hudební motivy a několik scén, které mají potenciál se zapsat mezi ty opravdu zapamatovatelné (zaseknutí za dveře, srážka bombardérů). Dá se čekat, že skrze některé pády letadel se budou postupně projovat příběhy s postavama, které jsme v minulém díle "ztratili", a teď nejspíše hnijí někde v zajetí. ()

Část šestá (2024) (E06) 

Z upoutávek i intra bylo jasně patrné, že příjde dějová linka odehrávající se na zemi, a podle upoutávek se máme ještě na co těšit. Už teď tu máme dost možná nejlepší scény z celého seriálu (město, nádraží). Do kontrastu pak jdou linky z mírové oblasti, ať už s navigátorem, tokajícím s kolegyňkou, či stíhačem, tedy zřejmě novou hlavní postavou, u které si zatim vůbec nevybavim, kdo to je a jestli se objevil už dřív. ()

Část sedmá (2024) (E07) 

Klidně bych šel i do plného počtu, protože linka ze zajateckého tábora přináší něco nového, a k  tomu dostává větší prostor nová hlavní (a konečně i další zapamatovatelná postava) Rosenthal je slušný tahoun, a letecké bitvy jsou pořád dostatečně epické, nebýt dvou věcí: Linka útěku z Evropy se nakonec odehrála komplet mimo děj, což je škoda, ale asi to bude kvůli tomu, že něco podobného nás nakonec čeká s hlavními hrdiny (Butler, Turner). Druhou protivnou věci je romantická linka navigátora. Očekávám, že povede k smrti oné důstojnice, jinak její logické opodstatnění v ději nevidím. ()

Část osmá (2024) (E08) 

Tvůrci dva díly před koncem opět vytahují nové postavy. To, co třeba fungovalo v Bratrstvu s postavou Colina Hankse, nebo v Pacifiku s tím, že ten byl vlastně rozdělen na dvě poloviny, i co se postav týče, a byla tam vždy jasně stanovena vůdčí postava, tak tady je trochu problematické v tom, že nové postavy opět nejsou nikterak ze začátku propojeny se známými charaktery, a sledujeme tak další nový příběh. Ono jinak je to jako samostatná vsuvka fajn, nakonec dojde i k propojení na známé postavy, a do kokpitu stíhače jsme se ještě pořádne nepodívali, tak je to zas trochu něco jiného. Spíš to ale působí jako taková doku epizoda, kdy prostě mapujeme určitou část vojenské historie, bez nějakého většího emočního zásahu směrem k postavám. ()

Část devátá (2024) (E09) 

Závěr se nese už v poměrně dosti nostalgickém, až melancholickém duchu, obzvláště v jeho druhé polovině, kdy už je jasné, jak válka skončí, a tak se vše pěkně uzavírá. Předtím však ještě přišli na řadu momenty, na které díky trailerům či záběrům z intra čekala mnohých z nás, a díky mrazivé atmosféře nabízejí určitě jedny z nejlepších scén celého seriálu, a z Rosieho dělají nakonec dost možná nejlepší postavu celé série. ()

Související novinky

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (více)

Fukunaga a cyberpunkový komiks

Fukunaga a cyberpunkový komiks

28.03.2021

Režisér první řady Temného případu či nové bondovky Není čas zemřít Cary J. Fukunaga si vybral svůj příští snímek. Bude jím adaptace cyberpunkového komiksu Tokyo Ghost pro studio Legendary. Příběh se… (více)

Reklama

Reklama