Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
  • USA Maid
Trailer 2
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (117)

Fr 

všechny recenze uživatele

„MUSÍTE SE VÍC SNAŽIT…“ ///    Seriál pro ty, kteří nemají kam jít, ani komu zavolat a přesto se nebojej vzít osud do svých rukou... Drama s podtextem „sociální“ pro svobodný matky…. Tak kurva, proč na to koukám já? Asi proto, že je to po těch všelijakých thrillerech a vyvražďovačkách příjemná změna. Vobčas to teda se mnou cloumá stejně jako při hororu a nejsem schopnej přijít Alex na slušný jméno. Hold život a nikdo nejsme dokonalej. Napadaj mě různý myšlenky, vybavuju si příběhy ze svýho okolí a i když jí třeba nadávám do „krav“, přeju ji štěstí. Protože o tom nejsou jen tyhle příběhy, ale vo tom je přece celej život (Ty vole, ty fakt asi budeš ženská…) Ale bacha! Jestli se vás tohle opravdu týká, je možný, že vás během sledovačky opustí touha „odejít“. A ne proto, že se dá „starej“ dohromady…   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother's Will to Survive“, kterou v roce 2019 napsala Stephanie Land, neznám. 2.) Lžu sama sobě. Abych přežila.  /// Thx za titule „Petr Miklica“.     /// PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Tomuto "žánru" sa väčšinou vyhýbam. K pozretiu ma zlomili pozitívne recenzie a predovšetkým Margaret Qualley, ktorú som chcel vidieť niekde, kde dostane konečne nemalý priestor sa ukázať. Príbeh nie je ničím šokujúci, klasické drama zo života. Celý dojem ťahá skvelá Margaret a jej nie len filmová matka Andie MacDowell. Páčil sa mi štýl rozprávania, kde sledujete súčasnosť a občasné záblesky minulosti, ktoré dávajú potrebný kontext. Tak isto sa mi páčilo, že detská postava tu nijakým spôsobom nepôsobí ako ždímač emócii. A to je pritom stredobodom všetkého. Vadil mi ten stále sa opakujúci cyklus. Nastal problém, ktorý bránil všetkému. Ten sa vyriešil, zadaril sa drobný pokrok a prišiel nový, opäť všetkému brániaci problém. Plus postava Reginy mala až priveľmi happy endový vplyv. Príbeh je vo výsledku, až na zopár momentov, uveriteľný, skvelo zahraný, ale okrem túžby vidieť Margaret Qualley v áčkovom filme, neprináša žiadnu času odolnú emóciu. Už len so seriálom nesúvisiaca poznámka na záver. Odporúčam pozrieť na youtube Kenzo World, pretože práve tu som, možno časom členku môjho súkromného klubu TOP 10 herečiek, náhodne objavil. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Význam série je převážně edukační, pojednává o tom, jak různou formu může mít domácí násilí. A ano, opravdu nemusí mít jen podobu fyzických surovostí. Hlavní hrdinku přítel odstřihne od přátel, telefonu, peněz, auta - takže ji vlastně drží ve vězení. Dále se dozvíme, jak funguje sociální systém (nic moc, ale asi lepší než u nás), trochu statistiky o týraných ženách a především, že pomůžou jen ženy a především, že si musíš pomoct ty sama. Muži zde jsou téměř všichni pachatelé nebo spolupachatelé násilí (snad s výjimkou vrátného v azylovém domě, ale ten nemá mluvenou roli). I muž, který se chvílemi jeví jako princ z pohádky (zde doslovně: kovboj), ukáže, že taky chce jen něco za něco. Pouze ženy pomáhají nezištně. ….  Hlavní hrdinka se pachtí jako Popelka na úklid v luxusních cizích domech, zatímco úzkostlivě sleduje, jak jí těch pár dolarů, co má na účtu, skáče do červených čísel (graficky znázorněno na obrazovce). Každý nadějný počin téměř vzápětí zkazí a zničí její daremný /ex/přítel. Aby nakonec vše skončilo … tak, jak je záměrem této série. Totiž povzbudit týrané ženy k sebevědomí a samostatnosti. ….  Nic proti takto pojatému filmovému dílu, film může i vychovávat a povzbuzovat, ale z filmařského hlediska je to průměr. Mizérie hlavní hrdinky se násobně stupňuje, situace se stále opakují, ona odhodlaně trpí. Jedinou výraznou postavou je zde Andie MacDowellová coby mešuge matka, většinou na zabití. SHRNUTÍ: Týrání je hnusný, odporný čin a může se projevovat různě. To, že nenosíš modřiny na těle, ještě neznamená, že je nemáš v duši. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Někdy, když nečekáš nic, tak dostaneš hodně, což se v tomto případě stalo. Příběh mladé matky, která se jedné noci rozhodne utéct se svou dcerou od partnera někam pryč, není ničím výjimečný, ale čím se tento počin naprosto vymyká jsou herecké výkony a geniální scénář. Andie MacDowell jsem nikdy nemusela, ovšem zde v roli neléčené bipolární matky je naprosto na zabití, ale zároveň úplně k sežrání. Její filmová dcera ( až na konci série jsem si uvědomila, že je to její vlastní dcera) se o ni celý život stará i když je sama v prdeli a má malou dceru. Ono dostat se z vlastních sraček, když navíc nemáš nikoho na koho se můžeš obrátit je dost na hovno, ale zde je to o level sraček výš. No, sama jsem to zažila a vím, že to jde, ale chce to mít koule a jít si za svým. Za mě 90% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Presne ako jeho otec. Vták, čo nikdy nelietal.“ Sean je problematický partner a tak od neho Alex uteká. V celej sérii sa rieši ich vzťah a snaha Alex nájsť samu seba a osamostatniť sa. Ak to mala byť dráma, presvedčila ma len piata, pre mňa najlepšia časť - „Zlodej“. Ak to mala byť komédia, okrem excentrickej mamy - Pauly (v podaní Andie MacDowell), som tam nič komediálne nenašla. Seriál považujem za dobrý vtedy, ak sa neviem dočkať ďalšej časti. V tomto prípade ma idea minula a seriál som viac-menej pretrpela. (Patrím k tým, ktorí ak niečo rozpozerajú, vydržia do konca, dúfajúc, že vo filme predsa len niečo, čo malo osloviť, objavia). Bohužiaľ, v tomto prípade sa tak nestalo a myšlienka matky, ktorá má vo vrecku 6 dolárov na benzín a nič viac, ma nebavila. Navyše, robí presne tie nezmyselné rozhodnutia, aby svoj osud spečatila. (nechať auto odstavené na štvorprúdovke, dieťa s nesprávnymi ľuďmi, nepodarená narodeninová párty, aj neuveriteľný a nevyvážený vzťah s milionárkou Reginou). Problém nájsť si  postavu, ktorá by vám bola sympatická. Vlastne najlepšie z celej série bolo trojročné dieťa, Maddy, fascinuje ma, ako režiséri dokážu spracovať detského predstaviteľa tak, aby vyznel vierohodne. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (7)

  • Minisérie je natočena podle knihy „Maid: Hard Work, Low Pay and Mother's Will to Survive“ od Stephanie Land. Kniha se umístila na třetí příčce bestsellerů podle The New York Times. (Axarus)

Reklama

Reklama