foto

Judd Apatow

  • nar. 6.12.1967 (49 let)
    Syosset, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Apatow, čtyřicetiletý, šťastně ženatý otec dvou dětí, nemůže být v souladu se zákony přírody panicem, přesto to byl právě čtyřicetiletý panic, jimž v roce 2005 prorazil jako režisér na poli celovečerních filmů. Jeho hollywoodská kariéra však začala o několik let dříve. Pro lepší povědomí o vlivech, které ho během ní ovlivňovaly a nadále ovlivňují, budeme muset zavítat do ještě vzdálenější minulosti: Příběh Judda Apatowa započal 6. prosince 1967 v Syossetu (New York). Těžko říct, nakolik se jeho židovská rodina shodovala se židovskými rodinami známými z komedií Woodyho Allena, Apatow každopádně také již od dětství inklinoval ke dráze komika. Právě díky smyslu pro humor i při své nuzné výšce značně povyrostl v očích kamarádů. Když mu bylo dvanáct, jeho rodiče již nadále nenacházeli společnou řeč a nechali se rozvést. Jeho bratr Robert odjel bydlet k prarodičům, sestra Mia se nastěhovala k matce a Judd byl osudem i soudem svěřen do péče otce. Byla to však matka, jejíž kontakty v Southamptonském komediálním klubu tomuto velkému obdivovateli Stevea Martina otevřely dveře mezi pozdější komediální elitu.

Již v sedmnácti začal vystupovat „na stojáka“ (účinkující by měl převážně mluveným slovem pobavit obecenstvo), v Americe je tato nesmírně populární forma vystoupení nazývána stand-up comedy. V roce 1985, po absolvování střední školy, Apatow zamířil do Los Angeles, kde se zapsal do kurzu pro budoucí scénáristy na University of Southern California. Nedlouho poté začal spolupracovat s komediálně-charitativní organizací Comic Relief a uvádět komiky ve slavném klubu The Improv. Zde potkal Adama Sandlera, s nímž nějakou dobu sdílel apartmá a dodnes patří k jeho nejlepším kámošům z branže. Z osobností, pro něž v počátcích psal vtipné hlášky, zmiňme alespoň Bena Stillera a ve Státech populární Roseanne Barr. Klíčové bylo pro Apatowa pravděpodobně setkání s komikem Garrym Shandlingem, který ho v roce 1993 zaangažoval jako producenta a scénáristu THE LARRY SENDERS SHOW. Pět let práce na tomto televizním sitkomu svému autorovi vyneslo šest nominací na cenu Emmy. Apatow později prohlásil, že to byl právě Garry Shandling, kdo mu objasnil scénáristické know-how (čili jak psát).

Tuzemskému divákovi nepoměrně známější seriály MACHŘI A ŠPRTI (1999) a KOLEJ, ZÁKLAD ŽIVOTA (2001), které Apatow zaštítil také jako producent, byly pro nízkou sledovanost záhy ukončeny. Více pozornosti vzbudila komedie ZPRÁVAŘ: PŘÍBĚH RONA BURGUNDYHO (2004), první větší příležitost pro Willa Ferrella. Apatowův scénář k ní překypuje specifickým humorem, jenž nesedne každému, totéž platí o jeho režijním debutu 40 LET PANIC (2005), kde mohl dát průchod svému výraznému talentu jiný slavný komik, Steve Carell. Obrovský a tvůrci vskutku nečekaný divácký úspěch Panice podpořily kladné ohlasy kritiků, jenom potvrzující, jak relativní může být hranice mezi komedií obhroublou a inteligentní. Během natáčení jeho dalšího scénáře, RICKY BOBBY: NEJRYCHLEJŠÍ JEZDEC (2006), napsal Apatow ZBOUCHNUTOU (2007). Ratingem R (do sedmnácti let jen v doprovodu dospělého) ocejchované překvapení loňského roku definitivně stvrdilo, jak výrazný talent rozčeřil zakalené vody amerických komedií.
.
Nejen herecká trojka Jonah Hill, Seth Rogen, Paul Rudd uvedla mnohé diváky SUPERBAD (2007) v omyl. Ne, tuto svěží a odvážnou zábavu pro byvší teenagery vážně nerežíroval Judd Apatow, dokonce k ní nenapsal scénář, přesto se těžko bude zbavovat nálepky „film Judda Apatowa“. Sotva opadlo nadšení z dvou výše uvedených, kina vzala útokem další mimořádně sprostá a (pro mnohé, byť ne pro každého) mimořádně vtipná komedie, přesněji parodie na životopisné filmy o hudebnících WALK HARD: THE DEWEY COX STORY (2007). Apatowůc scénář tentokrát nabídl (asi vůbec první) hlavní roli Johnu C. Reillymu. Připravované počiny Judda Apatowa, talentovaného žida, který se nebojí nazývat věci pravým jménem, slibují tuny či jiné vysoké měřitelné jednotky smíchu. Thrillerem říznutý PINEAPLLE EXPRESS i (doufejme, že „jiná“) sandlerovka DON'T MESS WITH ZOLTAN snad některé puritány přesvědčí, že ani sebevětší množství vulgarismů nemusí nutně znamenat necitelnou sprosťárnu pro hrstku výstředních individuí. Vždyť Judd řadí mezi své oblíbené filmy například léty osvědčenou Cenu za něžnost, Harolda a Maude nebo Tootsie. Představa, že jedno z jeho filmových dítek časem stane po jejich boku, mi vůbec nepřijde nereálná.

