Reklama

Reklama

Taboo

(seriál)
Trailer 2
Drama / Thriller / Mysteriózní
Velká Británie, 2017, 7 h 55 min (Minutáž: 55–60 min)

Epizody(8)

Temně surreálná minisérie TABOO, odehrávající se v roce 1814, sleduje dobrodruha Jamese Keziaha Delaneyho (Tom Hardy) – muže, který byl na konci světa a zpět se vrací nezvratně změněn. Dlouho se věřilo, že je mrtvý, nyní přijíždí domů do Londýna, aby převzal to, co zbylo z otcova podnikatelského impéria a přebudoval svůj život. Dědictví po otci je však pohár plný jedu, James si musí dokázat poradit s čím dál tím více spletitými okolnostmi a nepřáteli číhajícími za každým temným rohem, aby se vyhnul rozsudku smrti. Ve víru intrik, vraždy a zrady se mysteriózní rodinné drama rozvíjí v žhnoucí příběh lásky a proradnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (318)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Po zhruba pěti epizodách, z nichž tu poslední jsem z valné části prospal (a na dotaz, zda jsem o něco přišel, bylo mi řečeno, že ani ne), musím trochu zakroutit hlavou nad zdejším vysokým hodnocením. Špinavá goticko-pirátská neobvyklost Taboo se poměrně rychle přejí. Zvlášť když je čekání na každou zajímavější scénu neúměrně natahováno časem spolehlivě prudícími záběry na někam jdoucího Drsného Hardyho. Také nemalá porce ze spousty přebytečných tlachů kolem šla jistě vypustit. Sestříhat těch pět dílů na dvě hodinu a půl dlouhé epizody, určitě bych byl podstatně nadšenější. ( - - - ) Edit: Po delší (a nezbytné) přestávce jsem se odhodlal dodívat na zbytek. U šesté části jsem se pořád ještě trochu ošíval. ALE poslední dvě už byly konečně tím správně napínavým nářezem, kterým si to u mě Hardy a spol. vylepšili o celou jednu hvězdičku. Na tomto místě si však neodpustím povzdech nad natahovacím trendem v současných seriálech. A nejen v nich; vata je dnes všude: V románech, povídkách, v muzice... Prý je za tím vším třeba hledat peníze. Ale to je mi jedno. Mě za čas, který louskáním té vaty strávím, nikdo nezaplatí. Celé to bylo opravdu tak na tři devadesátiminutové epizody. A jak napsal d-corso, muž který zmizel, "pak by Taboo fungovalo perfektně, klidně za 5*." ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Veliká paráda a ve výsledku mnohem lepší podívaná, než jsem čekal (a čekal jsem opravdu hodně). Vizuální žrádlo, úchvatná atmosféra (po téhle stránce je Taboo naprosto dokonalé), fantastické herecké výkony ve velkých i malých rolích, vynikající scénář, tempo, které utíká mnohem víc, než by jste možná čekali, snad ani jeden nudný moment... Prostě další seriálové zlato, které je prostě perfektní. Hmmmující Tom Hardy je parádní, John Keziah Delaney je rozhodně jeden z nejzajímavějších seriálových charakterů za hodně dlouho dobu, což je v rámci jeho postavy skutečně neuvěřitelné, ale já si po pár týdnech mnohem víc pamatuju tu úžasnou atmosféru a všechno to kolem – kameru, režii, hudbu... Vtahující, strhující, úchvatné. Taboo rozhodně stojí za to, hned z kraje roku jeden z nejzajímavějších seriálových počinů. Velikých a silných 100% a velmi se těším na druhou sérii. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem vizuálně výraznou řádně špinavou do estetiky gotického horroru stylizovanou komorní atmosférickou depku zdůrazněnou Maxem Richterem, která bude zdánlivě o ničem, ale pod povrchem z ní bude cítit podprahová "conradovská" tenze. A kterou se zakaboněný po pomstě prahnoucí a pikle kující Hardy promručí od titulků k titulkům (a nesklouzne do parodie sebe sama), podporován britským divadelním výkvětem (především pak Jonathanem Prycem samozřejmě). Což je přesně to, co jsem dostal. Problém je, že to má materiál na výtečnou čtyřdílnou minisérii a nikoli na osm hodinových jednotvárných epizod. Není problém v pomalém tempu. Problém je že se tvůrcům naprosto nedaří délku ospravedlnit, ovšem zároveň se nedá říci, že by vyloženě nudili. Stále v každé epizodě nabídnou dostatek kvality (krom výše zmíněného je v každé epizodě hned několik fenomenálních scén), aby se našel pádný důvod k puštění další epizody. Otázkou je, zda to stačí; speciálně když se to ve finále dostane přesně do bodu, který divák očekává od první epizody. | S1: 3/5 | ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Špína a hnus londýnských doků, morální bahno nejvyšších společenských kruhů, intriky prolínající se všemi sociálními vrstvami, do toho trocha indiánské mystiky, kanibalismu a incestu, ale hlavně a především vrčící geniální pološílenec Tom Hardy, který se tady vyřádil víc, než kdekoliv jinde a suverénně vládl vynikajícímu castingu na čele s Jonathanem Prycem. Ano, možná to bylo zbytečně roztažené do osmi dílů a místy bylo znát, že tvůrci nevěděli, co říct. Ale čert to vem. Já si to vrcholně užil a těším se na pokračování. 90% ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Když přetrpíte nudné pasáže, vydržíte osm hodin, kterých pocitově bylo asi dvanáct, abyste po posledním dílu zjistili, že to byla jedna veliká, ale opravdu veliká prázdná bublina, tak budete – jak to říct slušně… roztrpčeni. Ne, vážně. Tohle je fakt nechutné okecávání naprosté prázdnoty. Seriál pořád slibuje něco velkého, těšíte se, o co Hardymu jde. Co je ten jeho velký plán, co se mu stalo v Africe, a co připravuje tak velkého, že z toho asi přišel o rozum? Nic. To zajímavé, o čem bych chtěl, aby ten seriál byl, se stane asi v posledních pěti minutách, do té doby je to utrpení. Uznávám, že seriál má skvělou atmosféru; je správně špinavá, ošklivá a depresivní. Londýn je přesně tak nepříjemný, jak má být. Jenže k čemu to je, když příběh samotný je tak prostý, že se dá shrnout jednou větou. K čemu to je, když všemocná Východoindická společnost, je vlastně dost neschopná. K čemu to je, když některé dějové linie jsou jenom obyčejná výplň, která má nastavit stopáž. Jo, Hardy je fajn, bohužel jeho herecká poloha se mi už ke konci začala trochu přejídat. Když nad tím uvažuju, tak si nepamatuju jedinou scénu, která by mi vyrazila dech, nebo mi aspoň dala facku. Je mi to líto. Nečekal jsem mnoho, ale dostal jsem ještě míň. Zůstala jen nepříjemná pachuť. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (5)

