Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšný architekt Steven (Matthew Broderick) požádal svoji přítelkyni o ruku. Reakce byla nečekaná - emancipovaná Robin ho vyhodila z bytu. Při zařizování nového příbytku se pak Steven seznámil s poněkud excentrickým montérem Chipem (Jim Carrey), který mu načerno zapojil několik programů kabelové televize. Steven zaplatil Chipovi padesát dolarů a bláhově se domníval, že už ho nikdy neuvidí. Jak strašlivý omyl! Osamělý Chip začal považovat sympatického zákazníka za svého nejlepšího přítele a nevybíravě se mu naboural do života. Radil mu, jak si poradit se vzpurnou Robin, ztrapnil ho před nejbližšími kamarády a do bytu mu nainstaloval extrémně drahou (a kradenou) televizní aparaturu. Steven je slušný člověk a dlouho se nemůže odhodlat k tomu, aby Chipovi na rovinu řekl, jak se věci mají. Teprve po divokém večírku, na který Chip pozval bizarní skupinu svých zákazníků a také předem zaplacenou prostitutku, která Stevenovi mistrně sehrála etudu "láska na první pohled", se architekt pořádně naštve. Vmete do tváře obtížného podivína holou pravdu, vyhodí ho ze dveří považuje tímto jejich podivný vztah za ukončený. Ale zhrzený Chip se rázem stává Stevenovým úhlavním nepřítelem. Nepřítelem s neuvěřitelně vyvinutým smyslem pro pomstu. Nepřítelem, který dokáže změnit život své oběti v peklo... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (23)

  • Jim Carrey (Chip) v čase premiéry řekl: "Doufám, že po tomhle filmu už nebudu jenom ten sympaťák z plakátů na zdi, ale také monstrum, ukrývající se v noci pod postelí. Děti pak budou naříkat - Mami, můžu spát u tebe? V mém pokoji zase straší Jim Carrey!" (NIRO)
  • Na tehdejší rozporuplné kritiky filmu odkazuje seriálu Simpsonovi (od r. 1989), konkrétně 3. epizoda 11. série, kde Homer a Bart kritizují scénář. (PECHY15)
  • Příjmení Ricka (Jack Black) je Legatos. Ve filmu nezazní, je pouze ve scénáři. (GreatestFan)
  • Ve scéně, kdy Cable Guy (Jim Carrey) zpívá a tančí ke karaoke, má na sobě stejné kožené kalhoty a pásek jako nosíval Jim Morrison. (shaman.1)
  • Jim Carrey dostal za tuto roli 20 milionů dolarů, a stal se tak ve své době nejlépe placeným hercem. (dezert)
  • Podpriemerné zárobky filmu sa nakoniec prisudzovali zmene štýlu herectva Jima Carreyho. Ten sa odklonil od svojho konvenčného fyzického komediálneho štýlu k temnej komédii, a to veľa fanúšikov neprijalo s nadšením. (Arsenal83)
  • Jim Carrey si zopakoval úlohu Chipa v reklame pre telekomunikačný konglomerát Verizon 5G počas Super Bowl LVI v roku 2021. (Arsenal83)
  • Hlavný scenárista Lou Holtz Jr. dostal nápad na tento film, keď pracoval ako prokurátor v Los Angeles. Raz videl zamestnanca káblovej spoločnosti na chodbe bytového domu svojej matky a vtedy začal premýšľať: „Čo tu robí tak neskoro?" A začal písať príbeh opravára. (Arsenal83)
  • Keď Jim Carrey natáčal scénu, ako hrá basketbal, ukázalo sa, že herec vôbec nevie driblovať a už vôbec nie trafiť kôš. Dostal teda pokyn napodobňovať pohyby basketbalistu a loptu mu už len „pridali“ špecialisti na špeciálne efekty. (Arsenal83)
  • Na párty Chip (Jim Carrey) spieva karaoke verziu piesne „Somebody to Love“ od Jefferson Airplane. Chip uvádza, že táto pieseň sa objavila v dokumente Gimme Shelter, čo nie je úplne pravda. V dokumente bola použitá síce skladba od Jefferson Airplane, ale úplne iná: „The Other Side of This Life“. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Buena Park, Culver City, Long Beach, Pasadena, Carson a Los Angeles (Kalifornia, USA). Natáčanie prebiehalo od 27. novembra 1995 do 8. marca 1996. (Arsenal83)

Reklama

Reklama