Reklama

Reklama

VOD (1)

Název filmu režiséra Jiřího Svobody odkazuje na pokyn, který dávali vězeňští dozorci manželkám politických vězňů, když je upozorňovali, o čem smí hovořit při návštěvách a psát v dopisech. Samotný film totiž pojednává o inscenovaných politických procesech z padesátých let. Hrdinou filmu je stranický funkcionář JUDr. Jan Steiner-Kamenický (J. Bartoška), který je jednoho rána nečekaně zatčen a obviněn ze záškodnické činnosti proti socialistickému režimu. Skutečným důvodem je ovšem jeho židovský původ a emigrace na Západ během války. Podobný osud stihne i tajemníka Krajského výboru KSČ Jaroslava Mrázka (J. Hanzlík). Oba zadržené, stejně jako jejich rodinné příslušníky, čeká tvrdý nátlak, jehož cílem je přimět je k doznání všech údajných zločinů… (Česká televize)

(více)

Recenze (126)

Ozzy2

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak mohl Jiří Svoboda točit takové filmy a poté se stát šéfem komunistů.Za to mu plivu do xichtu a přeju něco moc ošklivého. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Hlavně vydržet, přežít, nic není na věky!" Ano, ještěže tak. Z těch rudých se mi chtělo zvracet, a pokud stále mezi námi žijí, přál bych jim zažít to samé... ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Jak napsal Gudaulin, film je schématický a trochu šablonovitý, za to hvězda dolů, pro mě, jako pro historika na něm nebylo nic objevného a třeba takový Bumerang považuji za mnohem lepší. Bohužel se obávám, že byť by mohl být skvělým výchovným prostředkem, dnešní mládež by se u něj nudila, protože grow je jen o přiznání. Jinak je snímek neprávem zapomenutý, výborné herecké výkony, historická výpovědní forma je na vysoké úrovni, mám pocit, jako bych sledoval něco od Solženicyna. Aspoň jednou to stojí za to vidět. ()

retrogirl2 

všechny recenze uživatele

Tento zapomenutý snímek o zrůdných praktikách STB by měl vidět povinně každý (volič KSČ). A STBáci (SSáci) Roden a Landa - třešnička na dortu :) ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Pět hvězd dávám pouze filmům, které bych si ráda kdykoli zkoukla znovu. Tohle ovšem není ten případ. Tento film je tak moc dobrý, že ho podruhé už vidět hodně dlouho nemusím a pořád ho budu mít v živé paměti. Vynikajícímu scénáři, naprosto dokonalé kameře odpovídají úžasné herecké výkony. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Gudaulin to v komentáři dobře vystihuje. Není to UCHO ani SKŘIVÁNCI, ale na J. Svobodu velmi dobré. Hlavně je to důležité pro ty, co nezažili 50.-60.léta. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Tohle by se mělo promítat těm, co zapomněli, jaké to bylo v komunismu, nebo ho nezažili a myslí si, že je to lepší než demokracie (ta naše "česká"). Kvalitně udělané, s výbornými herci, z nichž mě zaujal hlavně mladý Roden. ()

zona 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený Svobodův film, který se obrací do 50. let. S výjimkou tradičně toporného Bartošky vesměs velmi dobré herecké výkony. ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Mrazivé svědectví o době, díky bohu, už dávno minulé. V některých okamžicích jsem koukal s otevřenou pusou a nevěřil vlastním očím, co vidím. Rozhodně doporučuji shlédnout. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Překvapivě slušné, herecky výborné. Jenom některé postavy ve scénáři jsou lehce nadnesené (Vlach, Kňažko). ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem o tomhle filmu neslyšel... Měl by se reprízovat častěji. Silné a působivé drama o Slánském. A Miroslav Donutil jako vyšetřovatel mě velmi mile překvapil. V podobné úloze ho člověk moc často nevidí. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Vcelku poctivá snaha o vyrovnání se s politickými procesy 50. let v době, kdy se již (z)hroutil komunistický režim. Skvěle natočeno, výborné herecké výkony, podařilo se vystihnout skutečně děsivou podobu vypořádávání se s "vnitřním nepřítelem" v období studené války dle stalinského vzoru. K lepší plasticitě filmu mi jen chybí jeden z důležitých rozměrů procesů 50. let - že semlely kromě zcela nevinných obětí často i ty, kdo je sami pomáhali zpočátku iniciovat, včetně Rudolfa Slánského samotného. Přesto snímek vyznívá mnohem lépe a objektivněji než většina současných filmů věnujících se tomuto období, které bývají většinou už jen černobílými politickými či ideologickými agitkami. ()

Astinas 

všechny recenze uživatele

Komunistická inkvizice v 50. letech v ČSR. Svoboda, který byl komunistou, vytváří naturalistickou atmosféru a z některých záběrů jsem měl mráz na zádech. Pokud člověk chce znát nebo si vytvořit nejpravdivější představu o této době, měl by se podívat na tento film. Trochu se pak změní žebříček hodnot. Nejhorší ovšem je, že tito komunisté, kteří prováděli se zatčeným středověké praktiky nám dnes vládnou... plakat nemůžu a nezbývá mi, než se smát "logickým" postupům vyšetřování. ()

DaleCoper 

všechny recenze uživatele

Příběh z doby kdy komunistická nebo spíš stalinistická strana zlikvidovala prakticky veškerou opozici a tak asi ze setrvačnosti se komunisté začali zavírat a věšet sami mezi sebou. Překvapilo mne že v tom šíleném světě politických monstrprocesů měl i tak člověk který se do toho soukolí dostal určitou svobodu jelikož Mrázek (Hanzlík) který před soudem popřel svoji vykonstruovanou vinu dostal mnohem mírnější trest než Steiner (Bartoška) který se k všem vymyšleným zločinům přiznal. Roden jako vyšetřovatel je skutečně demonický. Doporučená literatura: Arthur Koestler-Tma o polednách. ()

Nalimator 

všechny recenze uživatele

Precizní, dokonalé, silné. Výborné herecké výkony, vizuálně skvěle zpracované, silný příběh. No, nic veselého, ale člověk si alespoň uvědomí, že se nyní nemáme vůbec špatně, krize nekrize. ()

jolly.rose 

všechny recenze uživatele

Velmi poučný film z 50 tých let. Mrzí mě, že tento film není v podvědomí široké veřejnosti a tak nějak zapadl. O vině se nemá rozhodovat, vina se má dokazovat (J. Bartoška) - šel mi opravdu mráz po zádech z praktik Stb U války se předpokládalo, že jednou skončí, ale tady v těchto letech?! Vždyť byl mír. Jen se vyhlazovala naše inteligence...... ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Pro mne jeden z mála podařených snímků o „komunistické pravdě“. Jen se mi zdálo, že herci ze sebe nevydali všechno, to bylo takové poslabší. Retrospektivy byly zbytečné. Ubíraly pozornost hlavní linii příběhu a dle mého soudu nebyly zase tak podstatné. Děj na konci nebylo nutné natahovat, ale jinak řadím tento snímek do té skoro nejvyšší kategorie. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Roden se svinsky úlisně zmocnil role stbáka, že úplně zastínil fízlàckýho Donutila! Za ten výkon co z něj jde mráz po zádech by zasloužil lva! ()

Reklama

Reklama