Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšný architekt Steven (Matthew Broderick) požádal svoji přítelkyni o ruku. Reakce byla nečekaná - emancipovaná Robin ho vyhodila z bytu. Při zařizování nového příbytku se pak Steven seznámil s poněkud excentrickým montérem Chipem (Jim Carrey), který mu načerno zapojil několik programů kabelové televize. Steven zaplatil Chipovi padesát dolarů a bláhově se domníval, že už ho nikdy neuvidí. Jak strašlivý omyl! Osamělý Chip začal považovat sympatického zákazníka za svého nejlepšího přítele a nevybíravě se mu naboural do života. Radil mu, jak si poradit se vzpurnou Robin, ztrapnil ho před nejbližšími kamarády a do bytu mu nainstaloval extrémně drahou (a kradenou) televizní aparaturu. Steven je slušný člověk a dlouho se nemůže odhodlat k tomu, aby Chipovi na rovinu řekl, jak se věci mají. Teprve po divokém večírku, na který Chip pozval bizarní skupinu svých zákazníků a také předem zaplacenou prostitutku, která Stevenovi mistrně sehrála etudu "láska na první pohled", se architekt pořádně naštve. Vmete do tváře obtížného podivína holou pravdu, vyhodí ho ze dveří považuje tímto jejich podivný vztah za ukončený. Ale zhrzený Chip se rázem stává Stevenovým úhlavním nepřítelem. Nepřítelem s neuvěřitelně vyvinutým smyslem pro pomstu. Nepřítelem, který dokáže změnit život své oběti v peklo... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

decouble 

všechny recenze uživatele

Strašně těžko uchopitelný (a bohužel nedoceněný), protože k tomu všichni přistupujeme jako k další devadesátkový taškařici s Jimem Carreym. Pak se ale vynoří i mírně dramatická linka o divným stalkerovi z doby rozkvětu kabelový televize. Carrey tu hraje postavu bez vyloženě vlastního charakteru, někoho vychovaného televizí (v dětství nedotčeného patřičným sociálním kontaktem), který umí jen napodobovat, co za ty léta stokrát viděl v televizi, ale v jádru vlastně opuštěnýho malýho kluka, co hledá kamaráda. A ta možnost někoho imitovat je voda na mlýn pro jeho herectví, takže Cable Guy je konstruován jako Carreyho one man show nejen, protože tu je obsazen komik na vrcholu svých sil, ale protože si to přímo žádá jeho postava (a mimochodem jeho cover verze Jefferson Airplane je boží!). ___ Přesto si Cable Guy troufnul jít dál, než většina jeho ostatních filmů z 90. let, ne protože se zdá být vážnější, ale protože do tohodle žánrovýho mixu nacpe nejbláznivějšího komika svý doby a zároveň se nebojí něco říct o soudobý americké společnosti. A to že je vlastně závislá na nepřerušovaný možnosti přijímat konstantní proud informací a zábavy v dobré obrazové kvalitě a udělá pro to cokoliv (v Carreyho parodicky vizionářských monolozích lze i cítit předvoj závislosti na internetu). ___ Zároveň se na to dá koukat taky jako na hyperbolický obrázek americký společnosti postavené na povrchních "small talcích". Tyhle drobný vyprázdněný dialogy se člověk musí v průběhu života naučit, aby ve společnosti dokázal fungovat, ale běžné filmy a televizní seriály vlastně tenhle denní mikrosvět vůbec nereflektují, a tak se člověk, kterýho vychovala jenom televize (Carreyho Chip) nikdy neměl šanci naučit, že když vám někdo řekne "kámo", neznamená to, že jste přátelé. ___ Krom toho potěší obsazení vedlejších rolí a různých camei (Jack Black, Kyle Gass, Bob Odenkirk a Ben Stiller jeho dvojrole, která běží na pozadí celým průběhem filmu, aby se zdůraznila pointu) ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem miloval Jima Carreyho a částečně ho považoval za vzor, ale tohle je přešlap jako prase. Chápu tu satiru z hlavy Bena Stillera, ovšem nejlepší na celém filmu je jeho cameo, na kterém vidím dost promarněný potenciál. Ne že by Carreyho komedie byly zasazeny do autentického světa, nene. Je to na něm opět postavené (Broderick, ačkoli má větší screentime, je tu jen fólií a jeho dějová linie vatou), ale tady nefunkční, používá stejný vtip pořád dokola a monotónně to kompenzovat lehkými rýpnutími do Hollywoodských děl je tady opravdu málo. Díky Homere, cením! ()

