Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného ptáka Ohniváka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Ukáže se, že je to princezna Elena, kterou si jako svou vyvolenou vybral i zlý černokněžník Skeleton. Princ Afron se vydává na nebezpečnou cestu, aby svou lásku vysvobodil z jeho temných kouzel… Výpravnou filmovou pohádku na motivy bratří Grimmů natočil v roce 1997 osvědčený „pohádkový“ režisér Václav Vorlíček. Jeho stálý spolupracovník Miloš Macourek příběh obohatil o vtipné dialogy. Princeznu stejně jako v Kouzelném měšci hraje německá herečka Tina Rulandová, jejího otce, krále Jorgena, Horst Buchholz. V záporné roli černého vládce Skeletona exceluje Karel Roden a v roli babky Jadwigy Jiřina Bohdalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

rodo 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, které bych od režiséra takových kvalit nečekal. Je to ale opravdu jen důkaz, že od určitého zlomového bodu stojí Vorlíčkovy projekty za starou belu. Pohádka je opravdu nudná, ponurá a nehorázně odfláknutý zastřený zvuk celý snímek absolutně pohřbívá. A přítomnost zahraničních herců je spíš ke škodě. Ach jo, kde jsou Tři oříšky pro Popelku, Jak se budí princezny a ostatní pohádky s nadhledem, vtipem a opravdovým šarmem :-( ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

A další z hnojové kupky porevolučních pohádek, se kterými si výpravné totalitní s přehledem mohou vytřít konečník... Německé ksichty + české ksichty = podprůměrná, sterilní pohádka s efekty bídnými tak, že snad i v dobách "Pyšné princezny" by filmaři zvládli udělat lepší. Třeba by uštrikovali maňásky z fuseklí, to by na trumfnutí "Ptáka Ohníváka" úplně stačilo. A proč se Rodenův černokněžník musí chovat jako dement, to mi zůstane věčnou záhadou. Chce dědice, ale místo toho, aby unesenou princeznu ošustil a devět měsíců počkal, co z ní vypadne, tak za ní furt trapně leze s požadavky na svatbu, vyžvaní jí svá nejsoukromější tajemství a vědom si blížících se zachránců, nepodnikne proti nim radši vůbec nic a přenechá roli hlavního záporáka lstivému princi Langmajerovi. Opruz! 40% ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Je to dost horor, myslím provedení. Vlastně je to i dost horor, co do děje. Člověk je skoro překvapen, že to nedopadne úplně špatně, ale osobně jsou mi bližší pohádky, kde když už musí někdo umřít, není to řečeno explicitně a nevyvolá to ve mně pochybnosti o tom, že ty postavy mají aspoň nějakou naději. Mám tím na mysli, že u pohádky nesmí vzniknout v divákovi dojem, že by bylo přirozené, kdyby kouzelný pták zemřel po úvodních titulcích na ptačí chřipku. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Hodnocení možná trochu "nadhodnocené", ale za tu výpravu si to zaslouží. Jinak se víceméně ztotožňuji s tím, co bylo řečeno již níže. Koprodukce s Němci tuto pohádku potopila. Množství temných scének, stejně jako snaha vytvořit z pohádky téměř akční hororovou podívanou na úkor té "milé české pohádkovosti" se příliš nepovedlo. Krásné scénky s babičkou Jadwigou (proč jen zvolili tato jména?!) u její chaloupky s pasoucí se srnkou či vesnické divadlo s cirkusáky jsou vzácné. Většinou jsou nahrazeny tmavými scénami se Skeletonem (Karel Roden jako více než "uvěřitelný zloduch", v dětských pohádkách však trochu přehnané pojetí zla) a boji se zákeřnými potvorami (mezi něž patří i duo Langmajer-Zounar:)). Na druhou stranu je kladem příběhu volba princezny, okouzlující Tina Ruland si mohla střihnout více pohádkových rolí. Škoda jen, že ji nedoprovodil český herec, když se jedná o česko-německou pohádku... Také hudba se povedla, Ondřej Soukup se jako správný švec drží svého kopyta. V malé roli se mi také líbila Mahulena Bočanová, mohla dostat v pohádce větší prostor. Replika ptáka Ohniváka však byla otřesná, to přímo bilo do očí. Ani dítě snad neuvěří, že by to zvíře mohlo být živé... I tak ale hodnotím 50-60% za určitý díl pohádkovosti, kterou si i přes všechny zápory "Pták Ohnivák" udržel. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Taková známá pohádka z pera našeho slavného pohádkáře K. J. Erbena, kterou Pták Ohnivák je, si podle mě zasloužila lepší zpracování. Obzvláště když za kamerou stál náš přední pohádkový režisér Václav Vorlíček. Ale bohužel vrcholná Vorlíčkova éra byla sedmdesátá léta a ne polovina let devadesátých. Sice se hodně snažil. Do pohádky obsadil Rodena, Bohdalovou, Langmajera, Zounara, na chvíli Bočanovou a role prince a princezny opepřil pro Čechy neznámými tvářemi z Německa. Ačkoliv Tinu Ruland jsme už znali z rok staré pohádky KOUZELNÝ MĚŠEC, kde si ji Vorlíček mohl otestovat a asi věřil, že i v Ohnivákovi zahraje takhle dobře. Jenže se zklamal. Zde to byla průměrná princezna. Horší byl už jen ten samotný pták, ta vycpaná atrapa z kabinetu přírodopisu, kterou někdo přestříkal na oranžovo. [7567. hodnocení, 149. komentář, 42%] ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Pohádka se natáčela na moravském hradě Pernštejn. (Monika22)
  • Postava Skeletona (Karel Roden) je narážkou na Kostěje, postavu slovanského folklóru, který měl stejně jako filmový Skeleton životní sílu skrytou v předmětu mimo své tělo. (Nick321)

Reklama

Reklama