Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer 1
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (126)

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět a svět inspirovaný Evropou, zejména Ruskem, Skandinávií a Beneluxem. Poutavý příběh s akčními scénami tak akorát na hraně poslední chvíle - je jich málo a jsou vždy velice rychlé. Bohužel i zde dodržují korektnost a tak není nouze o rasovou vyváženost, homosexuální nechutné k zblití scény. Bohužel mi je ta homo postava sympatická. Seriál obsahuje mnoho úsměvných scén, které tak jistě nebyli zamýšleny, ale bohužel vyplavali na povrch kvůli lacinosti některých exteriérů a objektů (super střežený hrad za zdí, ze kterého se vyklube zámek se zahradou; scény v některých městech jsou vyloženě, jako pěst na oko a ihned je patrné, že si s tím nedali práci a prostě to natočili někde u strejdy před domem). Dále například lodička, na které proplouvají vrásou je vyloženě směšná a fakt, že na tak mrňavém a trapném lego plavidle, které je navíc super střeženo se setkají NÁHODOU čtyři nejvíc hledaní zločinci je opravdu směšný! Jak jsme zvyklí tak i zde se seriál dělí do několika vedlejších linek, aby se pak spojili v grand finále, jenže jedna linka je jaksi mimo a je spíš závdavkem pro další sérii. Nicméně je velice nezajímavá a pro mě otravná. Jedná se tedy o další potencionálně dobrý námět pohřbený korektností dnešní doby a neprofesionalitou režiséra a jeho poskoků, kteří neuhlídali kvalitu. Není to nadprůměrné. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

A je to tady opět... NEZNÁM předlohu a v tomto případě ji nemám v plánu číst ani kdesi ve vzdálené budoucnosti, ale ten seriál je hodně fajn. Navíc po posledních žánrových a adaptačních počinech Netflixu, které jsou průměrné, nebo totálně příšerné (znovu koukám na tebe, Prokletá!) je snad i malý zázrak, že se jedná o adaptaci nejen povedenou, ale navíc prý i věrnou! Je to opravdu dobré. Skvostná výprava je samozřejmostí, samozřejmostí ovšem nejsou herecké výkony a obsazení, ale ani v tomto případě se není čeho bát. Dámy zde navíc na koukání mají Barnese, pánové zase skvělou Jessie Mai Li. No a po dějové stránce je to také zajímavé a velmi pěkně je zpracován i samotný svět, který má prvky Čína, Ruska i normálních zemí. Je to trochu romantika, trochu dobrodružné, trochu historické, trochu fantasy, na konci to vytasí i koule a pořádnou temnotu do budoucna... a tam to má být. Dobrá věc. U druhé série rozhodně nebudu chybět. 75%. ()

Reklama

blackJag 

všechny recenze uživatele

"SVĚTCI SE STÁVAJÍ DŘÍV MUČEDNÍKY NEŽ HRDINY." Příběh tak nějak standardní, prostě fantasy s vyvolenou a jejími lapáliemi mezi dvěma mužskými elementy. Klasický "holčičí" koncept a nemyslím to nijak zle, protože technické parametry seriálu mě celkem bavily, kostýmní výprava postavená na estetice carského Ruska je dostatečně neokoukaná a první díly sama o sobě dost zachrání. 8dílný koncept se mi nicméně zdál zbytečný, natahující, 4 díly po hodině a fertig, takto to působí, že je tam dost vaty. Pokud dojde na pokračování, šanci mu dám... ()

LND 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V hlavních rolích osudem zmítaná kartografka Alina Starkov, temný pán Kaspián, Viktor Krum, Kouzelník Pokustón a Peaky Blinders. Na seriálu mě nejvíc zaujala jeho výborná rovnováha, neboť ho lze sledovat jak ze seriózních, tak z komediálních důvodů. Ostatně tohle k žánru asi patří. Příběh je sice místy chaotický, ale za to je originální a po celou dobu jsem byl zvědavý, co bude dál. Jako fantasy od Netflixu je to určitě jedno z těch lepších. PS: Ten „milion Kruge“, to budou asi hodně dobrý prachy. ()

Sharpooter 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla opravdu fajn jízda. Světlo a stíny je velmi originální seriál s dobrými hereckými výkony, skvělým příběhem a úžasným světem. Fastasy svět tohoto seriálu se odehrává v králoství Ravka, která je rozdělená na dvě části kvůli velké zdi (v seriálu jí říkají vrása), ve které žijí obludy a když chce někdo na druhou stranu, musí být velmi opatrný. A to je to, co je na seriálu skvělé. Takto rozdělené království je skvělý nápad se spoustou možností, teď to jen v budoucích dílech nepodělat. Příběh se odehrává u jedné holčiny, která zjistí, že má kouzelné schopnosti a dokáže přivolat světlo a jednou, možná dokáže zničit vrásu. V seriálu funguje skvělá rovnováha postav, kdy si každá ukousne prostoru tak akorát, trochu jsem měl problém s princem Kaspianem /spoiler!!!/ o kterém už od začátku víte co je zač, nebo alespoň tušíte /konec spoilerů/. Co se týče výběru herců, tak jsem spokojen. Seriál je skvělý a oproti Zaklínači (což je taky fantasy svět, který Netflix ztvárnil) jsem měl pocit, že zde buď tvůrci byly velmi šikovní anebo měli několikrát větší rozpočet. Celý seriál nás provádí skvělý příběh, který však má poněkud hůře provedený konec. Konec má být vyvrcholení, zde to bylo poněkud zklamání, avšak i přes to se těším na další sérii. Každopádně chtěl bych zde zmínit, že tento seriál je podle knižní předlohy a i proto má tak dobře napsaný svět. 8/10 ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • Všichni hlavní představitelé se během natáčení velmi spřátelili. Jessy Mei Li (Alina Starkov) se dokonce chodila ve svém volném čase dívat na natáčení svých kolegů, aby je při práci podpořila. (Hanna)
  • V epizodě Wylan (Jack Wolfe) obdivuje opilování jedovatého durmanu zlomocného, ve skutečnosti se ale nejedná o durman, nýbrž o ibišek čínský (Hibiscus rosa-sinensis). (TurinMormeg)
  • Leigh Bardugo (autorka knih) musí kvůli ortopedické vadě využívat při chůzi hůl. To ji inspirovalo pro napsání hlavní postavy, která by měla podobné postižení jako ona. Touto postavou se stal Kaz Brekker (Freddy Carter). (Hanna)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama