Reklama

Reklama

VOD (1)

Měla to být jednoduchá mise. Jenže skončila v pekle čínské občanské války... Čína roku 1926 je zemí rozdrobenou na malé celky, trpící pod nadvládou okolních velmocí. Spojené státy americké zde mají několik vojenských jednotek, jejichž úkolem je v případě potřeby zajistit bezpečí americkým občanům. Tento jednoduchý úkol plní také posádka parního dělového člunu San Pablo. Staré zadýchané lodi ovšem nikdo neřekne jinak než Sand Pebbles (Plážový oblázek). Zde nastoupí do služby šikovný mladý strojník Jake Holman (Steve McQueen). Od začátku tu však naráží na menší či větší potíže. O provoz lodi včetně „Jakeova“ motoru se neoficiálně starají čínští civilisté, kterým Američané z pohodlnosti přenechali většinu vlastních povinností. Zapadnout do tohoto kolektivu není pro svérázného individualistu Jakea vůbec jednoduché. A bude to čím dál těžší, neboť Čínou začíná zmítat občanská válka. Na jedné straně všeho schopní komunisté, na druhé příznivci bezohledného nacionalisty Čankajška. Ani jedni si Američany na svém území nepřejí… (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající film, kterému je vlastní napětí, vykreslení atmosféry doby i silné charaktery postav. Steve McQueen podává (jako obvykle) excelentní výkon, je tu jednoznačně kladný hrdina a tudíž i největší sympaťák. Ne každý by asi věřil tomu, že snímek, který se odehrává pouze na lodi, v přístavním městě a klášteře, může být natolik zajímavý...málo platné, je to tak. Jediné, co mě skutečně vadí je, že mi uniklo posledních několik minut, tudíž nevím, jak film skončil. Doufám v brzkou reprízu. ()

senor 

všechny recenze uživatele

Zapomenutíhodný film, snad jen pro fanoušky Steva McQueena, který však ani zde nepřekračuje svůj stín - vypadá cool ale své postavě moc nerozumí. Což ostatně ani není jeho chyba, ale spíše scénáře, potože i další postavy se chovají velmi podivně a na to že má film 3 hodiny žádný z charakterů není pořádně vykreslen. Pěkná kamera. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Komorní depka o několika životních ztroskotancích, kteří na pozadí konce kolonialismu v Číně hledají alespoň kapku životního štěstí. Škoda, že i přes trojhodinovou délku jsou mnohé věci nedovysvětleny a občas se objeví nějaká ta nelogičnost, aby scénárista dostal postavy, tam kam chce. Ovšem pořád jde o poctivý kus filmařiny, který odmítá hrát na efekt, ale staví do popředí postavy. A překvapila mě Marayat Andriane, budoucí spisovatelka pod jménem Emmanuelle Arsan, zde v roli ženy na prodej. Tak tato křehká kráska napsala proslulou Emmanuelle? To bych do ní neřekl. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Strážní loď Sand Pebbles má dvě velká plus, a to především přítomnost charismatického Steve McQueena v hlavní roli, který hraje typického správného chlapa na pravém místě, drsného a spravedlivého, no prostě takového, jaký u diváků dobrodružných filmů spolehlivě boduje, a zároveň situování svého příběhu do filmařsky zatím dostatečně nezmapovaného období 20. let v exotické Číně zmítané občanskou válkou, nacionalistickými vášněmi a zahraniční intervencí. Nepamatuju si na žádný další snímek z tohoto zásadního čínského období. Jinak je to ale film zatížený řadou dobových nedostatků a specielně zbytnělou stopáží, kdy tříhodinové drama hlavního hrdiny bylo možné bez problémů sestříhat o hodinu. K těm mínusům patří přílišná melodramatičnost a některé scénáristické nedodělky, dočkáme se opět vlahých pohledů drsných námořníků ke vztyčené americké vlajce, patetických gest, naprosto nesmyslných vojenských akcí, jako je přepadení nepřátelských dřevěných džunek a hrdinský krvavý boj muže proti muži tam, kde by elementární logika velela uplatnit obrovskou palebnou převahu a rozmetat nepřítele děly na větší vzdálenost. V závěrečné scéně náš hrdina pobíhá s kulometem v ruce na otevřeném prostranství ve stylu tak už mě hergot zastřelte, vždyť stupidněji si už ani počínat nemohu, tam, kde by mu stačilo na svém stanovišti zůstat v úkrytu a zadržovat postup mizerně vycvičených čínských vojáků a zajistit tak útěk svých přátel. Přes uvedené nedostatky ale dramatická linka funguje a film přináší zajímavý a silný příběh nejednoznačných hrdinů v kritické situaci. Celkový dojem: 65 %. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Konečně zas jednou starý film, který mě naprosto strhnul. Perfektní, pomalu plynoucí příběh jedné po zuby ozbrojené americké lodi uprostřed turbulentních časů v Číně 20. let. Je to skvěle zahraný ne příliš slavnými herci - Crenna jako komisní kapitán, Attenborough jako stárnoucí námořník zasažený láskou. Mako, kterého znám ze spousty rolí v béčkách 80-90. let jako mladý nadšený "sluha". A McQueen jako strojník, milující stroje, držící si odstup, odmítající lásku která nemá smysl, jako muž co si nezíská moc přátel. K tomu na režisérské židli Wise, který nikam nespěchá, představuje jednotlivé lidské příběhy a s akcí přijde až ke konci, ale brutální říční boj na barikádách či závěrečné nádvoří stojí za to. Dvě výtky - o situaci v Číně se moc nedovíme, jen že jsou tu různé bojůvky co tu nechtějí cizince. A je to příšerně, ale PŘÍŠERNĚ smutný. Režisér zaháčkuje člověka nějakým zajímavým osudem (přítelství McQueena a Maka, Attenboroughova vyvzdorovaná láska) a pak ho zdrtí tím nejbrutálnějším způsobem... SPOILER a ještě ke všemu hrdina na konci umírá ve zbytečném boji. Nebýt toho, dal bych i 5*, takle 4*, ale i tak válečný film roku 1966. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (18)

  • Ve skutečnosti byla loď San Pablo mnohem menší a méně vyzbrojená, než jak je vyobrazena ve filmu. Skutečná San Pablo měla jediné palubové dělo, pouze dva kulomety Lewis a jednu automatickou pušky značky Browning. Rovněž posádka byla mnohem hůře vybavena co se zbrojního arzenálu týče. (DaViD´82)
  • Studio 20th Century Fox zorganizovalo McQueenovi před slavnostní premiérou propagační kolečko po mnoha oblíbených televizních pořadech. Jednalo se o jeden z prvních velkých filmů, který v tak masivním měřítku využil to co je dnes běžné. (DaViD´82)

Související novinky

Zemřel Richard Attenborough

Zemřel Richard Attenborough

25.08.2014

Devadesátka je požehnaný věk a právě v tolika letech nás opustil významný herec a režisér Richard Attenborough. Rodák z britského hrabství Cambridge se mohl chlubit titulem lord, mnohem víc respektu… (více)

Reklama

Reklama