Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer 1
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (125)

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednú vec sa seriálu Shadow and Bone nedá uprieť, je to mimoriadne originálny a podmanivý počin na bežné fantasy pomery. Dovolím si tvrdiť, že neexistuje príliš veľa takýchto podobných projektov, akým je práve Shadow and Bone. Je to dosť nápadité, kreatívne a veľmi pekne sa na to pozerá. Obsahová stránka nie je síce dokonalá, párkrát sa stalo, že príbeh doplácal na uponáhľaný scenár, ale ináč ide o veľmi slušnú show. Taktiež som si nemohol nevšimnúť, že scenár bol zaťažený množstvom dialógov, ktoré doplácajú na snahu vypovedať o hodnotách a morálnych dilemách dneška. Bez toho sa však už u Netflixu nezaobídeme, takže je mi to v podstate jedno. Žánrovo sa pohybujeme pri klasickom fantasy, kde proti sebe stavajú dva kontrasty a protipóly, svetlo a temnota. Ale čo musím samozrejme pochváliť, nič nie je úplne čiernobiele a po dlhšej analýze dôjde aj na komplexnejšie prepracovanie. Tiež sa v priebehu seriálu stretávame aj s rôznorodým žánrovým mixom, niektoré žánre sú frekventovanejšie než iné. Napríklad tu máme heist, quest alebo dokonca western. Jedinečné prostredie, do ktorého je príbeh zasadený, si dosť vážite kvôli jeho nevídanosti. Cárskym Ruskom inšpirovaný svet rozpozná snáď každý, avšak aj taký vplyv orientu alebo odkaz na rôzne euroázijské korene sa tu tiež nájdu. Decentnosť a okázalosť Grishaverseu sa jednoducho nezaprie. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. řada: Začátek byl velmi nadějný. Představí se fantasy mix carského Ruska, v kterém jsou namíchaný i jiné národnosti. Máte tady záhadnou zónu, představující nebezpečí, strach i možnosti. Postavy jsou fajn, každý dostává motivaci, zobrazují se vnitřní spojitosti i náznaky, kdo je skutečný padouch a hrdina. To ale rychle vezme za své. Většina postav velmi rychle zabředne do škatulky, Alina je každou epizodou otravnější protagonista. Bohužel v ten moment si nejvíce uvědomíte, že se jedná o adaptaci YA knížek. Své pocity mění neustále jak na běžícím pásu, je arogantní a nesympatická. Vyprávění příběhu se už po druhé epizodě zadrhne. Je často zkratkovité, nepřehledné a ne dostatečně promyšlené. Jedná se spíš o náznaky. Skáče se z místa na místo. Některé linky jsou nepotřebné a jsou zde pouze pro časovou výplň. Vyznat se ve válečném stavu či v geografické poloze je někdy až nemožné, páč tvůrci nepřináší dostatek informací. Dojdeme pak do finále, které vás uspí nebo naštve. Je to stále povedenější než loňské příšerné Cursed, ale s přibývajícím časem seriál směřuje do stejného ranku. Mladší ročníky si to asi užijí více, ostřílení pardálové to můžou s klidným srdcem vynechat. Season 1 - 50% ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nový Fantasy seriál z Netflixu je nepochybně novým hitem, je adaptací od Grishaverse trilogie, takže fanoušci knih by mohli být spokojení, ale já jsem trochu přeci jen zklamaný. Byť hodně věcí je zde vpořádku, tak potenciál byl výše. Další Game of Thrones a Witcher se u mne nekoná. Plusem je celkem zajímavý a poutavý děj, který je sice místy trochu dezorientovaný, ale má poměrně spád a minimálně nálož zvratů v 5. díle je skvělá. Povedl se i cásting, kde hodně potěší Ben Barnes z Punishera, hlavní hrdinka mi trochu připomínala Katniss z Hunger Games a skvělé je trio vedlejších postav, kde vyniká pistolník Jesper, ten by si zasloužil klidně více prostoru, ale jeho vychytávky s kolty byly parádní. Vizuálně je seriál taktéž atraktivní, peníze jsou zde vidět a celých 8 dilů se dá v pohodě dosledovat. Avšak, to na co divák ve Fantasy žánru čeká se mi nedostalo v uspokojivé míře. Budu muset být přísnější, ale tvůrci by si mohli uvědomit, že točí Fantasy né Drama, takže akce zde byla očekávána a té jsem bohužel moc nedostal. Většina akčních scén má maximálně 3 minuty a většinou jsou natočeny parádně, takže zamrzí o to víc, že se jí tvůrci jaksi štitili. Ještě jsem byl ochotný to přehlédnout, pokud by nám tvůrci naservírovali alespoň epické finále. ( Jsou tu ghoulové, mágové, královská armáda), takže kde je slibovaná bitva po 7 hodinách? Není vydává se to komornější cestou a to vzhledem k potenciálu mě fakt mrzí. Vždy mě udivuje proč v každém Fantasy, kde jsou mágové, tak se zmůžou na základní spelly jako firebally a tady i schopnost léčení. Možností kouzel je nespočet a divím se, že zatím nikoho nenapadlo tomu přidat trochu šťávy. Celkově zhlédnutí nelituji, nenudil jsem se, postavy jsou dobře rozehrány a pokud v 2. sérii dojde na něco Epického, budu mile rád hodnější. Jsem trochu překvapený absencí erotických scén, to se v dnešní době vidí fakt málokdy. Mladí teenageri a fanoušci knih si hvězdu mohou přidat. 6.5/10. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

A je to tady opět... NEZNÁM předlohu a v tomto případě ji nemám v plánu číst ani kdesi ve vzdálené budoucnosti, ale ten seriál je hodně fajn. Navíc po posledních žánrových a adaptačních počinech Netflixu, které jsou průměrné, nebo totálně příšerné (znovu koukám na tebe, Prokletá!) je snad i malý zázrak, že se jedná o adaptaci nejen povedenou, ale navíc prý i věrnou! Je to opravdu dobré. Skvostná výprava je samozřejmostí, samozřejmostí ovšem nejsou herecké výkony a obsazení, ale ani v tomto případě se není čeho bát. Dámy zde navíc na koukání mají Barnese, pánové zase skvělou Jessie Mai Li. No a po dějové stránce je to také zajímavé a velmi pěkně je zpracován i samotný svět, který má prvky Čína, Ruska i normálních zemí. Je to trochu romantika, trochu dobrodružné, trochu historické, trochu fantasy, na konci to vytasí i koule a pořádnou temnotu do budoucna... a tam to má být. Dobrá věc. U druhé série rozhodně nebudu chybět. 75%. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět a svět inspirovaný Evropou, zejména Ruskem, Skandinávií a Beneluxem. Poutavý příběh s akčními scénami tak akorát na hraně poslední chvíle - je jich málo a jsou vždy velice rychlé. Bohužel i zde dodržují korektnost a tak není nouze o rasovou vyváženost, homosexuální nechutné k zblití scény. Bohužel mi je ta homo postava sympatická. Seriál obsahuje mnoho úsměvných scén, které tak jistě nebyli zamýšleny, ale bohužel vyplavali na povrch kvůli lacinosti některých exteriérů a objektů (super střežený hrad za zdí, ze kterého se vyklube zámek se zahradou; scény v některých městech jsou vyloženě, jako pěst na oko a ihned je patrné, že si s tím nedali práci a prostě to natočili někde u strejdy před domem). Dále například lodička, na které proplouvají vrásou je vyloženě směšná a fakt, že na tak mrňavém a trapném lego plavidle, které je navíc super střeženo se setkají NÁHODOU čtyři nejvíc hledaní zločinci je opravdu směšný! Jak jsme zvyklí tak i zde se seriál dělí do několika vedlejších linek, aby se pak spojili v grand finále, jenže jedna linka je jaksi mimo a je spíš závdavkem pro další sérii. Nicméně je velice nezajímavá a pro mě otravná. Jedná se tedy o další potencionálně dobrý námět pohřbený korektností dnešní doby a neprofesionalitou režiséra a jeho poskoků, kteří neuhlídali kvalitu. Není to nadprůměrné. ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • Během volného času, který spolu herci trávili, požadovali všichni po Kitu Youngovi (Jasper), aby předváděl triky s pistolemi. Během natáčení se v tom natolik zdokonalil, že jeho práci se zbraněmi obdivoval celý štáb. (Hanna)
  • V knižní předloze se děj z duologie „Šest vran“ odehrává dva roky po ukončení událostí v trilogii „Světlo a stíny“. Aby se však tyto dvě dějové linky mohly v seriálu protnout, vymyslela Leigh Bardugo (autorka knih) a Eric Heisserer (scenárista) nový děj pro postavy ze série „Šest vran“ (Kaz, Jasper, Inej). Jejich dějová linka v 1. sérii seriálu tedy předchází událostem z knihy „Šest vran“. (Hanna)
  • Celé natáčení probíhalo v Maďarsku, především v Budapešti. (Hanna)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama