Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dívka na koštěti v podání Petry Černocké. Saxana má být třista let po škole. Komu by se chtělo, že jo. Tak uteče do světa lidí. Tady potká mladého Jana Hrušínského. Saxana zde našla něco mnohem závažnějšího, než co jí může nabídnout svět čarodějnic, proto se rozhodne ve světě lidí zůstat. Má to jeden háček, musí vypít odvar z babského ucha (šalvěj přeslenitá). ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Další klasická komedie, kterou naše komerční televize vyplňují sváteční dny. Petra Černocká se v roli doslova "našla" a její Saxana je jednou z nejoriginálnějších postav našeho filmu. Humor je už mírně vyčpělý, po těch opakováních efekt klesne níž. Velkým kladem je vysoká prpracovanost, která z tohohle námětu mohla vytřískat i třeba seriál, ovšem zůstalo jen u filmu. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná pohádková komedie o mladé čarodejnici Saxaně (mladicky půvabná Petra Černocká), kterou už nebaví její pohádkový svět a rozhodne se utéci do světa lidí. Zde poznává nové věci a to se jí tak zalíbí, že se rozhodne zůstat a tak začíná boj s časem, aby mohla v tom lidském setrvati napořád. I když původně utekla pro nechuť k učení ve škole a v tom si zřejmě moc nepomohla. Pomáhá jí mladý žák Honza Bláha (Jan Hrušínský), který se do ní zakoukal. Samozřejmě nesmějí chybět naschválníčci, kteří jí chtějí jen využívat, v čele s Miky Rouskem (výborný Jan Kraus). Za ním stojí další darebáci Adámek (Vlastimil Zavřel) a Bujnoch (Michal Hejný), ale ti všichni jsou nakonec po zásluze potrestáni. Další výborné postavy: školník v čarodějném světě a upír (Vladimír Menšík), který se také rozhodne zůstat ve světě lidí, ředitel školy (Zdeněk Dítě), ředitel čarodejnické školy (Josef Bláha) se čtyřma rukama, učitelka Pešková (Jana Drbohlavová), pacientka psychiatrie (vynikající Helena Růžičková), která si po příchodu Saxany konečně libuje, že je v pořádném blázinci a zřízenec zoologické zahrady (Lubomír Kostelka), který pravil: "U vás je po ránu tak veselo. Sem budu chodit častěji!". Zkrátka klasická pohodová pohádkově bláznivá komedie. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Petra Černocká bola svojho času nádherná žena a tá parochňa jej k tomu vtedy pridala. Škoda, že svojho času nemala viac účastí vo filmoch. Tento patrí medzi tie prvé čarodejnícke a ako rozprávka a komédia je obzvlášť čarovný. Treba uznať, že režisér a scenárista mali veľkú fantáziu a do toho hudba od Angela Michajlova a pekný a dôstojný film je na svete.Ostatné je už len na profesionalite, pridanej hodnote, absencii chýb a dynamike, kde neexistuje nuda. Ak to všetko zvážim, je to mierne nad priemerom. ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka o čarodějnici Saxaně, jež se dostala do lidského světa a svádí zde napínavý (a také milostný) příběh. Skvělí herci v menších rolích, ať už V. Menšík, H. Růžičková či S. Zázvorková, stejně tak hlavní představitelka Petra Černocká a její láska Jan Hrušínský. Nezapomenutelné scény (hlavně díky J. Krausovi), příjemná hudba, zábava, jednoduchost - to jsou hlavní klady tohoto povedeného československého filmu, který vám nevadí vidět ani napopáté... 90 % ()

Galerie (32)

Zajímavosti (70)

  • Hermína Franková o svojej poviedke po 50 rokoch povedala: "Než som písala rozprávanie o Dievčine na metle, chodilo vtedy po uliciach plno dievčat v takých nadrchaných, rozstrapatených účesoch. Hovorila som si, že by to mohli byť pekné čarodejnice. Časom sa dostavili úvahy, ako by sa na svet taká čarodejnica dostala, čo by si tu počala a podobné. Ale záujem o čarodejnice a čarovanie mal ešte iný dôvod. Vtedy sa totiž všade vypĺňali dotazníky, ktoré pátrali po pôvode každého človeka. Ak bol pôvod buržoázny, bolo to pre dotyčného nemilé. Všade! V škole, na úradoch, snáď len do nemocnice sa taký mohol dostať bez problémov. Mala som veľa buržoáznych kamarátok, a tak ma raz napadlo, aké by bolo krásne mať pôvod, aký by nikto nepredpokladal, preto by ho nemohol vopchať do nejakého dotazníka. Pôvod čarodejný. A vôbec, po všetkých tých knihách a filmoch o socialistických brigádach som mala chuť písať niečo, čo nemá vôbec nič spoločné s vtedajším režimom." (Raccoon.city)
  • Podľa pôvodnej poviedky hlavná hrdinka Saxana (Petra Černocká) nevyslovovala žiadne kúzla, iba mávla rukou a kúzlo bolo hotové. (Raccoon.city)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama