Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer 2
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (126)

papaguy 

všechny recenze uživatele

Fantasy opera a důstojný nástupce Into The Badlands okořeněná magií a romantikou. Od čtvrté epizody se slušně rozjede i napětí a akce. Děj je někdy dost zkratkovitý. Na béčkový young-adult scénář sériál disponuje poměrně obstojnými herci. Tedy až na výjimky (některým postavám skoro věříte, že čarují, jiní jenom máchají ručičkami). A nešetřilo se ani na speciální efekty. Grishaversum v TV podání od Netflixu je lehce přeplácané (je tam toho opravdu hodně). Jeho zasazení do carského Ruska zase může na někoho působit prvoplánově "exotickým" dojmem. Knižní předlohu neznám, takže nemohu srovnávat. Každopádně oceňuji, když pro jednou nějaká fantasy nekopíruje Pána Prstenů, Harryho Pottera, nebo Zaklínače a jde si jinou cestou. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Osvěžující slovanské prostředí, šikovní neokoukaní herci a schopná režie. Ben Barnes, který si svoji roli temného čaroděje/zamilovaného antihrdiny/sympatického padoucha hrozně užívá. Jeho chemie s Jessie Mei Li (Alina) je na seriálu to nejlepší. Jenže... Klasicky selhává scénář. Na seriálu se podílí bohužel i autorka knižní předlohy a přináší sebou dvě nevýhody. Jednak do seriálu propašovala trojici podvodníčků ze své druhé a úspěšnější knižní série. Kaz, Inej a Jesper jsou sice fajn, ale pro děj seriálu jsou dost nedůležití. A druhá nevýhoda - fixace na vztah Aliny a její BFF z dětství Mala. Jejich vztah je hrozně nudný a založený na "my dva proti světu". Pokud hlavní hrdinka má schopnost zachránit svou zemi a pomoct svým lidem - Grishům - ale donekonečna jen mektá "Kde je Mal? Mal! Mal!", tak je někde fakt problém. A to si Amíci vyžívají v silných ženských hodinkách. Lol... 😆 Poslední nudná a předvídatelná epizoda mi vzala chuť podívat se na případné pokračování. ()

Reklama

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět a svět inspirovaný Evropou, zejména Ruskem, Skandinávií a Beneluxem. Poutavý příběh s akčními scénami tak akorát na hraně poslední chvíle - je jich málo a jsou vždy velice rychlé. Bohužel i zde dodržují korektnost a tak není nouze o rasovou vyváženost, homosexuální nechutné k zblití scény. Bohužel mi je ta homo postava sympatická. Seriál obsahuje mnoho úsměvných scén, které tak jistě nebyli zamýšleny, ale bohužel vyplavali na povrch kvůli lacinosti některých exteriérů a objektů (super střežený hrad za zdí, ze kterého se vyklube zámek se zahradou; scény v některých městech jsou vyloženě, jako pěst na oko a ihned je patrné, že si s tím nedali práci a prostě to natočili někde u strejdy před domem). Dále například lodička, na které proplouvají vrásou je vyloženě směšná a fakt, že na tak mrňavém a trapném lego plavidle, které je navíc super střeženo se setkají NÁHODOU čtyři nejvíc hledaní zločinci je opravdu směšný! Jak jsme zvyklí tak i zde se seriál dělí do několika vedlejších linek, aby se pak spojili v grand finále, jenže jedna linka je jaksi mimo a je spíš závdavkem pro další sérii. Nicméně je velice nezajímavá a pro mě otravná. Jedná se tedy o další potencionálně dobrý námět pohřbený korektností dnešní doby a neprofesionalitou režiséra a jeho poskoků, kteří neuhlídali kvalitu. Není to nadprůměrné. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímave prostredie s potenciálom na rozvíjanie príbehu, pár slušných nápadov v rámci fantasy, no na druhej strane nesympatické postavy a dej plný klišé bez väčšieho prekvapenia. Technická stránka ale zvládnutá fajn na seriálový rozpočet. Ďalšie série ma ale vôbec nelákajú. 1.séria 5/10 ()

LND 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V hlavních rolích osudem zmítaná kartografka Alina Starkov, temný pán Kaspián, Viktor Krum, Kouzelník Pokustón a Peaky Blinders. Na seriálu mě nejvíc zaujala jeho výborná rovnováha, neboť ho lze sledovat jak ze seriózních, tak z komediálních důvodů. Ostatně tohle k žánru asi patří. Příběh je sice místy chaotický, ale za to je originální a po celou dobu jsem byl zvědavý, co bude dál. Jako fantasy od Netflixu je to určitě jedno z těch lepších. PS: Ten „milion Kruge“, to budou asi hodně dobrý prachy. ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • Královský zámek ve Východní Ravce je Palác Festetics ve městě Keszthely v Maďarsku. (FoxMulder)
  • Leigh Bardugo (autorka knižních předloh) strávila na natáčení v Budapeští několik dnů. Mnohokrát na place brečela, jelikož byla velice dojatá, že scény z jejích knih doslova ožívají. (Hanna)
  • Během volného času, který spolu herci trávili, požadovali všichni po Kitu Youngovi (Jasper), aby předváděl triky s pistolemi. Během natáčení se v tom natolik zdokonalil, že jeho práci se zbraněmi obdivoval celý štáb. (Hanna)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama