Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer

Recenze (126)

Falconica 

všechny recenze uživatele

neni to perfektní, ale je to dost dobrý na to, abych to za odměnu za perfektní ukázku práce s reprezentací, která nevzbuzuje dojem vynucenosti nebo neupřímnosti a nikoho rozumnýho neruší, dávám maximum. Stereotypy si to sice neodpouští, ale fantasy bez stereotypů je asi jako otakárků ovocných na průměrný český louce. Bavil mě mírný steampunk náboj. Herci dávaj dobrý výkony a postavy se nechovaj nelogicky. Což mi poslední dobou přijde jako velmi výjimečnej úkaz. ()

Hellierer 

všechny recenze uživatele

Špatný to nebylo, člověk u toho netrpěl, odsýpalo to rychle a linka se zlodějíčky byla zábavná. Netflix do toho zřejmě napral docela dost peněz, takže to i hezky vypadá. Nicméně kdyby se přeci jen trochu ubralo na té "cukrkandlovosti", tak by mi to asi vyhovovalo více. Plus by se mi rozhodně líbilo, kdybychom více prozkoumali zdejší svět, který je rozhodně zajímavý, ale v seriálu je podán poněkud mimochodem. ()

Reklama

Wysch 

všechny recenze uživatele

Asi bych to nazval celkem zajímavým fantasy dramatem s absolutně perfektním obsazením a zajímavými postavami, které jsou překvapivě lidské, chytré a zajímavé ve svých minulostech a ve svých vývojích. Výprava, kostýmy a vizuální efekty jsou imho velmi povedené. A tak jediné, co mně osobně trochu překáží, jsou berličky v expozici. Tempo pro některé diváky bude nudné, pomalé, scény a vyprávěcí oblouky budou pro někoho zbytečně rozházené nebo co já vím. Pak jsou určitě lidi, kteří nedokáží pochopit, že fantasy může být klidně i komedie, tragédie, drama, klidně může existovat i mišmaš fantasy s jinými žánry a subžánry. Ale ve svém jádru je Shadow and Bone absolutně perfektní ukázkou toho, co by fantasy mohlo být, čím je a čím by se mohlo stát. (A aspoň mi tenhle netflixácký počin vysvětlil, že Ben Barnes je Angličan. Doposud jsem ho měl za Američana. Jen je škoda, že touhle rolí zapadne podle mě už definitivně do škatulky záporáka s hezkým ksichtem. Záporáka, se kterým se divák dokáže aspoň na moment ztotožnit.) ()

Lencha 

všechny recenze uživatele

I když jsem první sérii viděla už někdy v roce 2021, znovu jsem se na ni podívala nyní, a pak si dala i druhou. Pro mě to není takový ten seriál, kdy se těšíte na každý nový díl. Vyhovovalo mi, že jsem sjela obě série, když už byly kompletně vypuštěné do světa. Přiznávám, že jsem fanynkou Bena Barnese, takže i kdyby stál seriál za prd, kvůli Benovi bych se na něj podívala. Naštěstí seriál za prd nestál a Ben zahrál záporáka Kirigana naprosto skvěle. Faktem je, že bylo občas trošku složitější se zorientovat, kde se jaká země nachází, na které straně Vrásy. Mimochodem nápad s Vrásou je parádní. Vše kolem Vrásy mě hrozně bavilo. Ovšem... Chemie mezi Alinou a Malem nebyla téměř žádná. Brala jsem je spíš jako sourozence, takže milostné scény mi přišly divné. Docela jsem fandila Kiriganovi, aby získal Alinu. Mezi nimi to správně jiskřilo. Přiznám se, že dějová linka s Vránami mi tam úplně neseděla. Vrány mají své knihy, svůj příběh, ale je fakt, že kdyby se měl seriál točit jen kolem Aliny, byla by to nuda. I když na Bena by se koukalo pořád hezky. Každopádně musím uznat, že ve druhé sérii mě Vrány bavily víc jak v první. Postava Nikolaie byla také fajn a kdo mě bavil moc, byli sourozenci Tamar a Tolya. Na druhou stranu příběh Niny a Matthiase byl v seriálu celkem k ničemu. Což mě trochu mrzí. Abych nezapomněla, tak Zoë Wanamaker jako Baghra byla výborná. Celý ten příběh byl vystavěný dobře, jen konec byl takový ne úplně ukončený. Z knih už čerpat nejde, takže by mě zajímalo, zda je seriál definitivně u konce nebo bude ještě pokračovat bez knižní předlohy. Nechám se překvapit. ()

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Musím pochválit především dvě věci a to skvělé vytvoření nového fantasy světa (knihu však přeskočím) a také dobře vybrané herce, kdy si určitým způsobem oblíbíte všechny postavy. Vložení ruské vizáže do fantasy světa se ukázalo jako nevšední, byť originální nápad. Vytknu jen mírnou předvídatelnost, že je v celku lehké, poznat kdo je hlavní nepřítelem, a co se týče určité love story dvou postav, ta byla také jasná díky tomu, že obsadili do rolí tak hezké tvářičky (tímto nemyslím hlavní duo). Jinak se v seriálu objevuje dost nemožných náhod, které příběhu hrají do karet. Bena Barnese jsem si oblíbil jako Jigsawa v Punisherovi, zde také zaválel ale nejvíc mě zaujal Freddy Carter, jehož neustále zasmušilý výraz, kulhání a celkový vzhled z něj dělají toho nejvíc cool zloděje, za poslední dobu. 80% ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • V epizodě Wylan (Jack Wolfe) obdivuje opilování jedovatého durmanu zlomocného, ve skutečnosti se ale nejedná o durman, nýbrž o ibišek čínský (Hibiscus rosa-sinensis). (TurinMormeg)
  • Freddy Carter (Kaz Brekker) si pro sebe po ukončení natáčení ukradl hůl a rukavice, které jsou celý seriál spjaty s jeho postavou Kaze. (Hanna)
  • V seriálu se objeví koza Milo, kterou zároveň ztvárnily dvě kozy. Podle slov účinkujících jedna pořád mečela (ta, kterou Kaz Brekker nese) a druhá za sebou nechávala bobky (ta, kterou držel Jesper). (psychoJoa)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno