Reklama

Reklama

Kriminální drama, které brilantně splétá historická fakta s fikcí, vypráví příběh třech přátel, kteří se ocitnou uprostřed jednoho z nejvíce šokujících spiknutí v americké historii. (Falcon)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (112)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Hvězdně nabitý film s velkým potenciálem, co se snaží přiblížit Tarantinovi a jeho smysl pro černý humor. Ale vůbec se mu to nedaří. Ten film je tak zvláštní, zmatený a nudný. Polovinu filmu jsem vlastně netušila o co tam jde a spíš jsem se nudila, než aby mě to bavila a byla jsem nějak zaujatá. Mrzí mě to, už jen kvůli skvělému obsazení, ale i to nezachránilo naprosto nudný příběh o ničem. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Naprosto zasloužený propadák! Přetlak exkluzivních hereckých hvězd ve filmu, co nemá dějový řád, rezignoval na gradaci a chybí mu zásadní žánrové ukotvení. A celý film vlastně vůbec nebaví. Ničím. Christian Bale, který je lékař, a John David Washington, který je právník, jsou dva nerozluční veteráni z první světové války, kteří jsou na začátku třicátých let obviněni ze zločinu vraždy, který se odehrál přímo před jejich zraky na setmělé ulici. Taylor Swift zkrátka přejelo a rozdrtilo nákladní auto, když jen pár hodin předtím se jí cosi nepozdávalo na náhlém skonu jejího otce, který byl shodou okolností v kdysi zuřící válce velícím důstojníkem našich dvou  nešťastníků. A zbývá dodat, že se obrátila na služby našich hrdinů, kteří touží očistit svá jména. Nekoná se ale žádný velký úprk před nebo za spravedlností. Namísto toho se přesuneme o několik let zpět do válečného období, abychom se dozvěděli, jak ti dva výtečníci přišli k Margot Robbie. Ta dělala na ošetřovně zdravotní sestru, vydávala se za Francouzsku (nepochopil jsem účel tohoto jednání) a s oběma zraněnými muži se začala kamarádit. Postelově i vycházkově. Kdo čeká pikantní milostné scény, bude zklamán. Margot ukáže akorát tak obnažená ramena. A tradiční pohyby při koitu se také vynechaly. V té době film tolik nenudil. To utahané nudné nic teprve přišlo. Poznávacím znamením je nástup Roberta De Nira na scénu. Velkou nejasnost film představoval také v tom, jaký žánr reprezentuje. Jednu chvíli to vypadalo, že dostaneme krimi a budeme mysteriózně pátrat po příčinách nevyjasněných úmrtí. Něco v tom duchu se i dostavilo, ovšem naprosto se to míjelo s požadavky na plnohodnotnou detektivku. Spíše to vypadalo, že jsme se ocitli v jakési nevydařené komedii/parodii na dobové detektivky. A ke všemu bylo poměrně jasné, kdo zločin spáchal, kdo za ním stojí a že se z toho posléze vyloupne velké spiknutí už nepřekvapilo vůbec nikoho. Nemalé náznaky také hlásilo vztahové drama mezi ústřední trojicí přátel. Nechápu že režisér David O. Russell byl přesvědčen o kvalitě a příčetnosti svého konání a zdlouhavě se s tím lopotil. Naprosto vyhozených osmdesát melounů. Vzešla z toho otřesně zdlouhavá slátanina s plejádou hereckých hvězd na čele s okouzlující Margot Robbie a sympaticky šíleným Christianem Balem s umělým okem. Kvalitní položku ještě představuje výprava a kostýmy. Ve filmu se za celé dvě hodiny stane pramálo, vydatně se kecá prostřednictvím úděsných dialogů, celé je to divně a nezajímavě pojato a závěrečné rozuzlení je naprosto k smíchu, i když je smrtelně vážně míněno. Tohle je luxusní propadák, jak má být. 2/10 ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho prvotřídních herců v působivé retroatmosféře, kde je celkový styl filmu snad 100x zajímavější než samotný příběh. Rozhodně tím nechci říct, že by bylo samo o sobě špatné mít ve filmu tolik hereckých es, jenže taky musíte umět využít jejich potenciál a podpořit to alespoň elementárně celistvým scénářem. David O. Russell formálně i narativně navazuje na předchozí Špinavý trik, ovšem tentokrát je to už opravdu jen otravná nastavovaná kaše, které ten rádoby satirický a místy až sebeparodický přístup spíš jen škodí. A ty neustálé dějové odbočky a podzápletky se fakt skoro nedaly vydržet. Typická ukázka stavu, kdy se jinak originální a zajímavý tvůrce chytil do vlastní pasti. [45%] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