Reklama

IMPAIRED 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu sledování jsem si říkal: Co to ksakru vlastně je? Naprosto nečekaný rozvoj scén, kdy se hrdina dostane do vězení, následně je s zatažen do rodinného kruhu s chlápkem od kabelovky, a tak dál, celé je to tak neskutečně originální a promyšlené, že nad tím zůstává rozum stát. Jeden z nejšílenějších kousků, Ben Stiller nikdy nezklame. Pro ty, kteří za životní výkon Jima Carreyho považují Ice Venturu je to samozřejmě propadák, pro milovníky opravdových parodií mistrovský kousek. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Najväcsi problem tohto filmu je Jim Carrey. Po jeho obsadeni kazdy cakal dalsieho Blbeho Venturu alebo este Blbsiu Masku. Co uplne zatienilo serioznejsie snahy o nejaku kritiku televizie a jej konzumu. Prave tie su na filme najzaujimavejsie a aj najzabavnejsie. Carrey je tam len za nesympatickejsiu verziu svojho klasickeho magora. S odstupom casu ma potesilo vidiet mnozstvo buducich komedialnych hviezd vo vedlajsich ulohach. Vladne Stiller v mikroulohe, ktora jednoznacne odkazuje na bratov Menendezovych, co este vtipnejsie korunuje vystup Erica Robertsa. Trochu ma zase nasralo posolstvo o tom, ze knihy su na rozdiel od TV hodnotnejsie. Najviac ma na filme bavili hlasky z inych filmov, ktore Carreyho postava vo velkom pouziva. Celkovo je to taky divny nevyvazeny film. Ani poriadna satira ani poriadna Carreyovka. 5/10. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Tomuhle filmu jsem se roky vyhýbal. Už po jeho uvedení jsem si přečetl první názory a netoužil jsem ho vidět (a to jsem v té době Jima Carreyho žral). Po letech přišlo deštivé odpoledne a s ní i touha doplnit mezery. Inu, co k tomu říci? Druhý celovečerní film Bena Stillera se potácí kdesi mezi komedií a dramatem, přičemž se člověk moc nezasměje a drama není až tak dramatické. I když je pravda, že Carreyho postava je sociopat jak vyšitej (ono se na to dost blbě kouká se znalostí dokumentu "Jim & Andy: The Great Beyond", kde seukázalo, že Carrey je asi vážně blázen, který dokáže svému okolí zatopit), výsledek nezanechal hlubší stopy. Takže si můžu odškrtnout další film a jít dál. Myslím, že návrat k tomuto filmu nehrozí. Sorry, Benne... (P.S. Absolutně mi unikla vedlejší mikrolinie s Benem Stillerem v dvojroli...) ()

Galerie (101)

Zajímavosti (23)

  • Jim Carrey dostal za tuto roli 20 milionů dolarů, a stal se tak ve své době nejlépe placeným hercem. (dezert)
  • Hlavný scenárista Lou Holtz Jr. dostal nápad na tento film, keď pracoval ako prokurátor v Los Angeles. Raz videl zamestnanca káblovej spoločnosti na chodbe bytového domu svojej matky a vtedy začal premýšľať: „Čo tu robí tak neskoro?" A začal písať príbeh opravára. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Buena Park, Culver City, Long Beach, Pasadena, Carson a Los Angeles (Kalifornia, USA). Natáčanie prebiehalo od 27. novembra 1995 do 8. marca 1996. (Arsenal83)

Reklama

Reklama