Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román Nathanaela Westa o hollywoodské dekadenci na konci 30. let je brilantním filmovým dílem. Film je hluboce pronikavým a silným vizuálním dílem s téměř nadčasovou vizí. Režisér John Schlesinger (Půlnoční kovboj, Maratónec) bravurně vytvořil sondu do světa platinových blondýnek, kohoutích zápasů, opojení, a ve finále i zničených snů. Po celou dobu film s divákem lavíruje na hranici sexuálního a fyzického nebezpečí, které nakonec propuká v šokujícím vyvrcholení. Film byl nominován na dva Oscary - Burgess Meredith jako Nejlepší herec ve vedlejší roli a Conrad Hall za Nejlepší kameru (1975). (Magic Box)

(více)

Recenze (113)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní toho množstva figúrok z panoptika a ich minipríbehov som sa mnohokrát neubránil nude. Aj ten legendárny román Nathaniela Westa ušiel mojej pozornosti. Takže pozitívom filmu je podľa mňa iba postava stvárnená Donaldom Sutherlandom. Záverečná scéna davovej psychózy je sama o sebe výborná, ale neladí s predchádzajúcim dejom a vyznieva, ako keby autori nevedeli dospieť k záverečným titulkom iným spôsobom. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Klasické nastavování zrcadla a strhávání pozlátka, ač děj zprvu připomínal spíše Nerudovy Malostranské povídky po "hollywoodsku".Ovšem jak se film překulil přes svou polovinu, sled nepochopitelných událostí nabíral na intenzitě natolik, že konečná gradace násilí a davového šílenství by neměla překvapit, ale mě naprosto šokovala - nečekané, znepokojivé a smutné. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Tento film mě absolutně nelákal, ale tchán o něm neustále mluvil, jak je skvělý, jak je tam skvělý (a mladý) Donald Sutherland, takže jsem neodolal, a jakmile ho dávali, zkusil jsem to. Ale abych řekl, tak kromě mladého Donalda Sutherlanda absolutně netuším, o čem to vlastně bylo, jenom dvě a půl hodiny trvající nuda občas prořízlá výkřikem (v českém dabingu) Aťky Janouškové, který mě probral z polospánku. Nejdřív jsem si říkal, že si to někdy zopáknu, ale nevím jestli bych to ještě jednou zvládl .. ()

IBBY 

všechny recenze uživatele

...to nejtěžší nakonec...pokud by to nejtěžší bylo přiznat pravdu ve chvílích kdy se vám nechce tak ta chvíle je tady...právě díky zařazení tohoto filmu do mé top 10 je jasné že kritik jsem naprosto mizerný...měla bych tolik důvodů Den kobylek strhat (už kvůli předloze jejíž kvality nedosáhl ani omylem)..mohla bych najít tolik věcí které se nepovedly (a hereckými výkony by to začínalo) ale nemůžu!!!...Den kobylek je přesně případ srdeční záležitosti která se vám napořád usadí v duši (nebo bůhvíkde) a o které nebudete ochotni diskutovat ze strachu že by vás kritika druhých mohla přesvědčit...jsou v něm dialogy které si pamatuju aniž bych film viděla víc jak dvakrát...scény u kterých přesně vím jak mi v tu chvíli bylo (např. šlechtění K.B před zrcadlem zatímco její otec umírá) a strhující závěr po kterém se mi chtělo jít okamžitě na vzduch i přes moje zásady o tom kdy se má odcházet z kina (samozřejmě po titulcích)...top 10 je zkrátka otázkou pocitů a toho co určité filmy udělaly s mojí duší... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

A cenu Miss sympatie určitě nezískává... Karen Black. Proč tuhle kyklopku angažovali do role femme fatale, na jejíž postavě nejen v Hollywoodu všechno stojí a padá, to nepochopím. Nesympatický zjev umocňuje ošklivá role, a taky hodně šílenství, jemuž některé postavy propadají. Začátek a konec jsou dva zcela odlišné filmy, zatímco konec má až katastrofický přesah, začátek je klasickým vypravěčským opusem o budování amerického snu. Prostředek filmu, v němž se perou kohouti, a vříská Faye, stojí za starou belu. Dobrý dabing ČST Praha. Bill Atherton sympaťák redfordovského střihu. A jestli jsem dobře viděl, v jednom záběru hoří plakát k filmu Ziegfeld Follies. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (8)

  • Goldie Hawn odmítla roli Faye Greener. (Kulmon)
  • Jméno Homer Simpson neinspirovalo vytvoření postavy v seriálu Simpsonovi. Je to pouhá shoda. (Kulmon)
  • Malcolm McDowell byl osloven, zda si nechce zahrát hlavní roli. (Kulmon)

Reklama

Reklama