Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ředitelka zdravotnické školy v Teplicích zakáže muslimské studentce nosit šátek během vyučování. Zatímco pedagogický sbor souhlasí s ředitelkou, část studentů točí video na podporu spolužačky. Na čí stranu se postaví školský ombudsman Aleš Pelán (L. Vaculík)? (Česká televize)

Recenze (82)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

To mě mohlo napadnout, že nejhůře hodnocený díl bude taky ten nejlepší a nejzajímavější. Moc mi nedochází, jak by se dalo toto téma udělat o moc lépe a blíže tomu, co by se dělo (či se dělo) v realitě, a co vlastně místním odpadníkům vadí. Jestli to, že v díle byly přítomny i osoby mající názor pro podporu oné dívky, nebo jim vadil fakt, že to pro ty, kteří se stavěli proti ní, nevyznívá úplně příznivě. A oni to poznali. Společenský přesah tohohle dílu je značný, celý problém je komplexní a těžko se na něj dívat jen z jednoho úhlu pohledu, a to se povedlo ztvárnit výborně. A navíc má zde konečně smysl i osobní život hlavního protagonisty, což byla věc v minulých dílech poměrně značně obtěžující. ()

topi80 odpad!

všechny recenze uživatele

Hidžáb, když si to řekneme zjednodušeně, má dva zdánlivě protichůdné významy. Zaprvé je nástrojem zotročení žen v muslimské komunitě. Žena se tím zbavuje osobnosti, své vůle, stává se nástrojem v rukou mužských členů své rodiny (ať už máme na mysli původní rodinu v čele s otcem a bratry či rodinu novou se svým vykutáleným manželem). A zadruhé je symbolem, který svou viditelností na veřejnosti  vydává vzkaz muslimů ostatním. Toto teritorium začíná být naše, máte se na co těšit. Jakékoli dílo, které se tyto nechutnosti, které hidžáb symbolizuje, snaží bagatelizovat, se ocitá na samém dně. Fluše do tváře všem ženám z muslimských rodin, které se snaží z postavení, které jim tato nenávistná ideologie přisuzuje, vymanit. Je flusnutím do tváře všem ženám, které usilují o svou svobodu. Kopat do obětí nejodpornější ideologie, kterou kdy lidstvo stvořilo (ano, muslimky jsou hned prvními a nejsmutnějšími oběťmi islámu) je výrazem neskutečné zbabělosti, přizdisráčství a ukazuje na to, že tvůrci tohoto seriálu se nacházejí na naprostém morálním dně společnosti. ()

Reklama

RedRose

všechny recenze uživatele

Náboženství, to napáchalo historicky víc škod, než světové války! Je 21. století a značná část planety stále věří na pohádky... Tady je to zpracované tak nějak po česku, ani dobře, ani zle. Nejzajímavější mi přišel rozhovor otce s dcerou, který mnohé ukázal. Jednak by si dcera v muslimské rodině nikdy nedovolila takto mluvit s otcem! A ona říká, že to nechápe? On ví odkud přišel a co říká! Ona ne! Nosit ho celou dobu, tak nad tím asi přemýšlím jinak, ale najednou ji osvítilo a jak otec řekl, potřebuješ vyhrát. A ředitelka to na konci trefila, byla to vzpoura dohnaná do nesmyslu. Dnešní hyperkorektní doba, kdy se většiny přizpůsobují menšinám, je to celkem dobré aktivistické téma a místní vysocí hodnotitelé, nadávající nízkým hodnotitelům do xenofobů by se měli uklidnit..... ()

mchnk

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl, který nechávám bez hodnocení...zcela objektivně to, dle mého, nelze hodnotit, po stránce technické průměrné, srovnám-li to s daleko precizněji pojatými díly, kde je režie na úrovni nejvyšší, herecky výborné, ostatně jako ve většině dílů, zde bezpochyby vévodí skvělá Daniela Hirsh. V tomto případě jde převážně o obsah o kterém v českých končinách lze diskutovat skutečně jen s pár lidmi, nejlépe s někým zasvěceným, přičemž nemyslím tento konkrétní případ. Černobílé vidění těch nejzávažnějších společenských problémů je v české společnosti velmi zakořeněno a jaksi nutí člověka být pouze na jedné straně, ať je to přehnaná tolerance, nebo doslova nenávist k něčemu, o čem nemáme žádné či jen velmi malé informace. A co teprve tato otázka v celoevropském měřítku, přiznejme si, že v tomto jsme stále někde na začátku, nelze to tedy spolehlivě a objektivně dovést k závěru, který bude vyhovovat všem. Ve finále ale jde vždy o člověka, o jedince, který se může v davu velice rychle ztratit, nebo naopak vybočit, někdy dokonce inspirovat...o člověka s pocity, touhami i problémy, o člověka jako Ty. "Nechť jsou šťastny a svobodni všechny bytosti..." Je to příliš složité, aby se každý člověk na této planetě řídil tímto výrokem? Asi ano... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnotenie ako jedna z najslabších epizód, a pritom asi najzložitejšia téma, aj keď nejde o život. Nie je jednoduché prikloniť sa na niektorú stranu a nevie to poriadne ani Ochranca. Riadi sa svojou prácou a tá mu určila, koho bude ochraňovať. V realite by asi problém vyriešila rodina, tá bola vo filme slabá a vykreslená takmer ako nepodstatná. Z filmu mám pocity všelijaké, ale dojem je štvorhviezdičkový. –––– Sundej si to, Sabi! – Nesundám! –––– Věnováno všem, co se umějí dohodnout. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Premiéru epizody sledovalo 1,2 milionu diváků starších 15 let. Byl to nejlepší výsledek po 20:00. (rublik05)
  • Když řidič Petr Starý (Pavel Řezníček) čeká před bytem na Aleše Pelána (Lukáš Vaculík), poslouchá v rádiu píseň „Tak se nezlob“ od českého zpěváka Marka Ztraceného. Skladba vyšla v roce 2020 na jeho albu „Planeta jménem stres“. Když na něj později čeká před ministerstvem, lze z rádia slyšet song „V blbým věku“ od českého písničkáře Ondřeje Ládka alias Xindla X, pocházející z jeho čtvrtého studiového alba „Čecháček Made“, které bylo vydáno v roce 2014. (rublik05)

Reklama

Reklama