Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 195)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Interesantná komédia. V tomto filme ma Jim Carrey dôrazne upozornil na fakt, že nebude len slaboduchým ťuťkom, čo hádže grimasy na všetky strany. Jeho herectvo má omnoho väčší potenciál, čo potom dokázal v niektorých ďalších filmoch, ktoré nasledovali. "Truman Show" však nie je kvalitná len kvôli Jimovi. Podarilo sa tu celkovo dobre zrealizovať zaujimavý scenár. **** ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Byl jsem překvapený o jak zajímavý film jsem v půjčovnách VHSek přišel v době, kdy jsem doma nedělal nic jinýho než na kazety čučel v jednom kuse. Každý den chodil do půjčovny, každý den napůjčoval kopu filmů a zrovna tenhle mi utek. Zrovna v době, kdy Godzilla trhala žebříčky a Truman Show mi jednoduše vyklouz. Nakonec jsem byl ale dost překvapený, jak s příběhem naložili. Jim Carrey ani nemusel zvážnět. Hrál tady prostě to, co umí nejlépe. A že to do filmu sedlo jako pivo do půllitru. Nádherně a ten příběh měl myšlenku. Možná s tím ale přišli hrozně brzo, protože skutečné reality show se v naší zemi rozmohly až v 21. století a v dnešní době je to stále aktuální záležitost. Kdyby alespoň měly myšlenku, jako v Truman Show, tak neřeknu, ale co tady člověk má dělat s velkým bratrem, vyvoleným, přeměnou muže na ženu, ženy na muže, muže na muže a bůhví kam dál by to mohlo dojít. Nejlepší na celém filmu byl ale závěr, který překonal i samotný geniální příběh, jež z Hollywoodu nevyjíždí často. Ten konec ale překonal daleko víc konců. Možná se momentálně stal i nejlepším koncem, co jsem kdy viděl. A to jsem předtím konce nikdy moc neřešil. Až po tomhle filmu. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Truman Show ve své době patřila k fascinujícím velkým filmovým zážitkům, které překračovaly hranice médií. Tehdy jsme hltali články v Cinemě a neznali jsme formát reality show, přesto jsme věděli, že Jim Carrey překročil další mezník. A ten pocit zůstal a i po seznámení se s formátem je možné Truman Show obdivovat. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Co je skutečnost? Tak na tuhle otázku nám velice zajímavým a originálním způsobem odpovídá Peter Weir. JIm Carrey předvádí vrcholný výkon své kariéry a jsem fascinován jakou procítěnou roli zvádl zahrát naprosto s přehledem. Ed Harris v roli "tvůrce reality" nemá chybu a nominace na Oscara to dokazuje. Ještě před shlédnutím jsem si myslel, že snímek je hodně přeceňován, ale po shlédnutí beru vše zpět. Jeden z nejoriginálnějších filmů jaký byl kdy natočen....... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Typicky cenný příklad filmu, na kterém můžeme hledat další a další překvapení i po několikerém zhlédnutí. Invaze médií do života obyčejného člověka v monstrózním nonstop přímém přenosu, který je každodenním chlebem pro miliony čumilů, kteří už zřejmě zapomněli na to, že by mohli žít své vlastní životy. Jen on sám, hlavní hvězda téhle zvrácené show, netuší, že „žije“ na monumentálním jevišti. Originální námět a scénář (dnes už dávno prověřený Andrew Niccol), který osciluje mezi několika žánry, je provokativní, ironický i dojemný. Inteligentní drama Petera Weira má ale především komplikovanější strukturu, než by se na první pohled mohlo zdát (protože je samozřejmě jasné, že Truman na vše přijde a nenechá to jen tak), má také vynikajícího Jima Carreyho, který se od všech těch taškařic posunul vlastně vůbec poprvé k charakternímu herectví (až pak následoval Muž na Měsíci, Majestic nebo Věšný svit neposkvrněné mysli). Tohle nesmí chybět ve sbírce doma na poličce!! ()

Galerie (160)

Zajímavosti (48)

  • Na dvojitém oblouku na Seahavenském náměstí lze vidět nápis "Unus pro omnibus, omnes pro uno" (Jeden za všechny, všichni za jednoho), což je jakési moto Truman Show. (Morien)
  • Lidé ze štábu měli zakázáno pronášet známé hlášky z předešlých Carreyho filmů. (don corleone)
  • Trumanův dům se ve skutečnosti nachází na adrese 31 Natchez Street, Santa Rosa Beach, USA. Dům si zachoval číslo 36 nad vstupními dveřmi, které měl ve filmu; na plotu je také cedulka s nápisem „The Truman House“ (Trumanův dům). (tom.nosek)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama