Reklama

Reklama

Vládcové nebes

(seriál)
  • USA Masters of the Air (více)
Trailer 2
USA, 2024, 8 h 28 min (Minutáž: 48–77 min)

Tvůrci:

John Orloff

Předloha:

Donald L. Miller (kniha)

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Austin Butler, Callum Turner, Anthony Boyle, Nate Mann, Bel Powley, Barry Keoghan, Stephen Campbell Moore, Sam Hazeldine, Josiah Cross, Ncuti Gatwa (více)
(další profese)

Epizody(9)

Počas druhej svetovej vojny riskujú svoje životy letci 100. bombardovacej letky – bratstva ukutého z odvahy, straty a triumfu. (Apple TV+)

Recenze uživatele Remivsremi k tomuto seriálu (10)

Vládcové nebes (2024) 

Třetí seriál válečné trilogie pod záštitou Spielberg a Hankse, je bohužel tím nejslabším. Nezvládlo se to vypravěčsky. Seriál mi vyzněl jako highlight pár důležitý událostí z života těchto letců a tvůrci se nedokázali rozhodnou, co bude mít prioritu a tak tam naházeli od všeho trochu, aby se neřeklo. Jenom pár postav vám zůstane v paměti. Většina nemá prostor se pořádně představit a anebo je vyprofilováno jako zaměnitelný kus. Když přijde v epizodě samotná letecká mise, vypadá každá jak přes kopírák. Brifing, vzlet, vzdušný souboj, kde vás nepěkně překvapí nevzhledný vizuál a hurá domu. Je to zaměnitelné a často nudné. Zde by se hodilo například zaměření na jednu postavu, která by vás epizodou provedla pomocí svého POV. Režie vás taky nemá čím ohromit. Zapomeňte na nějaké památné scény ala útok na Brécourt Manor či dobývají letiště na Peleliu. Jediný okamžik, kdy jsem si uvědomil zajímavé práce kamery byla naháněčka v bažinách (celkově šestá epizoda). Seriál nedokázal odvyprávět svůj příběh přesvědčivě či vyzrále. Kvituji povedenému zobrazení deprese v momentech, kdy si letci uvědomí jejich šance na přežití. Pochybuju, že se k projektu někdy vrátím a je to moje velké osobní zklamání. ()

Část první (2024) (E01) 

Tohle se mi bude psát těžko, ale pilotní epizoda zatím nepředvedla nic, na co bych se měl těšit. Postavy jsou ok, přesto citelně chyběla pravá výcviková část. Nějaké stmelovací scény. Vadí mi umělost některých pasáží. Scény působí rušivě, zejména kvůli vizuálním efektům ale i tím, jak jsou pojaté. Hrozně vyčnívají věci, které víte, že jsou z jedniček a nul. Mnoho pasáží bylo uspěchaných a v porovnání, jak s BoB tak s Pacificem, jednoznačně MotA prohrávají ve velkém počtu aspektů. ()

Část druhá (2024) (E02) 

Zlepšení. Vyprávění bylo ucelenější, míň roztěkané, stravitelnější. Postavy již měly nějaký prostor se více odlišit. Samotné akce bych pojal jinak. Chtěl bych více vědět o taktice, očekávaní, přípravě. Možná i pohled na lokace a vliv na obyvatelstvo. V dalších epizodách musí přijít nějaká změna v tomto ohledu, pač jinak dojde k nepříjemnému zacyklení. ()

Část třetí (2024) (E03) 

Náročná mise, kde nešlo nic podle očekávání a v takovém případě to odnese velké množství těžko nahraditelných vojáků. Pomohlo i zpestření v podobě života letce po tom, co opustí letadlo a ocitne se v nepřátelském prostředí. Přesto mám pocit, že se s postavami nepracuje správně. Chtělo by to do nich větší vhled, více je od sebe odlišit. I samotné nálety a příprava na ně mi splývají do jednoho celku. Nějak je například režisérsky odlišit. Pohrát si s detaily. Použít již ověřený recept na zaměření se na jednu postavu a vidět události skrz tuto perspektivu. Scénáristicky to chtělo ještě poladit. ()

Část čtvrtá (2024) (E04) 

Vidět jiné aspekty války perspektivou rozdílných postav je super, ale k těm postavám jsem si stále i v polovině seriálu nevytvořil vztah. Navíc se stále přidávají další a další. Vůběc by mi nevadilo například více epizodní zapojení na jeden konkrétní nálet, který by se vážně rozebral do hloubky ala Peleliu trilogie v Pacifiku. Zatím jsem ze seriálu v rozpacích, protože z toho bohužel kouká nejslabší zástupce této válečné trilogie. ()

Část pátá (2024) (E05) 

Nebýt toto depresivního nádechu, jdu s hodnocením níže. Ale stále mám k seriálu stejné výtky. Postavy jsou málo rozvíjené, dost zaměnitelné (čestná výjimka pro nováčka Rosenthala) a pojetí náletu bych bral více do hloubky. Více jednotlivé akce od sebe odlišit. Stává se z toho nesourodý shluk, kde nejde odlišit jednotlivé vzdušní scény od sebe. ()

Část šestá (2024) (E06) 

Tři linky se celou dobu krásně doplňovaly. Epizoda, kde se bilancovalo, žilo i přežívalo. Nejvíc to připomíná Leckieho ozdravný pobyt z čtvrté epizody. Poprvé v tomto seriálu jsem si výrazně užil práci s kamerou. Všechny ty sledovací záběry mě neskutečně bavily. Zatím se i pravděpodobně jednalo o nejvíc semknutou epizodu, protože se ke slovu dostal menší počet postav, které se od sebe výrazně odlišují. Kdyby se v podobném duchu nesly i poslední tři části, budu vděčný. ()

Část sedmá (2024) (E07) 

Minulá epizoda mi sedla více, jednotlivé příběhy se doplňovaly. Sedmička nedokázala správně upoutat, přestože realita náletů je stále stejně děsivá. Ztráty jsou neskutečné. Klouže se jen po povrchu. Chtělo by to větší soustředění, propracovanější děj jednotlivé epizody. ()

Část osmá (2024) (E08) 

Epizodu před koncem se rozhodneme představit jinou jednotku, která se dala krásně zakomponovat již v průběhu celého seriálu a tím obohatit samotné scény týkající se leteckých misí. Tohle se vypravěčsky nezvládlo. ()

Část devátá (2024) (E09) 

Tak jsme se dokodrcali do finále a já si říkám, konečně. I zde byli zajímavé momenty, ale celkově mě to nedokázala chytit a přesvědčit o svých kvalitách. ()

Související novinky

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (více)

Fukunaga a cyberpunkový komiks

Fukunaga a cyberpunkový komiks

28.03.2021

Režisér první řady Temného případu či nové bondovky Není čas zemřít Cary J. Fukunaga si vybral svůj příští snímek. Bude jím adaptace cyberpunkového komiksu Tokyo Ghost pro studio Legendary. Příběh se… (více)

Reklama

Reklama