David O Russel musí být budˇextrémně oblíbený a nebo musí na někoho něco vědět, protože sehnat takhle našlapané obsazení do jednoho filmu je snem asi každého tvůrce. Bohužel pro něj ovšem tady víc než kdy jindy platí, že skvělé obsazení automaticky neznamená dobrý film a ač Amsterdam není vyloženě špatný, úplně dobrý také není. O. Russel vytvořil extrémní eintopf, který se snaží být chvíli detektivkou, chvíli regulérním dramatem, chvíli něčím jako satira a místy se překlápí někam směrem k nechtěné parodii a to vše navíc na velmi štědré minutové ploše. Platí tak okřídlené "méně je někdy více" a kdyby šel Amsterdam cestou čistě protifašistické satiry protkané kriminální linkou, byl by dojem mnohem lepší. Takhle je to pro mě osobně těžko stravitelné, stejně jako kdysi dávno také O. Russelův AmericanHustle. Ten sem vzal na milost až na druhý-třetí pokus, což v tomhle případě asi úplně platit nebude, protože i když se na Amsterdam poměrně hezky kouká, nemá vůbec chuť ho kdykoliv vidět ještě jednou...60% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Russellov nový film, s povesťou extrémneho prepadáku, má naozaj riadne množstvo problémov. Predovšetkým je to obrovská hustota deja, ktorá by nemala zaplniť dve hodiny filmu, ale skôr dve série seriálu. Konkrétne ústredné dianie v  Amsterdame malo zaberať aspoň hodinu, keď už je to film, pretože je ústredné. A nie tri-štyri-päť krátkych scén. A naopak, hromada zbytočných, nevtipných komediálnych scén, mala zostať vo vystrihnutých záberoch na DVD.  Ďalej prehnané divácke očakávania zapríčinené monumentálnym castingom a casting samotný. Napr. postavy Anny Taylor-Joy, alebo Chrisa Rocka mohli hrať kludne menej známi herci, pretože takto ich obsadenie iba nezmyselne odvádza pozornosť. Hlavné postavy mohol hrať hocikto, pretože sú to len nezaujímavé figúrky, ktorým kvôli stopáži nefungujú vzťahy. Najlepšie obsadení sú Andrea Riseborough a Alessandro Nivola, pretože hrajú vedľajšie postavy majúce charakter, a Zoe Saldana svojou eleganciou tiež potešila, aj keď v podstate ani nechápem, koho hrala.  A hlavne  nepodarená komorná divadelnosť réžie, pri filme, ktorý chce rozprávať úplne o všetkom, v  hromade rôznych žánrov naraz. Výsledok je výrazne nefunkčný v jednotlivostiach, aj celku. O Amsterdame nevieme nič, postavy nás nezaujímajú a v príbehu zaujímajú nezmyselné pozície. Dej je vykonštruovaný tak, aby sa mohli objavovať všetci, všade, furt a najlepšie naraz, a ešte si aj zaspievajú. Náladou je to ťažko nevyrovnané, a prvá a druhá polovica filmu akoby nekorelovali. Nikto zo všetkých tých slávnych hercov nehrá ani svoj vlastný štandard (možno len spomínané vedľajšie postavy + De Niro), a kamera ich, hlavne ku koncu, zaberá z úplne nezmyselných uhlov, že pri dialógovej scéne viacerých postáv ani nepochopíte, kto stojí kde. Navyše sme to viackrát predtým už všetko videli. Mám rešpekt ku všetkým tým hercom, ale na tom filme nemožno pochváliť zhola nič. Nie je tam jediná zapamätateľná scéna, jediný zmysluplný okamžik, ktorý by diváka presvedčil, že je to viac, ako len strata času. Fail roku a možno aj dekády. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo v americkém státě Kalifornie na místech Los Angeles, Pasadena a Santa Clarita. (noelcoward73)
  • Příběh tří přátel je smyšlený, ale odehrává se na pozadí skutečné události, tzv. Obchodního spiknutí. V roce 1933 proběhl ve Spojených státech pokus svrhnout vládu prezidenta Franklina D. Roosevelta a dosadit Smedleyho Butlera (postava generála Dillenbaecka – Robert De Niro) jako diktátora. Ten ovšem celou záležitost vynesl na světlo a přestože se nakonec nepodařilo nikoho usvědčit, zabránil tím vzniku fašistické organizace v USA. Generálmajor námořní pěchoty ve výslužbě Smedley Butler tvrdil, že bohatí obchodníci plánují vytvořit organizaci fašistických veteránů a s ním v jejich čele provést státní převrat a svržení Roosevelta. (Martrix)

Související novinky

Gosling a Robbie opět spojí síly

Gosling a Robbie opět spojí síly

20.08.2022

Hvězdy chystané Barbie Margot Robbie (Vlk z Wall Street) a Ryan Gosling (Blade Runner 2049) se znovu shledají. A to vlastně už velmi brzy, Gosling se totiž podle všeho čerstvě upsal chystanému… (více)

Reklama

Reklama