Reklama

Reklama

Epizody(10)

Prequel k seriálu Yellowstone sleduje rodinu Duttonových, která se vydává na zrádnou cestu přes Velké pláně, aby unikla chudobě a našla štěstí v Montaně. (SkyShowtime)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (202)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Seriál Yellowstone mám hodně rád a i když přibývající série nepřináší mnoho nového a trochu se točí v kruhu, pořád mě rodina drsných rančerů bavila. Byl jsem proto hodně zvědav, jak dojde k propojení se seriálem, který se odehrává o více než 100 let dříve. Co se týká propojení, tak je minimální, což je první varování. Pokud se na seriál chcete podívat jen kvůli vyplnění Yellowstone, tak Vám seriál nic nepřinese. 1883 se snaží být velkolepým americkým westernem s partou drsňáků, kteří vedou karavanu cizinců do jejich ráje. Dle místních hodnocení jsem čekal ultimátní a jedinečný zážitek, ale bohužel jsem ho nedostal. Seriál dokáže příznivce westernů, nebo velkolepých filmů, které vznikaly před 50-60 lety okamžitě zaujmout a vtáhnout. Vše vypadá dobově a velkolepě. Všichni jsou (jak je u Sheridana známo) drsňáci, kteří nejdříve střílí a poté řeší a většina jejich činů, nemá dlouhodobé následky (což už mi zde docela vadilo) a vedou se zde zádumčivé dialogy o smyslu života, bytí a vůbec. Bohužel jsem si někde po prvních 3-4 dílech uvědomil, že nic jiného mi seriál nepřinese a bude opakovat to, co se již stalo a přesně to se vyplnilo. To, že budu sledovat 10 hodin putování z místa A do B, by mi nevadilo, ale že budu sledovat to samé pořad dokola a postavy se prakticky nikam neposunou, to už mi vadilo a dostalo mě to do stavu, že mi bylo úplně jedno, zda se někam dostanou a jestli ten a tahle přežijí, či nikoliv. A to je obrovská chyba, která mi celý zážitek zkazila a je pro mě dost zarážející, že to tolik diváků považuje za masterpiece v rámci westernu i sérií obecně. Řemeslně se rozhodně jedná o dílo, které je po všech stránkách funkční a dobře se na něj kouká, ale kdyby to někdo vměstnal do dvouhodinného velkofilmu, v tu chvíli bych se na to díval úplně jinak a možná by to i pro mě mohl být masterpiece. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je to jako sledovat jednu z nejznámějších videoher posledních let - Red Dead Redemption 2, na druhý pohled je to však ještě víc... Seriál o krutosti i kráse života samého, nekompromisní, neúprosný... Audiovizuální mistrovské dílo, u které mě malinko hladily proti srsti jen některé proslovy hlavní postavy a občasný důraz na sentiment. Ovšem vzhledem k tomu, že 1883 je vyprávěn optikou mladé, naivní, ale setsakramentsky odvážné dívky, tak to vlastně sedí. V seriálu kontrastuje právě ta nevinnost, cit a krása s brutalitou lidí i přírody samé. Vždy když seriál dává, tak také bere. Je však ryze lidský, a proto přináší nefalšovaný a cenný emocionální zážítek... Važmě si našich životů a obdivujme ty, kteří neměli takové štěstí, aby mohli číst tyto (jakékoli) řádky... 9/10 ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

,,Sloboda. Sloboda je o akceptovaní následkov. O ich prijatí. O tom, že sa do nich zabalíte ako do deky..."  Môže v dnešnej povrchnej dobe niekto napísať tak vyzreté myšlienky? A ešte k tomu pre western? Yellowstone je skvelý, ale tento hlboko precítený kúsok ma odrovnal tak, ako na seriálovom poli už dlho nič. Strastiplná, namáhavá cesta, akú si my dnes už ani nevieme predstaviť, naprieč divokými americkými prériami za lepším životom, počas ktorej na skupinku novousadlíkov číhajú tie najrôznejšie nebezpečenstvá od prebrodenia riek a uhryznutia hadom až po vražedné strety s Indiánmi či banditmi. Aj keď Yellowstone oplýva mnohorozmernými, vnútorne komplikovanými postavami (Beth, Jamie), často ma iritovali ich bezcharakterné, temné črty. V 1883 na sarkazmus a manierizmus nie je čas, pretože v pazúroch divej prírody postavy myslia iba na prežitie. A divák priam fyzicky cíti ich bolesť a drží im palce. Drsný tón seriálu je zároveň zjemnený nevinnou dievčenskou optikou a krásou, čo mi osobne sadlo viac a dodáva mu to úžasné kontrasty. Scenár plný obohacujúcich myšlienok sa zaryje pod kožu, vizuálne scenérie pohladia zrak a hudba Briana Tylera je pastvou pre dušu. Sheridan je skrátka nenapodobiteľný.  A vďakabohu, že aspoň on tak intenzívne v každom počine otvára indiánsku problematiku. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Sheridan vlastně dokázal nevídané, dokázal ve mě probudit zájem o žánr, který nejenže byl poslední dekády víceméně mrtvý, ale mě osobně zároveň nezajímal vlastně nikdy a i ty nejopěvovanější westerny mě až na velmi ojedinělé výjimky vždy nechávaly chladným. 1883 je skvělý origin pro Yellowstone. Kdo dosud nechápal, proč je Costnerův John Dutton tak zatvrzelý v tom udržet si Yellowstone za každou cenu, i když z čistě praktickýho hlediska to jemu ani jeho rodině neprospívá vůbec v ničem, po shlédnutí 1883 by možná pochopit mohl. 1923 určitě nevynechám. 85%. ()

Topco 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tá epickosť v dialógoch! Krásna skúsenosť. Toľko („ušpinených“ a zároveň poetických) životných právd na malom priestore nájdete už len u Bergmana. Kašlite na škatuľku „western“ a nenechajte sa oklamať akčnosťou traileru. Žáner tu reprezentujú len kostýmy, rekvizity, kulisy, lokácie. Je to o príbehu (osídľovanie Ameriky je tiež len rámec), postavách a ich dialógoch! Tých dialógoch! Dole klobúk, Taylor Sheridan, je to balada. (A že tu je vývoj prakticky len jednej postavy, je znak majstrovského scenára) ()

Galerie (308)

Zajímavosti (6)

  • Dívku, které se udělá zle z vody a je označována jako „slovanský emigrant“, hraje Amber Blaze Lemmond, která je české národnosti. Na anglickou radu ohledně pití vody odpoví zřetelně česky: „Nerozumím.“ (fabecc1222)
  • V seriáli sa spomína bar White Elephant (Biely slon), ktorý existuje dodnes. (belinko)
  • Shea Brennan (Sam Elliott) hovorí imigrantom, že sú blázni, pretože majú vo vlaku voly a nie kone. Pravdou je, že väčšina priekopníkov používala na ťahanie svojich vozov skôr voly ako kone, na rozdiel od zobrazenia vo väčšine westernov. Voly sú pomalšie, ale vhodnejšie na takúto cestu, pretože sú silnejšie, dokážu vydržať pod nátlakom, dokážu lepšie ťahať plne naložené vozy do hôr, menej sa vystrašia a po príchode by sa lepšie hodili na život na farme a zakladanie stád dobytka. (belinko)

Související novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

07.02.2023

Seriálové bomby začínají padat už v únoru. Právě jsme se totiž dozvěděli, že jeden z nejsledovanějších a nejúspěšnějších seriálů současnosti – drsné drama Yellowstone od Taylora Sheridana (Sicario,… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama