Reklama

Reklama

Taboo

(seriál)
Trailer 1

Série(2) / Epizody(9)

Temně surreálná minisérie TABOO, odehrávající se v roce 1814, sleduje dobrodruha Jamese Keziaha Delaneyho (Tom Hardy) – muže, který byl na konci světa a zpět se vrací nezvratně změněn. Dlouho se věřilo, že je mrtvý, nyní přijíždí domů do Londýna, aby převzal to, co zbylo z otcova podnikatelského impéria a přebudoval svůj život. Dědictví po otci je však pohár plný jedu, James si musí dokázat poradit s čím dál tím více spletitými okolnostmi a nepřáteli číhajícími za každým temným rohem, aby se vyhnul rozsudku smrti. Ve víru intrik, vraždy a zrady se mysteriózní rodinné drama rozvíjí v žhnoucí příběh lásky a proradnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (314)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Špína a hnus londýnských doků, morální bahno nejvyšších společenských kruhů, intriky prolínající se všemi sociálními vrstvami, do toho trocha indiánské mystiky, kanibalismu a incestu, ale hlavně a především vrčící geniální pološílenec Tom Hardy, který se tady vyřádil víc, než kdekoliv jinde a suverénně vládl vynikajícímu castingu na čele s Jonathanem Prycem. Ano, možná to bylo zbytečně roztažené do osmi dílů a místy bylo znát, že tvůrci nevěděli, co říct. Ale čert to vem. Já si to vrcholně užil a těším se na pokračování. 90% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Vlastně vůbec nevadí, že je už tak trochu předem jasné, jak to celé dopadne. Člověk sice ví, nebo aspoň tuší, ale stejně si říká, co když tam bude něco, co bych vůbec nečekal. Něco by se nakonec našlo, pár zajímavých dějových zvratů, soubojů na život a na smrt, skvostná výprava, u které se opravdu ocitnete v 19. století a pak hlavně herci. Tom je sice správný drsoň, ale jen kvůli němu bych na ty čtyři dneska nešel. Herecky ho zcela válcuje Jonathan Pryce a při pohledu na stále kouzelnou Franku "Lolu" Potence budu jen tiše doufat, že ještě zdaleka neřekla svoje poslední, herecké slovo. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Hardyho velmi odvážný pokus si z vlastní kapsy natočit potemnělé drama z velmi těžkého období nejen politiky Velké Británie, ale prakticky situace po celém koloniálním světě. Rád jsem si užil jeho neústupnost a zároveň neochotu se světu otevírat více, než je doopravdy nutné. Také oceňuji výskyt množství postav z fenomenálního GOT, které je ke zdejšímu dobru složené hlavně z britského hereckého ansámblu, který se této tématiky jen tak nepustí. Nebudu upírat, že bych se při větším počtu dílů již nudil, na správnou notu zde hrálo především to, že jsme měli vždy týden mezeru mezi premiérou další epizody, ne nátlak zvyku Netflixu zhlédnout celou sérii v co nejkratším čase. Ohledně druhé série mám prozatím zamlžené pocity a co jsem slýchal kolem komplikací ze strany produkčních trablí s financemi, možná se jí ani nedočkáme. To jí samozřejmě rozhodně přát nechci, i přes skeptičnost ji přeci jen zkusím. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, když budu tvrdit, že jsem čekal, že Taboo bude větší pecka. Prostě jsem čekal mnohem více, než jsem nakonec dostal. Tím nechci tvrdit, že Taboo je špatný seriál, to totiž rozhodně není. Jen si myslím, že z něho šlo vytáhnout ještě více. Na druhou stranu díky tomu není seriál úplně mainstreamová záležitost, která sedne naprosto všem. Tvůrci zvolili pomalejší vyprávění a specifické dávkování informací. Díky tomu neustále udržují naší pozornost a překvapují nás zvraty a překombinovaností Delaneyho plánů. Velmi mi sedla celková atmosféra seriálu, která je temná, nepříjemná a hnusně realistická. Všude samá špína, nepořádek, mokro, déšť a mrtvoly s vyříznutými střevy. A pak je tu samozřejmě hlavní postava Jamese Delaneyho, o které bych jako divák chtěl vědět více, než dostanu. Chci znát jeho minulost z Afriky, jak přišel k diamantům, výcvik u Východoindické společnosti, otroctví, kanibalismus a nebo lásku k jeho setře. A na to jsem se celou dobu těšil a seriál mi ukázal jen špetku z toho a to mě fakt mrzelo. Tom Hardy je v této roli parádní a dost mu sedla. Jeho pohledy, buldočí zápal, málomluvnost a velká část šílenství z něho dělají velmi zajímavou postavu. Oproti tomu jeho protivník v podání Jonathana Pryce působí malinko nudně, ale v dalších dílech se ukáže jako slušný protivník. Oona Chaplin je zde dost zajímavá a celou dobu jsem nevěděl co si o ní mám myslet. Příjemně mě překvapila Jessie Buckley, kterou jsem neznal. Z vedlejších postav si prostor hodně kradl Michael Kelly a Tom Hollander. Co se týče samotného seriálu, tak ten si jede svoje a občas je mu naškodu pomalejší tempo a hlavně překombinovanost, kdy není vůbec jasné o co postavám ve výsledku jde a některé zvraty díky tomu ztrácí na efektivitě. Taboo je velmi dobrý atmosferický seriál, který trochu pokulhává s příběhem. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Hardyho herectví se dělí na "Hmm" a pohled člověka, který vás každou vteřinou začne divoce mlátit, přičemž bude buď hrozivě zticha, nebo naopak vykřikovat pološílené zcela nesouvisející věty. Pokud mu to žerete, budete z Taboo nadšení, protože je to v podstatě koncentrovaný Hardy a chytá to ke konci náznaky epického showdownu (kterým bych se ale nenechal moc zmást, protože celá minisérie vypadá velmi komorně). Ostatní nejspíš čeká něco mezi hezky natočenou nudou a poměrně hutným dramatem, které může, ale taky nemusí uchvátit. To je otázka, kterou asi zodpoví až další epizody. Za mě na úvod spokojenost a opatrný palec nahoru. 8/10 ()

Galerie (64)

Zajímavosti (5)

  • S nápadem na seriál přišel Tom Hardy, který hraje Jamese Keziaha Delaneyho, a jeho otec Edward "Chips" Hardy. (TammiLargo)
  • Jazyk, ktorým rozpráva James Keziah Delaney (Tom Hardy) sa nazýva Twi a je to stále používaný jazyk kmeňa v západoafrickej Ghane. (juditik)

Související novinky

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

04.02.2023

Hvězdný Timothée Chalamet nedávno natočil reklamu o tom, jak všichni slavní a uznávaní herci pracují pro Apple. Nyní to technologický gigant s bezednými kapsami a vlastní streamovací službou Apple TV… (více)

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

01.02.2017

Když se řekne Serenity, řada si lidí si vybaví filmové zakončení seriálu Firefly. Od téhle klasiky ale uběhla řada let, takže si může "vyrovnanost" půjčit do názvu zbrusu nový projekt. O co přesně… (více)

Tom Hardy si zahraje válečného fotografa

Tom Hardy si zahraje válečného fotografa

24.06.2016

Ačkoliv Tom Hardy seká jednu velkou roli za druhou, teprve letos se dočkal první oscarové nominace. Na rozdíl od Leonarda DiCapria šel sice domů s prázdnou, i tak mu ale Revenant pomohl k dalšímu… (více)

Reklama

Reklama