  • S nápadem na seriál přišel Tom Hardy, který hraje Jamese Keziaha Delaneyho, a jeho otec Edward "Chips" Hardy. (TammiLargo)
  • Steven Knight súhlasil s písaním scénara Taboo len pod tou podmienkou, že si Tom Hardy zahrá hlavnú rolu vo filme Locke (2013), ktorý Knight režíroval. (juditik)

Související novinky

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

04.02.2023

Hvězdný Timothée Chalamet nedávno natočil reklamu o tom, jak všichni slavní a uznávaní herci pracují pro Apple. Nyní to technologický gigant s bezednými kapsami a vlastní streamovací službou Apple TV… (více)

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

01.02.2017

Když se řekne Serenity, řada si lidí si vybaví filmové zakončení seriálu Firefly. Od téhle klasiky ale uběhla řada let, takže si může "vyrovnanost" půjčit do názvu zbrusu nový projekt. O co přesně… (více)

Tom Hardy si zahraje válečného fotografa

Tom Hardy si zahraje válečného fotografa

24.06.2016

Ačkoliv Tom Hardy seká jednu velkou roli za druhou, teprve letos se dočkal první oscarové nominace. Na rozdíl od Leonarda DiCapria šel sice domů s prázdnou, i tak mu ale Revenant pomohl k dalšímu… (více)

Reklama

Reklama