Tažní ptáci (TV film)
Československo, 1983, 100 min
František FilipHrají:
Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Josef Somr, Eduard Cupák, Pavel Zedníček, Jaromír Hanzlík, Jana Hlaváčová, Čestmír Řanda st., Petr Haničinec, Ladislav Mrkvička, Radovan Lukavský, Blanka Bohdanová, Gabriela Vránová, Eva Trejtnarová - Hudečková, Petr Pospíchal, Vladimír Krška, Otto Lackovič, Milan Mach, Hana Davidová, Dana Syslová, Vítězslav Černý, Jana JiskrováObsah
Režisér František Filip natočil podle scénáře Jiřího Hubače volné pokračování TV filmu Ikarův pád, které nás zavede do prostředí protialkoholní léčebny, kde se pianista Kára (Vladimír Menšík) v tvrdém režimu léčebny sbližuje s alkoholikem Fendrychem (Vlastimil Brodský) a společně se snaží čelit nástrahám v nerovném boji s démonem alkoholu. (contrastic)
Lima
Když se vysloví jméno Menšík, tak se mi nevybaví komik, či estrádní bavič, ale úžasný charakterní herec, který se podobných rolí, jako byl mnich Bernard V Markétě Lazarový, nebo právě postava alkoholika v Tažních ptácích, bohužel příliš nedočkal. Nikdo by postavu člověka, propadajícímu alkoholu, nezahrál lépe. A Mistr Brodský za ním rozhodně nezaostává. Špička televizní tvorby.(24.8.2003)
Tosim
Kvalitativně o nic horší pokračování Ikarova pádu, odehrávající se tentokrát přímo v protialkoholní léčebně.(1.7.2003)
Radek99
Neméně povedené pokračování vynikajícího Ikarova pádu, stejní tvůrci, trochu pozměněné herecké obsazení, avšak stále stejný herecký koncert pana Menšíka, který se tentokrát ocitá při svém vnitřním zápasu s démonem alkoholu v protialkoholické léčebně a po svém návratu z ní mu v životě zůstává jen jeho klavír a hudba, pár ideálů a předsevzetí z léčebny a oddaný přítel (neméně skvostný a přesvědčivý Vlastimil Brodský), který ho postupně stahuje do pekel závislosti znovu a znovu sebou... (strašné potvrzení faktu, že recidiva je nějakých 60 procent...) Podobné filmy: Ikarův pád, Dnes naposled, Zjasnělá noc, Hadí jed, Dobří holubi se vracejí, Hodina klavíru(26.9.2007)
Kulmon
Film Tažní ptáci na mne nezapůsobil tolik jako Ikarův pád. I tak se však jedná o naprostý vrchol naší televizní tvorby. Jak by ne, spojení Filip x Hubač je zárukou kvality. A to nemluvím o hereckém mistrovství Vladimíra Menšíka či Vlastimila Brodského.(27.7.2011)
dobytek
Tak tohle pokračování se mi líbilo teda víc než Ikarův pád. Aspoň jsem se podíval, kde jednoho dne skončim. Na takovym pokoji s Menšíkem, Brodskym, Somrem, Cupákem a Zedníčkem bych to docela bral :-)(11.9.2011)
flanker.27
Snad ještě syrovější pokračování drsného civilního filmu. Měl vzniknout ještě třetí díl, ale pan Menšík bohužel zemřel a Hubač ani Filip si nedovedli v hlavní roli představit někoho jiného.(14.11.2006)
LiVentura
Drsné drama o osudu jednoho ztraceného utopeného v alkoholu..Skvělý Menšík a Brodský.(28.7.2008)
Slarque
Stejně skvělý scénář jako v případě Ikarova pádu. Vladimíru Menšíkovi přibyl další herecký partner v podobě Vlastimila Brodského. Další herecký koncert.(21.7.2003)
triatlet
Menšík potvrdil, že dokáže nejen pobavit, ale zvládnout dost náročnou roli. Silný příběh, výborní herci.(16.12.2008)
ork
For ME 84%(15.9.2008)
Rocky62
Kvalitativně na stejné úrovni jako Ikarův pád. Opět se setkáváme s hereckým velikánem, který se zoufale snaží bojovat proti alkoholu tentokrát s neméně výtečným Brodským. Po emotivní stránce také perfektní. Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších parket. 85%(18.2.2011)
Orlau32
To není film, to je lahůdka ! Díky, pane Františku FILIPE. Je to problém i neštěstí mnoha rodin.(19.12.2007)
blackrain
Vzhledem k tomu, že panu Menšíkovi diktoval sám osud, tak nemohl zahrát špatně. Tenhle film jenom dokazuje jeho velké mistrovství, i když většina lidí ho bude stále vidět jako skvělého baviče při estrádních vystoupeních a nejrůznějších silvestrovských pořadech, protože tady byl bezkonkurenční.(28.5.2010)
CageDepp
Přišlo mi to daleko lepší než Ikarův pád. Hlavně dějově to bylo lepší a Vlastimil Brodský to zahrál dost věrohodně, jako kdyby byl alkoholik se vším všudy. A Zedniček ten tam byl jenom na okrasu, protože od pohledu abstinent. Ve Fendrychovi jsem se trochu viděl taky bych nutil dát si sklenku.(11.11.2011)
kingik
Brodský s Menšíkem excelují a snímek svou sugestivní režií zcela diváka pohltí.(10.6.2010)
Fanucci
Paráda. Drsné, depresivní... Tak to mám rád:-))(17.10.2005)
Venda
9/10 O slzu méně než při prvním díle ...(16.7.2010)
stration
Opět perfektní pokračování Ikarova pádu. Vynikající i Vlastimil Brodský.(17.2.2009)
ad
Nádhera, hotový herecký koncert, který se mininmálně vyrovná Ikarovu pádu...(16.6.2005)
cariada
Pokračování snímku Ikarův pták. Tentokrát už je Vladimír Mnšík v léčebně a společně s V.Brodským se to snaží překonat. Jenže stačí jedna vycházka a stejně skončí u flašky.Jo zase je dostal démon alkohol.(30.12.2007)
Související
- Ikarův pád (TV film) (1977)
Podobné
- Dnes naposled (1958)