Reklama

Reklama

Epizody(10)

Prequel k seriálu Yellowstone sleduje rodinu Duttonových, která se vydává na zrádnou cestu přes Velké pláně, aby unikla chudobě a našla štěstí v Montaně. (SkyShowtime)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (202)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V prvom rade sa chcem poďakovať zakomplexovanému chudáčikovi, ktorý pravidelne maže moje komenty tu na ČSFD. Mám pre teba dobrú správu: všetko mám archivované, takže tu to máš ešte raz, môžeš veselo mazať ďalej (a vy ostatní sa "tešte", kedykoľvek môže v pohode vymazať aj nejaký váš komentár). „Smrť nemá tesáky. Je nádherná.“ Toto je proste Taylor Sheridan. Netreba to vysvetľovať žiadnemu fanúšikovi Yellowstoneu, ani tým, ktorým sa páčili jeho filmy (Wind River) a to dokonca aj slabšie (Kto mi ide po krku s Angelinou Jolie). Taylor má rád svoje postavy. Zbožňuje ich, trávi s nimi veľa času, piple sa s nimi, necháva ich dýchať a snívať a ak zomrú, o to tvrdší dopad to na diváka má. A ony zomrú. Nie všetky. Jasné, že nie. Ale určite platí, že v jeho svetoch si nemôže byť istý prežitím nikto. Ani hlavný hrdina. Na to, aby ste si užili 1883, nemusíte poznať Yellowstone. Ostatne, odohráva sa cca 135 rokov pred ním. 1883 je zvláštny. Skoro žiadnej časti som nedal 4*, ale ako celku ich dám, keďže i nudnejšie momenty majú na finále zásadný dopad. Sheridanovo osídľovanie Ameriky je kruté, poetické, hnusné, aj lyrické. Azda aj to mnohým bude prekážať. V jednej scéne je to plné tornád, zlodejov koní, amputácií končatín, skalpovaní, znásilnení, jedovatých štrkáčov a Indiánov a hneď v druhej sa na scéne objaví roztomilý kovboj-panic, romantické prvé milovanie a gýčový východ slnka. Ale ono sa mi ten zvláštny rozkol nakoniec vlastne páčil. Vrcholom je zrejme megapatetický rozprávač(ka) v podobe hrdinovej dospievajúcej dcéry. Môžeme namietať, že je to sladké, patetické, naivné. Ale sedí to k jej veku. Čo mi vadilo? Občasné zneužívanie náhody (prezlečenie sa z indiánskeho oblečenia v najnevhodnejší okamih), chaotické drobnosti (nikto česť výnimkám nevie po anglicky, ale keď treba, tak zrazu vie) a nejasný počet členov kolóny (v jednej epizóde som si vravel, aké je čudné, že tam nemajú malé deti a tak keď o pár minút zaznela informácia, že komunita číta viac ako dve desiatky detí, skoro som spadol z gauča). Palec dole dávam tiež za nie nedostatočnú rozlúčku s niektorými postavami. Hlavne, že predtým nie je problém stratiť desiatky minút drahocenného času s nič neriešiacim dialógom. Viem, asi si odporujem: vyčítam 1883 (ako aj Yellowstoneu), že občas nudí dialógmi a rozvláčnymi vzťahmi a hneď v druhej vete ho za to chválim. Taký je skrátka náš Taylor Sheridan. Dve slávne cameá pobavili, ale sklamalo ma, že BBT nebol súčasťou výpravy. To by bol iný masaker. „Obdivujem jej odvahu.“ –„To nebola odvaha.“ – „Ale áno. Bola.“ ()

janesX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, ktorý sa zdanlivo pomalšie rozbieha a trochu trvá, kým tie postavy pochopíte, no počas putovania sa vám ich osudy poriadne vryjú pod kožu. Vrcholom série pre mňa je deviaty diel, no ešte lepšie bolo dopozerať to a uvedomovať si túto sériu ako celok. Napriek mojej miernej skepse, ktorá trvala asi po tretiu epizódu musím ale uznať, že v kontexte boli všetky diely dôležité a aj keď sa niektoré zdali slabšie (čo nepochybne aj boli), tiež ma po dopozeraní už napadlo kašlať na matematiku a zvýšiť hodnotenie na maximum. Tento seriál skrátka zanechal obrovitánsky DOJEM! ()

Reklama

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

NEJLEPŠÍ SERIÁL VŠECH DOB? Výprava, hudba, scénář a herecké výkony neskutečné. Životní role Sama Elliotta v podání kapitána Shei, ta nezničená a nádherná a zároveň drsná a nelítosná příroda Ameriky, prostě nádhera. Tento seriál by měl každý vidět, ať už máte tuto dobu rádi nebo ne. Něco tak velkolepého zase delší dobu neuvidíme. Samozřejmě se najde spousta chybiček, kdy se v pár momentech může polemizovat, zda by to v té době opravdu tak bylo (mám na mysli některé scény s původními obyvateli), ale to už nechám na historicích a rejpalech na ČSFD. Zároveň si myslím, že měl daleko větší prostor dostat Tom Hanks ve 2. epizodě a i Billy Bob Thornton mohl být více "využit" pro dobro seriálu. Ale i přes to jsem si tento skvost užil a jednoznačně ho doporučuji všem. 10/10. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

z Yellowstone sem doposud viděl pouze první epizodu a jeho prequel mě slušně namotivoval tenhle restík napravit.Osobně westerny úplně nevyhledávám,ale čas od času se objeví něco co mě donutí to přehodnotit a 1883 je přesně ten případ.Vedle Mayor of Kingstown je 1883 další Sheridan ve vrcholné formě a i když je tempo v určitých pasážích/celých epizodách až moc pomalé,bohatě to dokáže vynahradit v momentě jiném a nikdy bych neřekl,že putování několika lidí z bodu A do bodu B může mít takovou místy až magickou přitažlivost.Herecky je 1883 naprosto přesné a trojice Sam Elliot,Tim McGraw a Faith Hill jsou naprosto fantastičtí.Snad jen ta Elsa jakožto hlavní hrdinka a vypravěčka je chvílemi lehce na pěst a její zamilovávání se do každého chlapa co potká mi přišlo v daných momentech zbytečné.Nakonec ale i to dalo smysl a pomohlo to emotivnímu finále...90% ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Z Yellowstone jsem byl absolutně nadšen, ten seriál mě dostal a myslel jsem si, že nic lepšího neuvidím a pak přišel tento skvost. Naprostá dokonalost v každém ohledu. Drsný a nelítostný pohled na osídlení Ameriky. Psal jsem to již několikrát ale Taylor Sheridan je bůh, jen mi posledním dílem vyrval srdce z těla :( ()

Galerie (308)

Zajímavosti (6)

  • V seriáli sa spomína bar White Elephant (Biely slon), ktorý existuje dodnes. (belinko)
  • Dívku, které se udělá zle z vody a je označována jako „slovanský emigrant“, hraje Amber Blaze Lemmond, která je české národnosti. Na anglickou radu ohledně pití vody odpoví zřetelně česky: „Nerozumím.“ (fabecc1222)

Související novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

07.02.2023

Seriálové bomby začínají padat už v únoru. Právě jsme se totiž dozvěděli, že jeden z nejsledovanějších a nejúspěšnějších seriálů současnosti – drsné drama Yellowstone od Taylora Sheridana (Sicario,… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama