Reklama

Reklama

30 stříbrných

(seriál)
  • Španělsko 30 monedas (více)
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Kněz Vergara prchá před svou minulostí a nachází útočiště u Ďábla, který mu dá pokyn, aby našel poklad - jednu z 30 mincí, pro něž Jidáš zradil Ježíše Krista. Je čas se mu znovu postavit tváří v tvář, ale tentokrát je opravdu připraven... Vítejte ve světě, kde nic není tak, jak se na první pohled zdá, a nikomu nelze věřit. Otec Vergara (Eduard Fernández) je vymítač, boxer a bývalý vězeň, který je církví vyhoštěn do odlehlého španělského města, kde má působit jako kněz. Přestože touží zapomenout a být zapomenut, nepřátelé si jej brzy najdou. Začnou se dít podivné věci. Ambiciózní starosta města Paco (Miguel Ángel Silvestre) se společně s místní veterinářkou Elenou (Megan Montanerová) pokusí odhalit tajemství z Vergarovy minulosti. Všichni tři nakonec spojí své síly a ocitnou se v centru celosvětového spiknutí s cílem získat 30 stříbrných, které byly vyplaceny Jidáši Iškariotskému za to, že zradil Ježíše z Nazaretu. Mince jsou prokleté a mají nadpřirozenou moc. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele darkrobyk k tomuto seriálu (8)

Pavučiny (2020) (S01E01) 

Španělsko má již po staletí problémy s Ďáblem, ostatně světu dalo jednoho z nejděsivějších inkvizitorů, jímž byl Tomás de Torquemada, a tak není divu, že s Ďáblem se často bojuje i ve španělském filmu. Temné, tajemné, poklidné a najednou dojde k masakru pletacími jehlicemi. Nápad s pavučinami se mi velmi líbil, pro pavouky mám slabost. Výborný vizuál, skvělá hudba a dobří herci, potěšila mě mj. charismatická Macarena Gómez. Už úvodní titulky navnadily a následný příběh plný mystiky, magie, temnoty a krve rozjitřil fantazii a já jsem zvědav, kam se vše bude ubírat. Kdo fantazii nerad a raději se drží při zemi, mohl by být zklamán, což ovšem není můj případ. Každopádně kněz a jeho boxovací pytel mají mé malé sympatie jisté. ()

Ouija (2020) (S01E02) 

Populární tabulka na komunikaci s duchy si tentokrát s děcky zalaškuje a jednu z účastnic to stojí rozum. Tedy rozum, jen ty hlasy, co jí našeptávají... Megan Montanerová je sice sympatická, ovšem občas se její postava chová naprosto nemožně. Jen doufám, že to její tvrdošíjné lpění na minci přinese nějaké plody, co nebudou trpké. První díl byl větší mazec, tady je spíše psychologie, dobré aury a špatné aury a jakýsi vatikánský klan v pozadí, co tahá za nitky všeho podivného dění. Méně drsné, i když scéna s nožem je fajn, byť na střeva ven zatím nedošlo. Tož jsem zvědav, kam se vše dál posune... ()

Zrcadlo (2020) (S01E03) 

Nekompromisní začátek jako u první části, snad jen škoda pixelové krve, i když jí je požehnaně. Jidášovo evangelium. A pak zrcadlo. Zrcadla jsou zkrátka prevíti, ale lze skrze ně cestovat, což je fajn. Jen člověk neví, co ho na druhé straně potká, jak by jistě mohla vyprávět i Alenka. Temný příběh, temná hudba, ponurý vizuál. Snad jen s tím Longinovým kopím je trochu problém, což se dá ale vysvětlit tak, že legend s ním spojených je více. Mně se tedy líbí ta, co zde zmíněna není, že se římský voják nad Kristem ustrnul a probodl mu plíce. Na kříží se totiž umíralo udušením a Kristus v umění nemá většinou probodnutý bok, nýbrž právě plíci. Za mne spkojenost. ()

Vzpomínky (2020) (S01E04) 

To, co na začátku vypadalo jako do jisté míry zmatek, začíná pomalu krystalizovat. Jednotlivé články do sebe začínají zapadat pomalu, ale jistě. I když tempo je stále rychlé, děj se příjemně zklidnil a prostřednictvím flashbacků se dozvídáme, jaká tajemství ukrývá kněz, kdo jsou ti, co ho pronásledují, proč je třeba shromáždit všechny mince. A pak je zde papež, co vybral knězi svého důvěrníka. Nu, vskutku nikoho lepšího nemohl! A proč je nejlepší ukrývat se ve vězení nebo rovnou uprostřed války? Protože je tam nashromážděno tolik bolesti, že nepřátelé vás nenajdou. ()

Dvojník (2020) (S01E05) 

Zlo nabírá na síle a sním i seriál. Ježíšovo evangelium, vatikánská knihovna, co musí i ve skutečnosti ukrývat skvosty, Longinovo kopí v akci a hon za poslední mincí, která tak trochu připomíná Sauronův prsten, také nehodlá být dlouho ztracená. Velmi mě potěšil další pavouk a čert vem, jak moc dokonale udělaný byl, nebo nebyl. Konec konců těmi trhavými pohyby připomněl Věc, a to se počítá. Napínavé na obou frontách. ()

Svatá válka (2021) (S01E06) 

Svatá válka rozhodně v napětí nepolevuje. Sex, smrt, samota. Zoufalství postav se stupňuje, utrpení je cesta k poznání. Mince se zjevila a vybrala si další daň. V noční můře se místo Freddyho zjevil..... ale bludiště bylo fajnové stejně jako rudé roucho... Počítám, že už odpadli ti, co seriál nepobrali, a pro nás ostatní nezbývá si počkat, jestli zvítězí Ďábel, a nebo ne. Přeci jen, dnes jeden nikdy neví a kněz nemusí být tím, kým je. ()

Skleněná cela (2021) (S01E07) 

Příběh nabírá obrátky. Naděje zůstává poslední a smrti lze uniknout. Zlověstná mlha, prokletá vesnice a past. Čarodějnice pomáhá temným silám, co jí síly stačí. A když je třeba, použije třeba hák. Minci má již Ďábel na dosah, stačí jen natáhnout ruku... p.s. je trapné, když někdo dává odpad něčemu, co ani neviděl... ()

Obětování (2021) (S01E08) 

Vynikající zakončení skvělého seriálu s pootevřenými zadními vrátky....proč ne. Od začátku až do konce napětí nepolevuje, čemuž napomáhají skvělá hudba a kamera s velmi dobrými hereckými výkony. Mysteriózní příběh o tom, jak váhy světa jsou vratké a snadno se dají vychýlit na tu či onu stranu. Stačí připomenout efekt motýlích křídel. A symbolický pád připomene pád nejkrásnějšího z andělů, který se nahoru už nikdy nedostal. A když se sjedou sektáři z celého světa, je jasné, jak to všechno dopadne. Ostatně v úvodních titulcích s Jidášem je nápověda. Kruh se uzavřel. Snad jen ta digitální příšera...ale nebudu ohrnovat nos nad triky, je to přeci TV seriál, nikoliv megafilm do kina. Po delší době mě Španělé velmi potěšili, ale chápu, že příznivci amerických seriálů (a nic proti nim rozhodně nemám, řada z nich je skvělá, jen bývají přímočařejší) moc nadšeni nebyli. Mně to však nevadí, byl jsem spokojen. Jen mi vždy nejde na rozum, jak někdo vydrží všechny epizody a při tom sází odpady nebo 2*.....páč mně, když se něco nelíbí, tak jdu prostě od toho. ()

Reklama

Reklama