Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer

Recenze (125)

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět a svět inspirovaný Evropou, zejména Ruskem, Skandinávií a Beneluxem. Poutavý příběh s akčními scénami tak akorát na hraně poslední chvíle - je jich málo a jsou vždy velice rychlé. Bohužel i zde dodržují korektnost a tak není nouze o rasovou vyváženost, homosexuální nechutné k zblití scény. Bohužel mi je ta homo postava sympatická. Seriál obsahuje mnoho úsměvných scén, které tak jistě nebyli zamýšleny, ale bohužel vyplavali na povrch kvůli lacinosti některých exteriérů a objektů (super střežený hrad za zdí, ze kterého se vyklube zámek se zahradou; scény v některých městech jsou vyloženě, jako pěst na oko a ihned je patrné, že si s tím nedali práci a prostě to natočili někde u strejdy před domem). Dále například lodička, na které proplouvají vrásou je vyloženě směšná a fakt, že na tak mrňavém a trapném lego plavidle, které je navíc super střeženo se setkají NÁHODOU čtyři nejvíc hledaní zločinci je opravdu směšný! Jak jsme zvyklí tak i zde se seriál dělí do několika vedlejších linek, aby se pak spojili v grand finále, jenže jedna linka je jaksi mimo a je spíš závdavkem pro další sérii. Nicméně je velice nezajímavá a pro mě otravná. Jedná se tedy o další potencionálně dobrý námět pohřbený korektností dnešní doby a neprofesionalitou režiséra a jeho poskoků, kteří neuhlídali kvalitu. Není to nadprůměrné. ()

Hellierer 

všechny recenze uživatele

Špatný to nebylo, člověk u toho netrpěl, odsýpalo to rychle a linka se zlodějíčky byla zábavná. Netflix do toho zřejmě napral docela dost peněz, takže to i hezky vypadá. Nicméně kdyby se přeci jen trochu ubralo na té "cukrkandlovosti", tak by mi to asi vyhovovalo více. Plus by se mi rozhodně líbilo, kdybychom více prozkoumali zdejší svět, který je rozhodně zajímavý, ale v seriálu je podán poněkud mimochodem. ()

Reklama

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednú vec sa seriálu Shadow and Bone nedá uprieť, je to mimoriadne originálny a podmanivý počin na bežné fantasy pomery. Dovolím si tvrdiť, že neexistuje príliš veľa takýchto podobných projektov, akým je práve Shadow and Bone. Je to dosť nápadité, kreatívne a veľmi pekne sa na to pozerá. Obsahová stránka nie je síce dokonalá, párkrát sa stalo, že príbeh doplácal na uponáhľaný scenár, ale ináč ide o veľmi slušnú show. Taktiež som si nemohol nevšimnúť, že scenár bol zaťažený množstvom dialógov, ktoré doplácajú na snahu vypovedať o hodnotách a morálnych dilemách dneška. Bez toho sa však už u Netflixu nezaobídeme, takže je mi to v podstate jedno. Žánrovo sa pohybujeme pri klasickom fantasy, kde proti sebe stavajú dva kontrasty a protipóly, svetlo a temnota. Ale čo musím samozrejme pochváliť, nič nie je úplne čiernobiele a po dlhšej analýze dôjde aj na komplexnejšie prepracovanie. Tiež sa v priebehu seriálu stretávame aj s rôznorodým žánrovým mixom, niektoré žánre sú frekventovanejšie než iné. Napríklad tu máme heist, quest alebo dokonca western. Jedinečné prostredie, do ktorého je príbeh zasadený, si dosť vážite kvôli jeho nevídanosti. Cárskym Ruskom inšpirovaný svet rozpozná snáď každý, avšak aj taký vplyv orientu alebo odkaz na rôzne euroázijské korene sa tu tiež nájdu. Decentnosť a okázalosť Grishaverseu sa jednoducho nezaprie. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hlavní hrdinka je extrémně podobná Liu Yifei, což je pozitivní. Nicméně souhlasím, že zajímavější postavy jsou trojice zlodějů a dokonce i čarodejnice s lovcem čarodejnic. Možná proto, protože jsou to dospělejší a vyzrálejší charaktery. Nicméně pseudoruské prostředí je ok a temnota také. Celkem koukatelný seriál. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Knihy Leigh Bardugo jsou skvělé young adult čtivo, které nemůže urazit ani nečtenáře toho žánru, a seriál je na tom úplně stejně. Dokonce bych řekl, že si mě od Zaklínače žádné fantasy tak snadno nezískalo. Perfektní casting každé postavy, bohatá výprava, skvělé prostředí fantasy-pseudo-carského Ruska, zajímavě se proplétající příběh, napětí, akce, emoce i nadsázka vždy v pravý okamžik... A na závěr otevřená vrata vedoucí ke druhé řadě, která doufám bude ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • Královský zámek ve Východní Ravce je Palác Festetics ve městě Keszthely v Maďarsku. (FoxMulder)
  • Během volného času, který spolu herci trávili, požadovali všichni po Kitu Youngovi (Jasper), aby předváděl triky s pistolemi. Během natáčení se v tom natolik zdokonalil, že jeho práci se zbraněmi obdivoval celý štáb. (Hanna)
  • V seriálu se objeví koza Milo, kterou zároveň ztvárnily dvě kozy. Podle slov účinkujících jedna pořád mečela (ta, kterou Kaz Brekker nese) a druhá za sebou nechávala bobky (ta, kterou držel Jesper). (psychoJoa)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama