Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

Matty 

všechny recenze uživatele

13 let staré australské drama o skupině brutálních vymašťenců, pro které je Mein Kampf víc než Biblí. Příjemné jako chůze po skleněných střepech, věrohodě zahrané a někdy doslova citující o pár řádů vyspělejší Mechanický pomeranč. V rámci zvoleného tématu podle mne mnohem lepší počin než oslavovanější Kult hákového kříže. 80% Zajímavé komentáře: POMO, petero, *pergel* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nuž, ten kto je zaslepený nenávisťou, obyčajne postráda aj zdravý rozum... Síce to nebolo tak šokujúce, ako je ospevované v obsahu k filmu, no nemôžem ani tvrdiť, že by ma snímok nezasiahol, a to i napriek veľmi jednoduchému príbehu. Je totiž plný brutality a všeobecnej špinavosti, ktoré dopĺňa depresívne predmestské prostredie a najmä fantastický výkon R. Crowe. Slabšia dušička by pred ním určite pustila do gatí, vidno, že sa do svojej postavy nenávistného holohlavca naplno vžil. Ale to ma neprekvapuje, je to dobrý herec, a tu dokázal, že ním bol aj v samotných začiatkoch jeho kariéry. Všetko tu stojí a padá na ňom. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Určitě se sluší vzpomenout na začátky Russella Crowea, kterak vedl fanatickou válku proti vietnamským přistěhovalcům. Holým hlavám se prostě daří i u protinožců, kde jedné z mnoha band šéfuje právě charismatický Crowe. Ve své době to mohlo (a asi se tak i stalo) vyvolávat slušné emoce, dnes tenhle syrový příběh nešokuje, spíš těží hlavně z autentické atmosféry i tragického podtónu. Režisér a scénárista Geoffrey Wright se nebál zobrazování explicitního násilí, čím ale klopýtl, je, že to chtělo lepší a zapamatovatelnější děj a že se tu a tam otřel o Kubrickův nedostižný a vyspělejší Mechanický pomeranč. Cynicky sice tolik do společnosti nerýpe, ale snaha o citování patrná je. Spíš slabší čtyři hvězdy. Mnohem raději si za čas dám komplexnější a účinnější Kult hákového kříže!! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Režisérsky veľmi dobre pojaté, aj keď si vlastne po zhliadnutí filmu uvedomíte, že to určite žiadny veľký scenár nepotrebuje. Rusell Crowe je naozaj dobre vyzerajúci a padla mu rola bojovníka árijskej rasy a fakt som mu to veril, ale skinheadské filmy majú ďaleko lepšie scenáre a podľa môjho názoru sa jedná len o priemernú snímku. Naozaj mi to v podstate pripadá len ako dokumentárny film, žiadne posolstvo, žiadny scenár, naprd muzika - ale vcelku to spolu na prekvapenie vytvára pomerne dobrý film s tématikou, ktorá nie je ľahko spracovateľná a povedzme si otvorene - keby nebol tento film taký drsný, tak nemá veľmi s čím zaujať. I keď by som si to vedel predstaviť ešte drsnejšie. Snímok je pekný, ale predsa na taký námet mohol byť dlhší. Bol vidieť malý rozpočet a to sa ľahko trestá. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První malinko známější snímek s v té době již uhrančivým Russellem Crowem, který to v sobě vždy MĚL. Někteří lidé se už jako herci zřejmě narodí. Nejlepší scénou jednoznačně útok skinů na šikmoočky, který je ovšem po zásluze potrestán. Závěrečné rozuzlení na pláži považuji za trošku slabinu v jinak zajímavém filmu. PS: Oživlá vzpomínka na Zpívání v dešti. 70% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Film získal australskou filmovou cenu v kategorii nejlepší herec, nejlepší zvuk a nejlepší původní hudba. (Sufferer)
  • Proti londýnské premiéře protestovala Anti-nacistická liga. (pornogrind)
  • Poté, co Pollock 13. dubna 1992 spáchal sebevraždu skokem pod vlak, složil Russell Crowe píseň o jeho smrti "The Night That Davey Hit The Train". (Kirman)

Reklama

Reklama