Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

okkac 

všechny recenze uživatele

Rusové se vzmohli a natočili dost působivý seriál o zániku Ďatlovy výpravy, která je stále opředená mnoha tajemstvími. Střídají se epizody s vyšetřujícím agentem KGB po zániku s epizodama, kde výprava jde na expedici. Vyšetřovací epizody jsou širokoúhlé, barevné a režisér nabízí hodně vymazlené kamerové triky. Epizody s výpravou jsou zas natočeny jako staré filmy, černobíle s obrazem 4:3 a retro titulky. Probere se tady každá teorie zániku, od UFO (později racionálně vysvětlené), uprchlé trestance nebo dozorce, které je hodnily, přes Sorni Nai ducha místních Masajů až po sněžnou lavinu. Tvůrci šli nakonec tím nejracionálnějším způsobem. Co tu je trochu navíc je hodně flashbacků z WWII, které mají tošku nastínit motivace 2 postav, ale třeba jsem vůbec nepochopil k čemu byl ten tajemný hrad a nemrtvý nacista v první epizodě. Pak už to vůbec nemělo žádný vliv. Pohrávání si s prstenem štěstí si chtěli tvůrci nastínit další menší nadpřirozeno, ale poslední díl je působivý a emocionálně má dopad. 8/10 ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Více ruské tvorby do našich zeměpisných šířek! Zánik Ďatlovovy výpravy z roku 1959 je mi zcela neznámé téma, v prostoru pohoří Ural dojde ke smrti 9 lidí, je povolán speciální vyšetřovatel, major KGB Oleg. Vyšetřovacích verzí je více (Sorni Nai, UFO, atd.), a jsou postupně představovány. Navíc Olega i další zúčastněné pronásledují vzpomínky na válku. Mrazivá mysteriózní a hororová atmosféra, kdy se fakt bojíte... Perfektní mix žánrů, který přináší působivé vyšetřování i pohled do duše sovětského člověka, pro kterého ještě v některých případech válka neskončila. Mohu jen litovat nedokonalé technické kvality ripu při sledování tohle by si zasloužilo vydání na DVD nebo Blueray a šel bych do toho. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Byl to pro mne docela boj, protože jak ví každý, kdo mě trochu zná, podívat se na seriál který zrovna neběží v televizi je pro mě při mé současné filmové lenosti velmi obtížné bez ohledu na to, jestli se mi to líbí nebo ne. Tentokrát jsem dal pět dílů na první dobrou, ale pak mi trvalo čtyři týdny dokopat se ke zbylým třem, i když jsem byl spokojen. Každopádně k dílu samému. Nejsem žádný stoupenec záhad, nadpřirozena, UFO, všelijakých konspirací a podobných pytlákovin, takže v zásadě racionální pohled na osud Ďatlovovy výpravy mi plně vyhovoval. Tvůrci sice hlavně ze začátku trochu klamou tělem, leč různé odkazy na mystično, UFO a podobně jsou logicky jen falešné stopy a celé to směřuje ke zcela přirozenému vysvětlení. Je to poměrně napínavé a zvláště černobílé části rekonstruující osud výpravy jsou mrazivé, dojemné, dokonce i veselé na správných místech. Poslední epizoda velmi emotivní a když člověk ví, že je všechno počínání marné, je to opravdu smutné. Části s vyšetřováním a válečné flashbacky občas nějakou tu vadu na kráse mají. Např. v roce 1959, dva roky po Sputniku, by agenta KGB těžko překvapila informace o dosahu rakety R-7. Taky jsem nepochopil, proč ten důstojník z ostrahy lágru vlastně před vyšetřovatelem utíkal, když ho chtěl vyslechnout (tam mi rovněž chybělo uzavření linky s uprchlým muklem). Nebo tohle. Hrdina přijde o rodinu při náletu krátce před koncem války. V dubnu 1945 mělo to, co ještě zbylo z Luftwaffe, úplně jiné starosti (a možnosti) než bombardovat ruský týl (či se nahánět s jedním nákladním automobilem ZiL někde na louce). Takových ne moc logických momentů naštěstí není moc, takže nestihnou mnoho pokazit. Atmosféra je jinak skvělá, stále se něco děje aniž by to ztrácelo přehlednost a výprava stojí za to. Kol a kolem bych si něco podobného dal rád v brzké době zase. P. S. Uživatel Thoth povinně zahájí  odvykací kůru. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dostali jste mě. Mám o Ďatlovově výpravě nejen vstřebaný kdejaký dokument (překvapivě dobrý je tento český originál) či různě kvalitní filmy, ale i pár knih. Teď jsem zhlédl naprosto skvělý typ hraného dokumentu chytře doplněný detektivkou. Přimíchány ingredience tajemna včetně falešných stop, akce, napětí... Vystylovaný vzhled + zvuk, dobré předvedení traumat a prokletí (válka)... Zkrátka vysoká škola kinematografie. Sympatičtí herci (překvapivě nejvíc mě bavila postava Zolotarjova a Dubininy). Osudovost a propojenost. Karma. Jo. Probrány všechny, i méně příčetné hypotézy, zavrženy a předvedena ta zdaleka nejpravděpodobnější. Nesedí sice ve všem, ale dobré to bylo.  P.S. vůbec mi nepřišla nepatřičná jakási "komsomolská nadšenost" mládeže. V té době a jejich věku skutečně asi byli takto co na srdci, to na jazyku. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemám rád propagandistické sovětské válečné filmy a v nich uměle pěstovaný patos Velké vlastenecké války, ještě méně pak trpím nostalgií k 50. létům v Sovětském svazu a zločinům stalinismu, ale tady je tak umně a sofistikovaně postmoderně všechno z toho použito a přeformulováno, dáno do nového kontextu a posunuto o významovou úroveň výše, že jen tiše smekám. Navíc jde o formální skvost - opravdu nádherná kamera, efektní místy až opulentní střihové přechody, krásná hudba, bravurní režie i výprava, opravdu skvěle vymyšlený koncept a mistrovsky napsaný scénář, povedená postprodukce a triky, velmi podařený casting a skvělé herecké výkony...synkretismus vlivů... Originální je i struktura - dvě časové linie - ta černobílá (evokující dobový sovětský film natáčená na 16mm filmovou kameru ve formátu 4:3) sleduje vlastní osud výpravy a ta barevná (natáčená širokoúhle na digital) pak období vyšetřování okolností smrti členů (fiktivním) agentem KGB - do toho se ještě v obou liniích objevují časté flashbacky z druhé světové...plus různá ,,žánrová" extempore... Rusové dorovnali produkci Netflixu, HBO i ostatních světových ,,áčkových" seriálových tvůrců... ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Jurij Judin (Maxim Kostromykin), který ze zdravotních důvodů ze skupiny odešel pět dnů před jejím tragickým koncem, nevěřil, že by smrt jeho přátel byla způsobena přírodními podmínkami, jak tvrdí oficiální vyšetřovací verze. Podle Judina se členové skupiny stali obětí testu nové superničivé zbraně. Nedaleko od místa tragédie se skutečně nacházela vojenská testovací základna. (NoTengo)
  • Herca Pjotr Fjodorov, ktorý stvárnil postavu vyšetrovateľa KGB Olega, oslovil agent pre hlavnú rolu. Keď sa dozvedel, že budú viacerí režiséri a ktorí, spoluprácu odmietol. Neskôr zmenil rozhodnutie. (Mikecat)
  • Herečka Marija Lugovaja, ktorá stvárnila súdnu pitevnú lekárku, je vegetariánka, preto ťažko znášala scény v pitevne, kde pre realistickosť mŕtvoly boli pridávané kúsky kuracieho mäsa k modelu mŕtvoly, kde jej prekážala hlavne prítomnosť mäsa a zároveň aj zápach. (Mikecat)

Reklama

Reklama