Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (více)
Trailer

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Recenze (512)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach dokonalý film kritizujúci postavenie žien a rodových stereotypov ústiaci do nechcenej roadmovie o priateľstve na úteku pred odsúdením. Susan Sarandon a Geena Davis predviedli dokonalé herecké výkony a Brad Pitt sa tu mohol blysnúť v úlohe mladého zlodejíčka. Perfektná produkcia ponúka okrem výborne natočeného skvelého príbehu, ktorému nechýba ani vtip, aj nádherné zábery americkej divočiny. Veď koho by nerozosmial Thelmin buranský manžel, ktorého zaujíma len futbal a prezradí ho jediné "Ahoj", alebo gandžový cyklista, ktorý namiesto pomoci policajtovi zavretému v kufri auta, poskytne mu trocha prchavej radosti zo svojho jointa. :D ()

Pafouk 

všechny recenze uživatele

Zatímco kina brázdí Napoleon, já si k žehlení pustil ČT2. Zajímavé je, že ač člověk film neviděl, tak ho zná poměrně dobře z jedné epizody Simpsonů, případně Bláznivé střely. Ze začátku to trochu působí, že to nebude film pro vás a cože to má tolik procent, ale pak to jednoho vtáhne, provede proměnou hlavních hrdinek (pro kontrast v závěrečných titulkách záběry ze začátku filmu) a vyplivne až po skvělém zaprášeném finále. Má to parádní kameru (většina záběrů na jedoucí auta), hudbu od Hanse Zimmera a polonahého mladého Brada Pitta. Co víc si přát? (K tomu Pittovi - zde ze zajímavostí: "Ridley Scott předpokládal, že ve žhavých scénách s Bradem Pittem bude Geenu Davis zastupovat dublérka. Tu ale nakonec Geena odmítla." - Chápu, tak nějak to kousla a s mladým Bredem to chvilku vydržela... :D ) ()

lapatata 

všechny recenze uživatele

Asi můj nejoblíbenější film. Kromě toho všeho, čím jsou ty dvě hodiny naplněny bych ještě rád ocenil skvělý český dabing s Taťjanou Medveckou a Sabinou Laurinovou. ()

Kubaz 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé drama. Obě hlavní představitelky jsou opravdu výborné herečky a díky nim působí film opravdu autenticky. Viděl jsem též jako divadelní hru v hlavní roli s B. Munzarovou a M.Procházkovou a ta byla ještě o něco působivější. Není divu, že skvělý scénář získal oscara. Celkově velmi povedený snímek, který zobrazuje pravdivě dnešní dobu. ()

garten 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Pekná roadmovie so sympatickými herečkami a ich výkonmi. Nezabudnteľná je tiež americká príroda ktorá len dotvára atmosféru filmu. ()

Chegí 

všechny recenze uživatele

Scénář lepší než lepší. Geena Davis konečně dokázala, že není herečka k zahození. Scéna při znásilnění je až hrozivě mrazící - Geena Davis opravdu excelovala. Susan Sarandon opět dokázala, že je úžasná. Svoji roli zvládla na jedničku. Jediná chyba filmu je Brad Pitt. Americká academie vybrala sice na Oscara Jodie Foster za Mlčení jehňátek, ale už několikrát dostalo více hereček Oscara najednou - a to se mělo stát i v roce 1991. ()

Morticie 

všechny recenze uživatele

Tenhle film pro mě znamená svobodu ve všech rovinách.Scénka přepadení benzínky, provedené původně nesmělou domácí puťkou a jiné perly:) ()

koci 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film, ale hlavní hrdinky mne svým jednáním s postupem času čím dál tím víc iritovaly. ()

Sindymindy 

všechny recenze uživatele

Ženský prostest proti nechutným projevům mužského pokolení. Nezdolný duch v srdcích dvou divošek, které se rozhodly bojovat za svoji svobodu. Zvláště silná je druhá polovina filmu a neopakovatelný závěr. Výborné obě hlavní představitelky. Brad Pitt spíše k pousmání. Před lety to bylo na pět hvězd, teď už film trochu zestárl, ale i tak má pořád, co říct. Zvláště povedené scény: "řidič kamionu, odzbrojení policisty a vyhulený rastacyklista". ()

raadec 

všechny recenze uživatele

Oslava ženství, poprava mužství. Ridley natočil skvělý film, kterým si nejspíš chtěl kvůli něčemu udobřit manželku. Ve feministické Americe se to samozřejmě stalo obrovským kultem. Ale proč ne, akorát nerozumím tomu, proč si pak ženské aspoň nezmění auto a nepřebarví vlasy, když už jsou teda na útěku. Asi zatmění myslidel ze záplavy hormonů.. ()

Lore 

všechny recenze uživatele

Tak to mě naprosto rozsekalo... film, co chytne a nepustí. Vtipný, chytrý, propracovaný, skvělá hudba, hutný, jde až na dřeň a přitom si drží realistickou linku. Herecký výkony super, Geena Davis k sežrání (Brad Pitt taky:-)) (pro dámy) a po závěrečný scéně jsem zůstal 5 minut paralyzovanej v křesle. 5* čistejch ()

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama