Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Musím povedať že o tejto udalosti som doteraz nikdy nepočul. Iba vďaka hodnoteniam a komentárom užívateľov Arsenal83 a Trajektt si tento seriál získal moju pozornosť za čo im obom ďakujem. Po prvej epizóde som si o osude expedície a s tým súvisiacimi teóriami prečítal viac a aj vďaka tomu boli pre mňa nasledujúce epizódy omnoho zrozumiteľnejšie. Autorom sa podarilo, ako to spomína Trajektt nadhodiť mysterióznu atmosféru v štýle Aktov X, veľmi dobré sú aj spomienky na druhú svetovú vojnu (najmä zastrelený chlapci ktoré sa nechceli pridať k Hitlerjugend, ak by toto natočil Polanski denne by sa o tom písalo minimálne v jedných novinách, hneď vedľa každodenných článkoch o holokauste, ale natočili to Rusi tak si to vychutnajú iba ľudia kterí netrpia postraumatickými šokmi z éry ČSSR), funguje aj vzťahy medzi postavami v oboch dejových líniach a nemožno nespomenúť aj výbornú kameru. Ruská kinematografia, napriek tomu že mnohých užívateľom sa to nepáči, napreduje míľovými krokmi. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Vynikající (až hollywodsky kvalitní) zpracování jedné z největších záhad moderních dějin. Hudba, scénář, výprava, kamera, herci i režie je na vysoké úrovni. Realita se mísí s fikcí tak naivní, že k jejich rozlišení stačí i povrchní znalosti případu. Nicméně právě velké množství fikce na úkor dokumentární hodnoty vidím osobně jako nedostatek. Byť z čistě diváckého hlediska to není ku škodě (spíš naopak). Co se týče teorie o zániku Djatlovovy výpravy, se kterou se zde pracuje jako s definitivní, tak zde je třeba mít na paměti, že ačkoliv má vysokou míru pravděpodobnosti, tak má i brutální nedostatky. Těžko se připouští tak zásadní míra iracionality u tak velkého množství osob v tak kritické situaci. 🎬 80% ()

Reklama

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Záhada Ďatlovovej expedície ma zaujímala omnoho skôr, než to začalo byť kúl a dovolím si tvrdiť, že to mám slušne naštudované. Voči seriálu som bola preto skeptická, ale je to neskutočná pecka. Rovnomerne pracuje vlastne so všetkými teóriami (vojenská, UFO, snežný muž, domorodci, žiarlivosť, atď), pridali tam ešte aj nacistov. Pobavila úsmevná vsuvka, že mladý Boris Jeľcin sa pokúšal získať miesto na výprave. Najväčšou záhadou aj tak ostáva fakt, že obidve ženy v skupine - Zinaida Kolmogorovová (22) aj Ľudmila Dubininová (20) boli v okamihu smrti panny. Nuž, ZSSR a slušné 50. roky, dnes by to už veru možné nebolo. A pre zaujímavosť: vo filme je zobrazený nemecký hrad Wewelsburg, ktorý bol kultovou centrálou SS a objavil sa napríklad aj v PC adventúre Lost Horizon. ()

slord 

všechny recenze uživatele

Rusi sa pochlapili a natočili veľmi kvalitnú záležitosť. Štýl akým to bolo natočené sa mi páčil (najmä to striedanie liniek medzi detektívnou časťou a samotnou výpravou), herec v hlavnej roli akoby z oka vypadol nejakému detektívovi z noirovky. Má to mrazivú atmosféru, pekné kamerové prechody a celé je to dosť pútavé. Škoda, že ten horor tam nebolo až tak cítiť, ale zato napätie by sa tam dalo krájať. Bavilo ma to dosť (hlavne posledné dve epizódy sú skvelé) a dúfam, že Rusi prídu s ďalšou takouto podobnou chuťovkou. 8/10 ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Více ruské tvorby do našich zeměpisných šířek! Zánik Ďatlovovy výpravy z roku 1959 je mi zcela neznámé téma, v prostoru pohoří Ural dojde ke smrti 9 lidí, je povolán speciální vyšetřovatel, major KGB Oleg. Vyšetřovacích verzí je více (Sorni Nai, UFO, atd.), a jsou postupně představovány. Navíc Olega i další zúčastněné pronásledují vzpomínky na válku. Mrazivá mysteriózní a hororová atmosféra, kdy se fakt bojíte... Perfektní mix žánrů, který přináší působivé vyšetřování i pohled do duše sovětského člověka, pro kterého ještě v některých případech válka neskončila. Mohu jen litovat nedokonalé technické kvality ripu při sledování tohle by si zasloužilo vydání na DVD nebo Blueray a šel bych do toho. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)
  • Nepárne epizódy, ktoré ukazujú vyšetrovanie a sú vo farbe, boli nakrútené na 16 mm film. Párne epizódy sú nakrútené na digitálnu kameru. (_marduk_)
  • Na konci epizody hraje píseň „There Are Only A Moment“ od Olega Anofrieva. (Duoscop)

Reklama

Reklama