Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Stará záhadná udalosť, ktorá mi bola dobre známa a o ktorej som vedel, že ju obklopuje mnoho teórii, vrátane tých konšpiračných. O výskume z roku 2015 som nemal ani tušenia a nevedel som teda, že už sa stanovila najpravdepodobnejšia verzia toho, čo sa vlastne v Ďatlovom priesmyku stalo. O tom bol môj zážitok zo seriálu najmä ku koncu väčší. Pěreval Ďatlova presne kopíruje to, čo si o záhadnej udalosti ľydia dlho mysleli a preto voľne precháda od mysteriózneho spracovania až k tomu reálnemu. Záverečná časť bola veľmi emotívne natočená. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemám rád propagandistické sovětské válečné filmy a v nich uměle pěstovaný patos Velké vlastenecké války, ještě méně pak trpím nostalgií k 50. létům v Sovětském svazu a zločinům stalinismu, ale tady je tak umně a sofistikovaně postmoderně všechno z toho použito a přeformulováno, dáno do nového kontextu a posunuto o významovou úroveň výše, že jen tiše smekám. Navíc jde o formální skvost - opravdu nádherná kamera, efektní místy až opulentní střihové přechody, krásná hudba, bravurní režie i výprava, opravdu skvěle vymyšlený koncept a mistrovsky napsaný scénář, povedená postprodukce a triky, velmi podařený casting a skvělé herecké výkony...synkretismus vlivů... Originální je i struktura - dvě časové linie - ta černobílá (evokující dobový sovětský film natáčená na 16mm filmovou kameru ve formátu 4:3) sleduje vlastní osud výpravy a ta barevná (natáčená širokoúhle na digital) pak období vyšetřování okolností smrti členů (fiktivním) agentem KGB - do toho se ještě v obou liniích objevují časté flashbacky z druhé světové...plus různá ,,žánrová" extempore... Rusové dorovnali produkci Netflixu, HBO i ostatních světových ,,áčkových" seriálových tvůrců... ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když se vám povede smířit s tím podivným stylem, jaký pro to tvůrci zvolili, tak je to vlastně naprosto skvělé. Já ho ale v rámci celku moc nepochopil a to střídání tří dějových linií z tří různých časů se sice více či méně propojuje a funguje, ale u mě vždycky stálo za důvodem, proč jsem si to nikdy pořádně neoblíbil. Je to naprosto precizně natočené, se spoustou úžasně natočených a promyšlených záběrů, které svojí vypiplaností prostě nadchnou a skoro každá epizoda je i napínavá (a to asi čtyři jsou jen rekonstrukcí Ďatlovy výpravy, o které všichni ví, jak dopadla!) a má silnou atmosféru, dokonce i ty jednotlivé dějové linie jsou dobře vedené, až na pár chybek, ale chyba není ani tady. Teoreticky tam možná žádná větší chyba ani není a je to jen můj problém, ale stejně mi přijde, že i přes tolik kladů tomu chybí větší celistvost a síla. Konce to má v podstatě dva, někdy je jasně vidět, že to snaží mít větší ambice než to bylo schopné zvládnout (viz. poslední epizoda) a po dokoukání a rozležení v hlavě si říkám, že to byl dobrý seriál, docela se mi líbil a na míň jak čtyři hvězdy není, ale nějak z něj nic víc už nemám. Znova už to vidět nepotřebuji. Nicméně ale musím ocenit, jak to hezky pracuje se všemi možnostmi a teoriemi okolo Ďatlovy výpravy a konec přichází s docela přijatelným vysvětlením, jehož podání kupodivu funguje dobře. Jen jsem z toho nebyl šokován a přitom bych mohl, jen kdyby to bylo jinak vedené... Ten styl je opravdu zvláštní, ale nemůžu říct, že bych si k němu dokázal najít za těch osm epizod ideální cestu. Slabé 4* ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Väčšinou neznášam mysteriózne bludy, ktoré ku koncu nedávajú nijaké racionálne vysvetlenie. Ale tu mi to, naopak, chýbalo. Z niečoho, čo by som viac ocenila ako mystérium, sa vyvŕbila banálna, racionálna príčina. Keby tam bol viac rozvinutý nacistický okultizmus, a nie iba v jednej či dvoch častiach, alebo mýtus o tej ježibabe v lesoch, či čo to bolo, tak by som dala plný počet. A hlavne, keby posledné dve časti neboli tak ztrochu muka. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Úmrtí výpravy v pohoří Ural budí pozornost i po 60 letech a stále je to velká záhada. Seriálové zpracování mě hodně lákalo, bohužel Rusové to pojali tím nejnudnějším a nejobyčenějším způsobem, jaký mohl být. Vizuální stránka je docela poutavá a snaží se působit, jako by vznikla v době tragédie, ale to je asi to jediné zajímavé. Herecky seriál bohužel vůbec nefunguje a závěrečné vysvětlení mě prostě neuspokojilo, přestože to je možná to jediné logické. Já bych to pojal více mysteriózně, udělal z toho dvouhodinový film a mohlo to vypadat úplně jinak. Já se nudil a to jakože hodně. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Herca Pjotr Fjodorov, ktorý stvárnil postavu vyšetrovateľa KGB Olega, oslovil agent pre hlavnú rolu. Keď sa dozvedel, že budú viacerí režiséri a ktorí, spoluprácu odmietol. Neskôr zmenil rozhodnutie. (Mikecat)
  • Jurij Judin (Maxim Kostromykin), který ze zdravotních důvodů ze skupiny odešel pět dnů před jejím tragickým koncem, nevěřil, že by smrt jeho přátel byla způsobena přírodními podmínkami, jak tvrdí oficiální vyšetřovací verze. Podle Judina se členové skupiny stali obětí testu nové superničivé zbraně. Nedaleko od místa tragédie se skutečně nacházela vojenská testovací základna. (NoTengo)
  • Na konci epizody hraje píseň „There Are Only A Moment“ od Olega Anofrieva. (Duoscop)

Reklama

Reklama