Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama, líčící osudy dvacetiletého matematického génia, ale zároveň i hospodského flákače Willa Huntinga. Ten pochází z nuzných poměrů a svůj život strávil převážně v sirotčincích. Mladíkovy neuvěřitelné početní vlohy vyjdou najevo, když jako uklízeč na bostonské univerzizě náhodně vyřeší složitý matematický příklad, který zůstal na tabuli. Citově vyprahlý a zablokovaný Will ovšem odmítá využít svého obrovského talentu a změnit svůj život. Nakonec se však podvolí tlaku okolí. Příběh je koncipován jako střet několika silných osobností a charakterů. Přesvědčivě je ztvárněno jak prostředí a atmosféra jižního Bostonu, tak "akademická půda". (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (997)

ab.dul 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem viděl opět film, který se mi vryje do paměti jako opravdový filmový klenot. Po všech stránkách není co vytknout. Herecké výkony excelentní. Velmi promyšlené drama, co dodat... ()

petite fille 

všechny recenze uživatele

citlivé bez sentimentality. civilné bez vulgarity. múdre bez pátosu. oskar za scenár je absolútne na mieste. výborná herecká zostava, či už ide o hlavné alebo vedľajšie úlohy. senzačná réžia. veľmi slušný soundtrack. jeden z tých filmov, kde sa všetko dá dohromady tak hladko, až máte pocit, že šlo o nadprirodzené vnuknutie. ()

Peter-1307 

všechny recenze uživatele

Je to už nejaký ten rok, čo som videl ten film prvykrát. A vytiahol som ho zo svojej filmotéky odvtedy už veľakrát. Dôvodom nie je len scénar, ktorý je skutočne vynikajúci, nie je to zaujímavo a určite nie povrchne vykreslenými postavami príbehu, vôbec nie hereckým obsadením, nie tak charizmatickým a perfektným herectvom Robiho Williamsa, tak presvedčivo silne inteligentným a pritom tak emocionálne zraniteľným Mattom Damonom, a vo vedľajších úlohách im tak výborne sekundujúcimi Stellanom Skarsgårdom, Minnie Driver a aj Benom Affleckom, nie je to tak brilantne napísanými dialógmi, ani čistou réžiou Gusa Van Santa, či hudbou, ktorá tak skvele dotvára príbeh, ale predovšetkým je zaujímavý inteligentným a pre mňa ľudsky pôsobivo, ale zároveň s humorom rozprávajúcim silný príbeh o ľudoch a o ich hľadaní miesta v živote. A pritom sa vôbec nevnucuje, nepodlieza a nesklzáva do melodramatičnosti tak častej v amerických filmoch tohoto žánru. ()

CaMMe 

všechny recenze uživatele

Nová srdcovka. Neuvěřitelná hloubka. Rozhovory vedené mezi Mattem a Robinem nemají chybu. Vlastně celý film nemá chybu. Klobou dolů. 90% ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který vyniká skvěle napsanými dialogy, kterou jsou zábavné, vtipné, zajimavé, inovativní a bohaté ve svém obsahu. Pozadu nezustávají ani herecké výkony, které přesně zapadají do příběhu a v konečném důsledku vytváří s brilantně napsaným scénářem kompaktní celek, který je radost sledovat. Na filmu se mi nejvíce líbilo rozvětvení do tří linií, první sleduje vztah Willa ke Skylar, druhá jeho vztah s Wiliamsem a třetí s jeho kamarády. Všechny postavy maji v ději své místo a každá je něčím zajímavá. Tohle je prostě perla, která při druhém sledování baví ještě více. ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takový film jsem potřeboval. Ten scénář (když ještě vezmu v potaz kdo ho vytvořil) je prostě úžasný, hltal jsem každé slovo všech postav obzvláště Sean (Robin Williams) je pro mě nejlepší postava z filmu, cítil jsem s ním po celou dobu a to díky výkonu Williamse. Opravdu kvalitní snímek který jsem určitě neviděl naposled. ()

princesofpersia 

všechny recenze uživatele

Začátek mě rozesměje, konec rozbrečí. Scénář nemá chybu, jeden emotivní okamžik střídá druhý a k tomu všemu ještě ten nejlepší soundtrack, co jsem kdy viděla => bezkonkurenčních 5* a přední místo v seznamu oblíbených filmů :) ()

Horxus 

všechny recenze uživatele

Herci byli opravdu perfektní, Robin Williams si Oscara rozhodně zasloužil a Matt Damon by na něj určitě také dosáhl, nebýt Jacka Nicholsona. Takhle kladně ovšem nemůžu hodnotit celý film. Původně jsem myslela, že příběh na mě psychicky mnohem víc zapůsobí, ale kromě prvních a posledních patnácti minut filmu jsem se dost nudila. Čtyři hvězdy za herce a atmosféru. Jinak ani soundtrack na mne nijak moc nezapůsobil. 3,5* ()

Nightmare89 

všechny recenze uživatele

Keby sa dnes písal rok 1998 a niekto by sa ma spýtal, že čo očakávam od scenáru dvoch dospievajúcich amerických hereckých talentov Damona a Affleca asi by som odpovedal: A) Kto sú kurva zač? B) Určite to bude mimoriadne "nadupaná" americká teen komédia o živote dospievajúcich teeagerov. Ruky preč!! Pravda je taká, že v odpovedi B bolo skrytých 10% pravdy. Naozaj sa totiž jedná o otázku dospievania amerického teenagera Willa Huntinga s tým, že OBSAH a KVALITA tohto filmu je diametrálne odlišná od toho, čo som pôvodne očakával. Táto skvelo napísaná psychologická dráma o hľadaní svojej vlastnej identity postavená na konfrontácií psychológa s pacientom v kontexte vývoja osobností a následnom posúvaní nových životných mét a cieľov (čo platí pre oboch zúčastnených), vám jednoducho nedá vydýchnuť a stane sa vašou inšpiráciou. S touto možnosťou C som teda rozhodne nepočítal a ako idiot vyzerám nakoniec ja. Som za to ale rád a želám si, aby som sa takýchto variantov C dočkal pri filmových "odpovediach" viac. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Film vystavaný na skvelej komunikácii medzi psychológom a nadaným mladíkom. Prostredie len zvýrazňuje rozdielnosť hlavnej postavy s bežným svetom. Film, ktorý sa dá vidieť skutočne viackrát a nenudí. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Fakt veľmi silný film. Vyzdvihnúť musím (ako každý, kto tento film videl) naozaj vynikajúci scenár a skvelé herecké výkony. Všetkým tu dominuje Robin Williams, ktorého veľmi slušne dopĺňajú Matt Damon aj Stellan Skarsgård a dokonca aj Benn Affleck, ktorý sa na túto rolu skvele hodil. Avšak v niektorých chvíľach mi dej prišiel tak trocha sterilný a nezaujímavý, takže som z filmu nemal ten správny päťhviezdičkový pocit, a tak zostanem pri veľmi slušných 80%. ()

MickeyH. 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že jsem na toto dílo nenarazil dřív. Má sice lehce naivní závoj, který mě ze začátku spíš odrazoval, ale pak se něco zlomilo a příběh mě upoutal natolik, že jsem to zkouknul jedním dechem. Robin Williams se svýma dojemnýma očima nezklamal a Matt Damon mě i mile překvapil při některých emotivních výstupech. 85% ()

ilias 

všechny recenze uživatele

Trochu moc patosu - nemyslím, že by bylo únosné chovat a vyjadřovat se pořád tak "hluboce", ale nakonec - jeví se to jako pravda o tom, jak by se mělo žít... Být to trochu míň sladkobolný, byl by smysl všech těch vět jasnější a čistší. Navíc: Je jistej velkej rajc v tom sžít se na dvě hodiny s představou výjimečnosti, na kterou nikdo nemá a lehkovážně si s ní pohrávat a klidně ji zahazovat - komu by se něchtělo. Takovej hezkej sen pro všechny průměrný diváky - řekla bych, že v tom tkví velkej kus přitažlivosti tohodle filmu. Představa, že vás všichni privilegovaní prosí, abyste byli rozumní. A vědomí, že můžete, co chcete. Konečně, jednou. A Robin Williams je prototyp opravdového důvěryhodného mentora, tady a ve Společnosti mrtvých básníků - báječnej. ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama