Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hongkongské obyvatelstvo je terorizováno nebezpečnými gangstery a brutálními triádami. Policejní inspektor Yuen (CHOW YUN-FAT) přísahá, že prohnilé podsvětí vyčistí. Na pomoc mu přichází tajný policista Tony (TONY LEUNG). Oba muži, oddaní stejnému poslání ale každý zvyklý hrát jinak, spojí své síly, aby se pokusili vyhrát boj proti nenáviděnému nepříteli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (422)

Cival 

všechny recenze uživatele

Může být akční film ještě lepší než Hard-boiled? Jen těžko! John Woo totiž servíruje divákům jednu vizuální bombu za druhou a sílu neztrácí ani po půlhodinovém ničení nemocnice. Podmanivá nekompromisnost, do mrtě vytěžené možnosti krvavého baletu a pouze malinký červíček pochybností, že Killer ještě zvládl přidat emoce. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Perfekcionistický, všetky ostatné akčné filmy zatieňujúci biják. To snád ani nie je možné, aby tak dlhý a strielačkami nacpaný film nepôsobil preplácane a kŕčovito, a po čase nenudil. A on pôsobí úplne naopak. Posledná polhodina je dôkazom toho, že John Woo nie je z tejto planéty. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jestli v The Killer opulentní akční scény pouze rámovaly emotivní příběh o lásce a mužském přátelství, v Hard Boiled je tomu obráceně a přátelský vztah mezi policistou Tequillou a gangsterem, ze kterého se vyklube tajný policista Tony, je jen jednou ze součástí monumentálního filmu, ve kterém je před kamerou zastřeleno na tři sta lidí a jedna obrovská akční scéna je překonána druhou, a ta třetí. Film začíná přestřelkou v restauraci (během níž jsme svého času s kamarády napočítali 33 mrtvých) a vrcholí (po řadě dalších akčních sekvencí) čtyřicetiminutovým finále v nemocnici, během něhož umírají policisté, gangsteři, lékaři i pacienti (přežijí beze zbytku jenom batolata, i když jen o vlásek). Choreografie akčních scén je vystavěná jako balet, zpomalovaná, zrychlovaná a zastavovaná... Kompozice mizanscény přitom nikdy nevytváří prostorové mezery, a tak nemáme problém se v prostorách orientovat. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Přes dvě hodiny trvající megalomansky pojatá střílečka, do které se Johnovi Woo nepodařilo dostat emoce ani silné postavy, kterým by se dala věřit jejich motivace. Propracovanější "undercover cop" než Alan byl i Max Payne. Asi jsem po skvělé a dobře mířené kulce do hlavy čekal od Hard Boiled příliš. A nejspíš na tom má podíl i podání paní Novy. Místopřísežně však prohlašuji, že si Johna Woo i nadále velice vážím a řadím ho mezi své oblíbené režiséry; a stejně tak i nadále trvám na tom, že tak jako Humphrey Bogart dokázal vytvořit z kabátu se zvednutým límcem a klobouku s širokou krempou kult, nikdo nedokáže co do charizmatu překonat Chow Yuna s párátkem;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Co Hard Boiled ztrácí na komplexnosti příběhu a spletitosti vztahů mezi postavami (kvůli obojímu si pusťte raději Killera), dohání mistrovskou instrumentací akčních scén. Hlavními nástroji při hraní zdejších skladeb pro větší orchestry jsou rychlopalné zbraně, brokovnice a pěsti (málokdo dokázal kombinovat akční gangsterku s filmem o bojovém umění s nenuceností Johna Woo). Tempo je bezchybně vybalancované díky střídání pomalejších scén s hitchcockovsky budovaným napětím (náznaky, výměny pohledů, blížící se nebezpečí) a divoké akce s vlastními vývojovými vzorci (nejpřímočařejší je akce finální, připomínající videohru), rytmizované zpomalenými záběry, detaily tváří, občasným humorem nebo „uměleckými“ zastaveními v podobě stříkanců rudé krve na bílém pozadí jako od Argenta (než protagonistu zasáhne sprška krve, prostě se musí obalit v mouce). Aby hráči nepřestali být cool a nevypadli z rytmu, o to zde běží v prvé řadě. Všechny druhy logiky jsou nekompromisně podřízeny akční stylizaci. Sóla zpravidla obstarává Chow Yun-Fat s párátkem v puse a minimálně jednou zbraní v ruce. Hard Boiled je nicméně v melodramatické tradici heroic bloodshet (resp. Melvillových gangsterek, resp. westernů) duetový film o heterosexuálním chlapském přátelství založeném na respektu a cti. Ženy jsou zde pouze od toho, aby s vyděšeným výrazem poslouchali poezii krve a pohybu, kterou muži recitují. Sice při ní zemře pár stovek lidí, ale svou rytmickou vyvážeností bez jediného falešného tónu dokáže taky povznést. 90% Zajímavé komentáře: Amarcord_1, Divočák, Fr, arkie ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4,5miliónovTržby USA $-Tržby Celosvetovo $1,900,000Zbesilá akčná prestrelka, ťažiaca hlavne na svojom vizuálnom efekte, nuž to je John Woo a jeho predajný trademark. Sympatický policajt v podaní Chow Yun-Fata nás prevedie smršťou akou akčným film asi nezažil, toľko prestrelených tiel sa len tak nevidí, John Woo sa v tom musí vyžívať, časom to neutíchajúce zabíjanie už môže pôsobiť fádne ale pre špičkovú prácu technikov počnúc od výbuchov končiac efektnými spomaľovačkami je stále na čo pozerať. "Film je prehnaný vo svojom prevedení ako sa len dá ale dá sa stráviť a vychutnať!" /85%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

WoW! V tomto snímků opravdu létá vzduchem všechno co má zbraň a rychlost s jakou se pálí kulky z pistolí převyšuje kadenci Rambova kulometu minimálně 3krát. John Woo si tímto snímkem u mě získal svůj status ultra akčního maniaka a společně s jeho Face off jde o jedny z nejlepších akčních filmů co jsem kdy viděl. Příběh, je jednoduchý a dovoluje režisérovy rozehrát opravdu akční peklo. Balet s pistolemi a oheň v očích hrdinů. Hlavní hrdina v poddání Yun- Fat Chowa je policajt jakého by žádný zloděj nechtěl potkat a jeho praktiky jsou opravdu razantní. Chiu Wai je zase na druhou stranu trochu větší chladnokrevňák a mam ho o něco raději. Efekty , střih a kamera to jsou nejsilnější zbraně z arzenálu akčního mága Johna Woo. Trochu mě jen mrzelo, že k lehké absurditě dopomohli nekonečně zásobníky munice v pistolích snad všech policistů i padouchů. Beru, že po sobě někdo vystřelí o 3-5 kulek víc než je možné, ale že jich bude tak o 100 víc to už fakt ne. Yun Fat snad neměnil v celém filmu zásobník, ale s radostí mu to tentokrát prominu. Konečně jsem se tak dočkal pravého krvavého baletu, na který jsem čekal skrze všechny Lepší/Horší zítřky... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Pro mě ne tak dokonalé jako Lepší zítřek,ale v žánru akčního filmu naprostá špička. Škoda, že Woo nemá prostor a šanci natočit podobné filmy ve své hollywoodské kariéře. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bouchaná tequila, párátka, mimino v náručí, stovky zničených kachliček a tisíce vystřílených nábojů. Do nejmenšího detailu perfektní práce jak Johna Woo, tak Fata i všech ostatních zůčastněných. Co za ódu na akci tady Woo předvádí je neuvěřitelné nejen v jeho kinematografii. Obvzláště bratru hodinové finále v nemocnici je nenapodobitelná podívaná. Pokud jste zvyklí na politicky korektní americkou produkci, tak vás asi překvapí masové střílení civilistů či brutální akce, která je přeplněna typickými vizuálními gryfy Johna Woo. U jeho snímků často bývá akční složka pouze záštitou pro drama dvou můžů a zde tomu není jinak, byť přeci jen tady je trošku tento motiv zatlačen do pozadí. Dokonce i scény s dětmi, které by jinde byly prvoplánově laciné jsou zvládnuty na jedničku. Celý film se obejde bez humorné složky, s čestnou výjimkou dvou "jakžtakž" hlášek v samotném závěru. Jediný zápor na této filmové nábojnici je na můj vkus až příůiš rušící hudba. Jeden z vrcholů "pistolkového Hong Kongu". ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohle je teda nářez!!!!!!!! Přestřelky jsou naprosto vynikající a už chápu proč s vyslovením jména John Woo všechny akční magory přepadne posvátná úcta. Tohle se totiž opravdu jen tak nevidí hrdinové si to s bouchačkami dávají tak nehorázně že klerikové z Equilibria jsou proti nim hadr. Chow Yun-Fat s brokovnicí je fakt cool a když se stará o to mimino... Takhle nějak by měl vypadat Punisher, holt každej den neni posvícení. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Likviduje-li hrdina dvě a více postav (nejčastěji tři), zaměřuje se kamera na hrdinu a způsob, jakým je popraví. Naopak, je-li souboj 1 versus 1, sleduje zpomalovačka padoucha, jeho propadnutí sklem, kontakt s nějakým předmětem apod. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nóóóó, tak Hard Boiled je jiný kafe než Kulka v hlavě. Choreografie a režie akčních scén na úrovni, Chow-Yun Fat s párátkem v hubě hodně cool a dočkáte se i krvavých detailů... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

bohužel. možná v roce 1992, ale dnes na mne tyto filmy působí nějak staře. každopádně CHOW YUN FAT předvádí, že s jednou zbraní je superman a se dvěma bůh. JOHN WOO je právem nazýván králem akce, protože vše co se akčně ,,tváří" akční je (popravy,střih,kamera). i když prvních 30 minut na mě působilo celkem nudně. (když byl klid zbraní). hodnotit třeba herecké výkony je nesmysl. jde o honkongský akční film !!! spousta ohně, krve a prázdných nábojnic. prostě jedna strana to šije do všech ze druhý strany a všichni pokud možno efektně padají k zemi. akce to je pořádná, ale já raději skálu nebo tváří v tvář. budliky, budliky!!!!! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vidět film ve vzniku svého narození, tak jdu s hodnocením určitě výše. Dnes film však už toho příliš nenabídne, konkurence je opravdu silná! Po příběhové stránce nic moc, alespoň slušná porce akce, která je velmi brutální, přehledná a velmi inovativní v 90 letech. Dnes pouze 75%. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Hard Boiled je delší než Killer a přitom ještě větší procento snímku zabírají přestřelky. Tolik střílení a výbuchů neuvidíte ani v naprosté většině válečných filmů. Na jednu stranu je to dobře, neboť dialogy o přátelství Killera posouvaly někam k nechtěné parodii. Na druhou stranu to dobře není, neb, jak se říká, dobrého pomálu. Aby se nezajedlo. To se mi bohužel stalo se zdejšími střílečkami. +++++ Střílení pojímá Woo po svém, nestřídmě, naše přísloví vyzývající k jezení do polosyta nepochybně nikdy neslyšel: výstřelů tisíce, mrtvých nejspíše stovky, zničeného nábytku, zdiva, aut, dalších dopravních prostředků, oken, elektrického vedení, oblečení, elektroniky, zbraní či dopravní infrastruktury za milióny. Vybuchují věci, jež normálně nevybuchují, měkké se stává neprůstřelným, masivní nevydrží pád drobných záporáčků a zbraně v sobě mají maličké továrny na náboje. Woo s malířskou vizí si vymýšlí důvody pro natažení svých pláten na lidi určené k zastřelení, lidi, na něž hodlá malovat červenou - krví. Overaly mohou být bílé, nemocníční uniformy jsou bílé a někdo by mohl i do mouky spadnout. +++++ Padouši se zastřelí ne jednou či dvakrát, ale pětkrát, desetkrát. Každá kulka provrtávající jejich těla s nimi škubne nebo je odhodí do dáli. Nejde o krvavý balet, jak se tu s oblibou tvrdí, ale v lepším případě gymnastiku, v horším epilepsii. Nikoliv umění, ale sport, případně nemoc - obsesi. Zdálo se mi, že čím je prostředí otevřenější, tím více střihu Woo užívá. Při "dobývání" chodby si dovolí nečekaně dlouhý záběr, při velkolepé přestřelce v přístavu nikoliv. Není tu střih s rámováním závojem, který se snaží zakrýt, že v otevřeném prostředí by protagonisté neměli žádnou šanci? Že hlavní hrdina je neskutečně na ráně? +++++ Já na tyhle za vlasy přitažené prvky nejsem, okupují-li filmového času tak moc jako v Hard Boiled - ať si je v tom záměru sebevíc. Ano, i mně se řada scén líbila, nájezd (motorky + auta) na přístavní skladiště, "jezdící" prst v knihovně, melancholické mezičasy (jachetní přístav, rybaření...) i část toho všeho střílení. Těžko ale snášet zbytekt: absurdního záporáka (posedlý penězi, pak zabíjením, pak vyhazováním všeho do luftu - proč?), v knihovně připravené zbraně (proč si je zabijáci nenosí sami? Kvůli banální symbolice se Shakespearem?), potřeba vnést do děje děti (i ty jsou projevem Wooovy nestřídmosti - nestačí mu obyčejní nevinní a bezbranní, musí mít maximálně nevinné a bezbranné)... Hard boiled se dopouští hříchu obžerství a není důvod mu za to tleskat. Silné **. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Chow Yun-Fat má po jednej akčnej scény spotené pazuchy. Budete mať aj vy. Ťažká frajerina. Dávam 80%. Inak tieto hongkonské akčniaky nemusím. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je hodne velkej masakr. Woo opet dokazuje, ze co se tyce akcnich filmu je jeden z nejlepsich. I kdyz scenar neni kdovijak promakanej ani originalni, v tomhle pripade to vubec nevadi. Hlavni hrdina Tequila (vyborne zahranej Chow-Yun Fatem) je sice nejvetsi drsnak na kteryho nikdo nema, ale neni nezranitelnej coz je jedine dobre. Vsichni herci hrajou velice slusne (na akcni film) a krome Fatovo "partaka" stoji jeste za zminku "hlavni poskok hlavniho zaporaka", kterej je taky spravne drsnej a pro Fata slusnej protivnik. Taky me potesila mini rolicka samotneho rezisera. Co se tyce prestrelek, tak i presto, ze tu jsou cca 3/4 filmu nepusobi vubec nucene, jsou prehledny a hlavne to neni jen bezduchy strileni. Skutecne to je jak tanec - delaj salta, litaj vzduchem, skacou, vsechno okolo vybuchuje, miliardy vystrilenejch naboju a desitky mrtvol z cehoz polovina jsou jen nevinny lidi co se proste pripletly. Navic je to vsechno hezky krvavy. Tohle v americkym filmu neuvidite. A co se tyce zaverecneho asi 45 minut dlouheho niceni nemocnice, to je jednim slovem dokonale. Ale i pres vsechny klady stale povazuji za nejlepsi film Johna Woo Kulku v hlave. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Chvilku mi trvalo než jsem si zvyknul na zběsilé akční peklo, které Woo servíruje, ale pak už jsem byl zcela pohlcen. Závěrečná řež je to největší inferno, jaké snad lze kde vidět! ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Po přečtení několika zdejších komentářů jsem si k projekci nejprve obstaral kbelík a dvě ruličky toaleťáku, to kdybych se z toho náhodou posral... a po úvodních deseti minutách jsem vynesl hned tři plný kýble! Teda, tohle byl totální hukot, kam se na to hrabe Matrixova čistka tichomořského ostrova. John Woo je definitivně šílenec. Chow Yun-Fat je boží, ať už se jako tarzan spouští ze stropu loděnice, proměňuje nepřátelské motorkáře v Ghost Ridery, fackuje se, ochraňuje novorozeně nebo prostě jen posílá náboje ze svých bezedných zásobníků vstříc protivníkům. A že jich je fakt požehnaně. Pokud netrpíte chronickou mnohoprstostí jako poručík Kuře, na prstech obou rukou mrtvé nespočítáte. Bodycount je stoprocentně trojciferné číslo a začíná minimálně číslovkou 2. Velmi zajímavý je i scénář, stejně jako hudba, Tony Leung, jednooký killer nebo Yun-Fatovo handrkování se s policejním šéfem. Vše vrcholí kulervoucím dostaveníčkem v útrobách nemocnice a naprosto omračující brutální sekvencí bez jediného střihu, kdy oba hrdinové kosí všechno živé, co se jen v záběru pohne. Když poté borci vkročí do výtahu a zavřou se za nimi dveře, máte pocit, že jste viděli nejlepší střeleckou scénu, co kdy byla natočena bez jediného prostřižení. Jenže dveře výtahu se po chvíli otvírají v jiném patře a jatka pokračují... Dvěma slovy: Naprosto neskutečné! ()

Související novinky

John Woo remakuje svůj nejslavnější film

John Woo remakuje svůj nejslavnější film

05.05.2022

Čínský filmař John Woo známý pro své kultovní snímky jako Hard Boiled, Tváří v tvář či Killer se po letech konečně dostane k režii remaku svého dost možná nejzásadnějšího filmu. Je jím právě poslední… (více)

Chow Yun-Fat – filosof nebo zabiják?

Chow Yun-Fat – filosof nebo zabiják?

12.03.2009

Filosof určitě. Podle magazínu Production Weekly začne v Pekingu už koncem března natáčet historický epos Confucius, ve kterém si zahraje slavného filosofa a státníka ze 6. až 5. století před Kristem… (více)

Reklama

Reklama