Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Záhada Ďatlovovej expedície ma zaujímala omnoho skôr, než to začalo byť kúl a dovolím si tvrdiť, že to mám slušne naštudované. Voči seriálu som bola preto skeptická, ale je to neskutočná pecka. Rovnomerne pracuje vlastne so všetkými teóriami (vojenská, UFO, snežný muž, domorodci, žiarlivosť, atď), pridali tam ešte aj nacistov. Pobavila úsmevná vsuvka, že mladý Boris Jeľcin sa pokúšal získať miesto na výprave. Najväčšou záhadou aj tak ostáva fakt, že obidve ženy v skupine - Zinaida Kolmogorovová (22) aj Ľudmila Dubininová (20) boli v okamihu smrti panny. Nuž, ZSSR a slušné 50. roky, dnes by to už veru možné nebolo. A pre zaujímavosť: vo filme je zobrazený nemecký hrad Wewelsburg, ktorý bol kultovou centrálou SS a objavil sa napríklad aj v PC adventúre Lost Horizon. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím rozdělit hodnocení lehce podle toho, jak šly jednotlivé linie. Vyšetřování za mě bylo skvělé, jenom ho táhly dolů někdy až moc zvláštní reminiscence na druhou světovou válku. Pokud jde o linii výpravy, tak zvolit černobílou pro ni byl dobrý nápad. Celkově to pak do sebe tak nějak zapadlo, ale kdybych měl já možnost tvořit tento seriál, asi bych to udělal jinak. ()

Reklama

Karlas 

všechny recenze uživatele

Opravdu napínavá a místy až mysteriózní podívaná podle skutečné události, při které často tuhne krev v žilách. Konec Ďatlovovy výpravy má spoustu hypotéz, jež jsou zde nastíněny jako slepé uličky vyšetřování. Děj se opírá o výstupy posledních bádání a nabízí nám dokonalý seriálový zážitek. Závěr je děsivou realitou s poučením, jak souhra nešťastných náhod a extrémních podmínek dokáže připravit jeden z nejzáhadnějších příběhů 20. století. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dostali jste mě. Mám o Ďatlovově výpravě nejen vstřebaný kdejaký dokument (překvapivě dobrý je tento český originál) či různě kvalitní filmy, ale i pár knih. Teď jsem zhlédl naprosto skvělý typ hraného dokumentu chytře doplněný detektivkou. Přimíchány ingredience tajemna včetně falešných stop, akce, napětí... Vystylovaný vzhled + zvuk, dobré předvedení traumat a prokletí (válka)... Zkrátka vysoká škola kinematografie. Sympatičtí herci (překvapivě nejvíc mě bavila postava Zolotarjova a Dubininy). Osudovost a propojenost. Karma. Jo. Probrány všechny, i méně příčetné hypotézy, zavrženy a předvedena ta zdaleka nejpravděpodobnější. Nesedí sice ve všem, ale dobré to bylo.  P.S. vůbec mi nepřišla nepatřičná jakási "komsomolská nadšenost" mládeže. V té době a jejich věku skutečně asi byli takto co na srdci, to na jazyku. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemám rád propagandistické sovětské válečné filmy a v nich uměle pěstovaný patos Velké vlastenecké války, ještě méně pak trpím nostalgií k 50. létům v Sovětském svazu a zločinům stalinismu, ale tady je tak umně a sofistikovaně postmoderně všechno z toho použito a přeformulováno, dáno do nového kontextu a posunuto o významovou úroveň výše, že jen tiše smekám. Navíc jde o formální skvost - opravdu nádherná kamera, efektní místy až opulentní střihové přechody, krásná hudba, bravurní režie i výprava, opravdu skvěle vymyšlený koncept a mistrovsky napsaný scénář, povedená postprodukce a triky, velmi podařený casting a skvělé herecké výkony...synkretismus vlivů... Originální je i struktura - dvě časové linie - ta černobílá (evokující dobový sovětský film natáčená na 16mm filmovou kameru ve formátu 4:3) sleduje vlastní osud výpravy a ta barevná (natáčená širokoúhle na digital) pak období vyšetřování okolností smrti členů (fiktivním) agentem KGB - do toho se ještě v obou liniích objevují časté flashbacky z druhé světové...plus různá ,,žánrová" extempore... Rusové dorovnali produkci Netflixu, HBO i ostatních světových ,,áčkových" seriálových tvůrců... ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Na konci epizody hraje píseň „There Are Only A Moment“ od Olega Anofrieva. (Duoscop)
  • Jurij Judin (Maxim Kostromykin), který ze zdravotních důvodů ze skupiny odešel pět dnů před jejím tragickým koncem, nevěřil, že by smrt jeho přátel byla způsobena přírodními podmínkami, jak tvrdí oficiální vyšetřovací verze. Podle Judina se členové skupiny stali obětí testu nové superničivé zbraně. Nedaleko od místa tragédie se skutečně nacházela vojenská testovací základna. (NoTengo)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)

Reklama

Reklama