Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Garson 

všechny recenze uživatele

Nevěřím na náhody a už vůbec ne na takové kdy je 9 lidí "rozprášeno" v okruhu dvou kilometrů a vyšetřovatelé nad tím tápou jako kdysi nad vraždami Jacka Rozparovače.Nevěřím na náhody zato věřím na znamení a na vnitřní hlas proto jsem také obdivoval vnitřní sílu Jury,tedy desátého člena výpravy který se od ostatních časem odpojil a vrátil se zpátky a také jako jediný přežil.Stalo se to v roce 1959 tedy v době kdy byl komunismus velmi silný v kramflecích a proto bych se vůbec nedivil kdyby si vyšetřovatelé průběh vyšetřování upravili k obrazu svému.Závěr vyšetřování ukázal na lavinu.To jako vážně?Na svahu kde byl náklon jen 16 stupňů?Osobně si myslím,že někdo z těch devíti dobrodruhů způsobil ve stanu paniku která vedla ke zmatku a zkratovitému jednání.Vydat se v mrazivém větru do otevřené krajiny v noci a téměř bez oblečení?Členové výpravy nebyli žádní amatéři a měli mezi sebou i bývalého vojáka co přežil 2.světovou válku takže jejich počínání vyvolalo mnoho otázek proč se vydali tak narychlo na cestu mimo stan když bylo předem jasné,že během několika minut budou vlivem podchlazení rezignovat na život?Rusům se povedlo natočit dokonalou sérii která vás uvrhne do mrazivých dálek po boku herců které jsem nikdy neviděl,ale svou autentičností by mohli z fleku konkurovat hollywoodským hvězdám.Fajnové pokoukáníčko a bez zaváhání dávám 5 hvězd. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Väčšinou neznášam mysteriózne bludy, ktoré ku koncu nedávajú nijaké racionálne vysvetlenie. Ale tu mi to, naopak, chýbalo. Z niečoho, čo by som viac ocenila ako mystérium, sa vyvŕbila banálna, racionálna príčina. Keby tam bol viac rozvinutý nacistický okultizmus, a nie iba v jednej či dvoch častiach, alebo mýtus o tej ježibabe v lesoch, či čo to bolo, tak by som dala plný počet. A hlavne, keby posledné dve časti neboli tak ztrochu muka. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dostali jste mě. Mám o Ďatlovově výpravě nejen vstřebaný kdejaký dokument (překvapivě dobrý je tento český originál) či různě kvalitní filmy, ale i pár knih. Teď jsem zhlédl naprosto skvělý typ hraného dokumentu chytře doplněný detektivkou. Přimíchány ingredience tajemna včetně falešných stop, akce, napětí... Vystylovaný vzhled + zvuk, dobré předvedení traumat a prokletí (válka)... Zkrátka vysoká škola kinematografie. Sympatičtí herci (překvapivě nejvíc mě bavila postava Zolotarjova a Dubininy). Osudovost a propojenost. Karma. Jo. Probrány všechny, i méně příčetné hypotézy, zavrženy a předvedena ta zdaleka nejpravděpodobnější. Nesedí sice ve všem, ale dobré to bylo.  P.S. vůbec mi nepřišla nepatřičná jakási "komsomolská nadšenost" mládeže. V té době a jejich věku skutečně asi byli takto co na srdci, to na jazyku. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Luxusní ruská záležitost a s vysokou pravděpodobností nejpravděpodobnější rekonstrukce toho, co se tenkrát na Hoře mrtvých stalo. Fantastická výprava, filmová kamera, zajímavý scénář, skvělý mix parádní detektivky (liché díly) a skvostné dokumentární rekonstrukce (sudé díly, ty byly lepší). Nádherná žánrová záležitost, která je správně osudová, výborně a sympaticky obsazená a jako celek nezapomenutelná. Liché dily mají sice místy docela pomalé tempo, válečné flashbacky, ač smysluplné, bych klidně vynechal a ačkoliv úplně na plné hodnocení není, v tomto případě rád přilepším, protože tohle byla nádherná filmová jízda. Další důkaz toho, že Rusové skutečně umějí točit skvělé věci. v rámci žánru je to jedna z nejlepších věcí a v roce 2020 taky moc lepších věcí nebylo. Tohle je prostě výborné. 90%. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Mám z toho takové smíšené pocity. Smrt skupiny se popisuje jako záhadná. Mystériem to bylo doslova natřískané. Ale skončilo to tak, jak vlastně nejhůř mohlo a zároveň asi nejvíce logicky. Ale i přesto visí nad tím mnoho otazníků. Ty si divák musí polozit sám, až dojde do konce. Byly zde použity materiály, které si žádají větší vysvětlení. Já nevěřím jen tak jednomu lacinému odbytí. Za smrtí skupiny bude neco víc. V to věřím. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Alexander Sergejevič Kolevatov (Jevgenij Antropov) čte během výpravy přelomový utopický vědeckofantastický román Ivana Antonoviče Jefremova s názvem „Mlhovina v Andromedě“. (peaceman)
  • Herca Pjotr Fjodorov, ktorý stvárnil postavu vyšetrovateľa KGB Olega, oslovil agent pre hlavnú rolu. Keď sa dozvedel, že budú viacerí režiséri a ktorí, spoluprácu odmietol. Neskôr zmenil rozhodnutie. (Mikecat)
  • Jurij Judin (Maxim Kostromykin), který ze zdravotních důvodů ze skupiny odešel pět dnů před jejím tragickým koncem, nevěřil, že by smrt jeho přátel byla způsobena přírodními podmínkami, jak tvrdí oficiální vyšetřovací verze. Podle Judina se členové skupiny stali obětí testu nové superničivé zbraně. Nedaleko od místa tragédie se skutečně nacházela vojenská testovací základna. (NoTengo)

Reklama

Reklama