Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 194)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Andrew Niccol .. Skutečně originální a (tak trochu) vizionářský snímek, protože dle mě je jen otázkou času, kdy bude chtít někdo tuhle "zvrhlou" reality show uskutečnit. Naštěstí to nebude za měsíc ani za rok, spíš desetiletí. Co ale podle mě bude docela brzy realitou (nebo bohužel vlastně už je, ale ne v takové míře) jsou reklamy přímo v pořadech.. Pro spoustu lidí neuvěřitelný zážitek - pro mě obludný, manipulativní a mrazivý popis lidské nenasytnosti, megalomanie a touhy po dolarech. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Velice originalni a uzasny film. Tenhle film je trosku podobnej EdTv, jenze EdTv je jen takovej odvar oproti tomuhle. Carrey je v roli naprosto dokonaly a presto, ze se vlastne ve filmu nic akcniho nebo tak nejak nedeje tak neodtrhnete oci od obrazovky. Proste skvele natoceno, skvele vymysleno, skvele zahrano a s vybornou hudbou. Jediny co bych filmu vytknul, je, ze by mohl byt trosku delsi, at uz co se tyka Carreyho postupneho uvedomovani, ze neco neni v poradku, tak i toho co se stalo pote co se Truman dostal do opravdoveho sveta. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

"Ten člověk je prostě génius!" chtělo se mi ihned po náběhu závěrečných titulků vykřiknout, ale bylo již po desáté hodině. Musel jsem se tedy smířit pouze s uznalým smeknutím imaginární fedory - ale i tak to stálo za to. Ano, ne nadarmo je Peter Weir jedním z nejstarších členů mého režisérské Olympu. Truman Show (třebaže za Weirovu režijní osmitisícovku stále považuji Master and Commander) je snímek mistrovský jak ve své formě (přeci jen ho snímalo 5000 pečlivě ukrytých kamer!:)), tak v obsahu. Speciálně pak v tom, jak jsou obě tyto roviny složeny do harmonického celku, celku, kterému jako smířlivý Bůh dominuje excelující Jim Carrey. Je to film na jedné straně neuvěřitelně zábavný (product placement vede) a nahuštěný křiklavými emocemi, ale na druhé nečekaně mrazivý, závažný a ozdobený nadčasovým poselstvím. A mimo jiné mi pomohl objasnit i to, jak se v mojí skříni vyskytla ta banda kostlivců z jisté nejmenované komerční televize. Osobně bych to tipl na nízkou sledovanost, ale kdo všechno se díval už se stejně nedozvím, takže to taktně promlčíme. P.S. Tu kameru v záchodové míse už nehledejte. :) // Poznámka na okraj: TS je tak trochu i duchovním otcem Manhuntu (to je pro změnu hra). Ten měl ovšem ještě trochu, řekněme, vyhrocenější rozuzlení. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Udělat film o reality show, která sleduje život od narození v přímém přenosu, je nápad za milion. A za dva stojí-li za kamerou velikán Weirova formátu. Zdařilo se vtažení do obyčejného života Trumana Burbanka, které je po cca hodině stopáže najednou překříženo jinou dějovou linkou (jakou je asi jasné, ale stejně je to spoiler). To jak všichni krom Carreyho hrají přesně jak v telenovelách a vsunují "nenápadné" reklamy je součsně vtipné i mrazivé. Vskutku neuvěřitelně emocionálně silný snímek. K tomu nádherný soundtrack od Glasse a každým dalším shlédnutím se umocňující zážitek. Kdoby Trumanovi nefandil v jeho cestě za svobodou, že? Takže i tobě Trumane; kdyby jsme se snad náhodou již neviděli: "Dobré odpoledne, dobrý večer a dobrou noc!" ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Interesantná komédia. V tomto filme ma Jim Carrey dôrazne upozornil na fakt, že nebude len slaboduchým ťuťkom, čo hádže grimasy na všetky strany. Jeho herectvo má omnoho väčší potenciál, čo potom dokázal v niektorých ďalších filmoch, ktoré nasledovali. "Truman Show" však nie je kvalitná len kvôli Jimovi. Podarilo sa tu celkovo dobre zrealizovať zaujimavý scenár. **** ()

Galerie (160)

Zajímavosti (48)

  • Priezvisko hlavnej postavy - Burbank (Jim Carrey), je pravdepodobne inšpirované názvom leteckej základne Burbank's Lockheed Air Terminal, ktorá je známa tým, že bola počas druhej svetovej vojny zakrytá kamuflážnou sieťou, na ktorej bolo vybudované umelé mestečko s ľuďmi, ktorí boli platení, aby simulovali každodennú aktivitu v umelom meste, podobne ako vo filme. (ONko)
  • Mezi další zajímavá natáčecí místa patří například hlavní náměstí Seaheavenu. Filmaři nasnímali Central Square v Santa Rosa Beach (Florida) a poté záznam digitálně doplnili o vyšší budovy. Kromě měst Seaside a Santa Rosa Beach se rovněž hodně natáčelo v okolí Lynn Haven, taktéž na Floridě. (tom.nosek)
  • Režisér sa priznal, že počas nakrúcania dostával aj rôzne technicky nerealizovateľné nápady. Napríklad si predstavoval, že by mohli nainštalovať priemyselné kamery do každého kina, v ktorom sa mal jeho film premietať. Uprostred premietania mal premietač akoby vypnúť film a na plátne sa mali ukázať pohľady na divákov. (Raccoon.city)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama