Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal příliš, doufal jsem v podobně kouzelný film jako je Legenda o slavném návratu, ale Hřiště snů mě tak neokouzlilo. Možná proto, že golf je mi mnohokrát bližší jak baseball, možná proto, že se Hřiště snů až moc vnucuje a snaží se vybudovat magickou atmosféru, ale úspěšně jen tak napůl. 60% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Téměř tomu nemohu uvěřit, ale Hřiště snů mě nadchlo jak to žádný film v poslední době nedokázal. Neměl jsem v plánu ho sledovat ani jsem do něj nevkládal žádná větší očekávání. Jenže Hřiště snů mě svojí magickou náladou přikovalo k obrazovce a nevzpomínám si na žádný film, který by mě takto nadchl. Škoda, že tento kultovní americký snímek je u nás téměř neznámý, myslím, že by dokázal posbírat daleko vyšší hodnocení i když to je film o baseballu, ale baseballu se moc netýká. Jde zde spíše o to filozofování, ale je podáno formou, která mě naprosto okouzlila a nedovolila povolit až do konce filmu. Naprosto skvělá záležitost. ()

Reklama

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Je to něco jako být shovívavý k malému dítěti, které počmárá vaši lednici fixkou, což v určitých situacích může vyznít i velice roztomile. Malé děti jsou v tomhle případě Američané a jejich, čistě jejich, Hřiště snů ta roztomile zasviněná lednice. Přiznávám, že chvílemi jsem se příjemně bavil atmosférou jak na křesťanském táboře, kde přeci jenom kapka té mystérie musí být. Nastaly ovšem i okamžiky, kdy jsem slyšel vnitřní hlasy, které nezřetelně šeptaly: Co je to za sentimentální píčovinu? Ale vcítil jsem se do období svých deseti let, kdy užívání ponožky bylo tak nevinné a spojené pouze s nohama, představil si Jardu Jágra v důchodu a ta třetí hvězdička najednou přiletěla za zvuku fanfár odkudsi z kukuřice. (I tak už ale nikdy víc.) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi poetický a čarovný film. Silný príbeh s veľmi pekným koncom a skvelým hereckým obsadením. Film je nostalgický a určite vám pootvorí dvere k spomienke na vaše sny, na vaše detstvo, na to, čo ste chceli urobiť, ale neurobili ste radi by ste to zmenili. Veľmi pekný film, ktorý nebol ďaleko od lepšieho zapojenia divákov a väčšieho vtiahnutia do deja a málo mu chýbalo aj v scenári, ale inak krásny film. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pohoda, no pri nej to ostáva. Mám rád filmy so športovou tématikou, no hlavne vtedy, kým v nich šport zohráva hlavnú úlohu. Bohužiaľ legendy baseballu sú mi ukradnuté, najmä ak sa okolo nich točí akási fantasy záplatka, ktorá išla v tomto prípade mimo mňa. Nápad je to ale fajn, možno keby bol z iného prostredia, neviem. Ale zahraté je to na úrovni a hlavne to má celkom rýchly spád s kopou dobrých dialógov. 60%. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (27)

  • Ray Liotta strávil měsíce učením jak nadhazovat a odpalovat jako levák. Režisér mu však nakonec řekl, že na tom nezáleží. Ve filmu nakonec používá pravačku. (Dreadd)
  • Počas nakrúcania zúrili v Iowe extrémne suchá, takže trávu na ihrisko museli doviezť, hoci aj tak uschla. Preto ju filmári nechali natrieť na zeleno. Kukurica musela byť extrémne zavlažovaná, preto o chvíľu prerástla Kevina Costnera, ktorý pri niektorých záberoch v poli musel chodiť po drevenej lavičke. (benyy)

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama