Reklama

Reklama

John Garrity (Gerard Butler) s manželkou Allison (Morena Baccarin) a malým synem Nathanem se vydávají na nebezpečnou cestu, aby našli útočiště, před obrovskou kometou rychle se blížící k Zemi. Uprostřed děsivých zpráv o tom, že města po celém světě jsou ničena úlomky komety, naši protagonisté bojují s rostoucí panikou a bezprávím, které je obklopuje. Budeme svědky zběsilého útěku do bezpečí. Podaří se jim najít poslední úkryt před globální apokalypsou a najít nový bezpečný domov? (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 7

Recenze (403)

misterz 

všechny recenze uživatele

Sám som prekvapený ako veľmi bavilo. Aj napriek pár emocionálnym klišé, snímok celý čas pôsobil príjemne, napínavo a nedal ani sekundu na oddych. Stále sa tu niečo dialo a riešilo. Samozrejme, tá cesta za záchranou je tu dosť pritiahnutá za vlasy a aj dosť veľa náhod tu je, ale aj napriek tomu to pôsobilo dosť emotívne a vypäto. A atmosféra, hlavne zo začiatku, bola priam ukážková. Do toho všeobecný vzorec chovania sa ľudí pred koncom - ako prasatá..... Ako neškodná filmová zábava palec hore. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Má to svoje slabší momenty (celá závěrečná půlhodina je takový klišovitý holywoodský konstrukt, náladou úplně odlišný od předchozího reálně působícího dění), ale jinak to má daleko do Geostormu a podobných kokotin z poslední doby, je to uvěřitelný pohled na chování lidí v mezních situacích, kdy tváří v tvář planetární katastrofě vyplave na povrch jejich egoismus a nízké pudy. Trikově je to střídmé, ale zlověstné pohledy na měnící se oblohu má své znepokojivé kouzlo a vizuálně to fakt vypadá dobře a uvěřitelně. Ale já to tušil, protože Ric Roman Waugh je šikula, už to párkrát dokázal a jeho zatím poslední film si určitě nezaslouží být v modré barvě. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Civilní katastrofický nervák s nečekaně realistickou první půlkou. Po skvělé první hodině skočí rovnýma nohama do Hollywoodské vody a věci začnou po haluzi vycházet. Waugh na to jde stylem seňora Spielberga ve Válce světů a soustředí se na poměrně obyčejnou rodinu s Butlerem v roli pro záchranu vybraného táty. Skvěle to odsýpá a pořád se něco děje. Vláda překvapivě dělá co má, okolní lidé nejsou jednorozměrní, působivé scény s ohnivým deštěm nebo tlakovými vlnami bezvadně fungují. Tyhle kousky jsou do dnešní doby třeba, člověk si uvědomí, že jsme na tom mohli být mnohem hůř. Covid je proti Clarkovi odvárek. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Greenland je ve své podstatě dalším z katastrofických filmů o "konci světa", o něž jsme v posledních dekádách rozhodně neměli nouzi. V rámci svého žánru nemá snímek tedy moc čím překvapit, nicméně i tak musím ocenit relativně uvěřitelné zobrazení posledních dnů před blížící se apokalypsou. Na můj vkus se ve filmu až příliš řešily vztahy točící se kolem klišé schémat a osobně bych film zkrátil klidně o dvacet minut - na druhou stranu však Greenland obsahuje nejeden poutavý a povšimnutíhodný moment (nejvíce mě oslovily linie s otcem Allison a úvodní odjezd z domu). Butler nejspíš nikdy nebude můj oblíbený herec, což ale naštěstí vyvážili Morena Baccarin a Scott Glenn. V neposlední řadě nutno podotknout, že se z technického hlediska jedná o ucházející kousek, který nabízí vcelku slušný soundtrack. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nebudem veľmi kritický, pretože nie je k čomu. Niektorí užívatelia hodnotia priemerne len preto, že je tu málo trikov. No ja som si naopak práve preto film užil. Komornosť filmu sedí, vzťahy medzi postavami sú kvalitne rozobrané, možno by som pridal pár scén s dedom (už postarší ale stále dobrý Scott Glenn), ale inak spokojnosť. Trikov bolo pomenej, ale nechýbali mi, snáď len tá 300 metrov vysoká tsunami, tú by som rád videl. Butler sa krotil, poznáme ho o dosť akčnejšieho, ale je dosť dobrý herec, aby ustál aj tieto polohy. Celé sa mi to zdalo pomerne dosť realisticky podané, čo je pri podobných filmoch skôr vzácnosť. Celý film je podaný ako road movie, stále sa musíme niekam dostať, ide o čas, ktorého nemajú postavy mnoho. Už je to nejaký čas, čo som videl dobrý katastrofický film. Greenland ním je. 80%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Okrem viacerých miest v USA pracovali filmári aj na Islande (zábery Grónska sú v skutočnosti Island). (MikaelSVK)
  • Jméno zlověstné komety Clarke vzniklo jako pocta pro spisovatele Arthura C. Clarka, autora románu „Kladivo Boží“ (1993, česky 1996), v němž je také obdobně zobrazen blížící se střet Země s asteroidem. Knihou se nechaly několik let po vydání inspirovat filmy Armageddon (1998) a Drtivý dopad (1998). (Stanislaus)

Související novinky

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

15.06.2021

Loňský katastrofický spektákl Greenland: Poslední úkryt měl kvůli zhoršující se pandemické situaci jen málokdo šanci nakonec vidět v kinech, ale nyní se zdá, že thriller o rodině hledající úkryt před… (více)

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Reklama

Reklama