Martin "Matty" Šrajer

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Čtyřicítka na krku
2010 Já jsem Harry Potter
2009 Komici
2008 Zohan: Krycí jméno Kadeřník
2007 Neuvěřitelný život rockera Coxe
The Hills with James Franco and Mila Kunis
Zbouchnutá
2005 Finty Dicka a Jane
40 let panic
2003 Life on Parole (TV film)
Sick in the Head (TV film)
2001 North Hollywood (TV film)
1996 Blázniví fandové
1995 Těžké váhy
TV Wheel, The (TV film)

TV seriály

2017 Crashing (TV seriál)
Yard Sale (S01E03)
Girls (TV seriál)
Latching (S06E10)
What Will We Do This Time About Adam? (S06E08)
2016 Girls (TV seriál)
Já tě miluju (S05E10)
Love (TV seriál)
2015 Girls (TV seriál)
Iowa (S04E01)
Simpsonovi (TV seriál)
Bartův nový kamarád (S26E11)
2014 Girls (TV seriál)
Hra (S03E10)
Dům na pláži (S03E07)
Mrtvá uvnitř (S03E04)
2013 Girls (TV seriál)
Spolu (S02E10)
2012 Girls (TV seriál)
Návrat (S01E06)
2010 Funny or Die uvádí... (TV seriál)
2009 Raaaaaaaandy! (TV seriál)
2001 Kolej, základ života (TV seriál)
1999 Machři a šprti (TV seriál)
1994 The Critic (TV seriál)

TV pořady

1992 The Ben Stiller Show (TV pořad)
The Larry Sanders Show (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2017 Sandy Wexler
2011 Ošetřovatel
2004 Wake Up, Ron Burgundy: The Lost Movie
Zprávař: Příběh Rona Burgundyho
1995 Těžké váhy

TV seriály

2014 Simpsonovi (TV seriál)
Piráti ze Springfieldu (S25E09)
1992 Dennis Miller Show, The (TV seriál)

Dokumentární

2015 Drunk Stoned Brilliant Dead: The Story of the National Lampoon
2014 Bob Zany: Close But No Cigar
Makers: Women in Hollywood
Misery Loves Comedy
2013 Don't Ask Me Questions: The Unsung Life of Graham Parker and the Rumour
2012 Mansome
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
2010 Beyond Words
2009 Make 'Em Laugh: The Funny Business of America (TV seriál)
2002 Brilliant But Cancelled (TV film)
The Perfect Pitch (TV film)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Off Camera with Sam Jones (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2012 Comedians in Cars Getting Coffee (TV pořad)
Do hlubin komedie (TV pořad)
Screen Junkies Show, The (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Green Room with Paul Provenza, The (TV pořad)
2009 Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
Spike's Guys Choice (TV pořad)
Tonight Show with Conan O'Brien, The (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(137)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace